Capgemini heeft in de Benelux 'flinke last' van de slechte economie. Dat schrijft de ict-dienstverlener in een toelichting op de halfjaarcijfers. De omzet in de Benelux daalde met 6,5 procent, terwijl in andere Europese regio's de omzet gemiddelde afnam met 4 procent. Toch wist het bedrijf in de Benelux zijn winstmarge te behouden, namelijk 7,5 procent. Wereldwijd bleef de omzet het afgelopen halfjaar gelijk, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De winst daalde met 66 procent naar 78 miljoen euro.
In de omzetcijfers van de eerste helft van 2009 is de omzet van de divisie Business Application Solution (BAS) niet meegenomen. Het gaat om organische groei. Deze divisie werd in juli 2008 van Getronics gekocht voor 255 miljoen euro.
De daling van de winst is vooral te wijten aan reorganisatiekosten, zegt de dienstverlener. Het bedrijf kondigde nog geen grote ontslagronde aan in Nederland, maar zegt wel meer mensen te ontslaan dan voorheen. Dit gebeurt op individuele basis. Bij het bedrijf werken nu 2,4 procent minder werknemers dan in december 2008. Meer dan een kwart van deze werknemers zit in offshore-locaties, zoals India, Polen en China.
De divisie Outsourcing Services is het enige onderdeel dat een omzetgroei liet zien. De divisie boekte 2,6 procent meer omzet. Technology Services zag de omzet dalen met 2,6 procent. De grootste terugval in omzet was voor Consulting Services. Daar waren 13,4 procent minder inkomsten.
Sogeti
Dochteronderneming Sogeti is volgens Capgemini erg gevoelig voor de slechte economie. De omzet van de divisie daalde in de eerste zes maanden van 2009 met 5,4 procent. De daling zou echter de afgelopen maanden zijn afgeremd, aldus de automatiseerder.
De dienstverlener zegt in sommige regio's de eerste tekenen van een verbeterde economie te zien. Welke regio's het betreft, maakt het bedrijf niet bekend. In sommige gevallen is zelfs sprake van een groeiende vraag. Toch denkt Capgemini dat de divisie Outsourcing dit jaar de enige is die stabiel blijft. De andere divisies zullen zeker een daling van de inkomsten zien. Voor de tweede helft van het jaar verwacht het bedrijf een daling van de omzet tussen de 4 en 6 procent.
Ook concurrent Atos Origin, dat 29 juli zijn halfjaarcijfers presenteerde, doet het in de Benelux slechter dan in andere regio's.
Rien van Heur waneer ga jij nog een keer je huiswerk doen. Als Cap in 2008 BAS van Getronics koopt en jij dan de omzet in 2009 inclusief BAS vergelijkt met CAP in 2008 excl BAS en dan concludeert dat het maar 6.5% daling is, waar ben jij dan als journalist mee bezig. Vervolgens praat jij over een winst daling bij Atos Origin van 28% maar vergeet even te zeggen in jouw stuk dat de winst van Cap in de belux met notabene 39% is gedaald en dat is inclusief de winst van BAS in 2009 vergeleken met winst in 08 excl winst BAS.
Maar volgens mij is die omzet gerealiseerd met 3,5% minder medewerkers (zie analisten rapport). Dat is dan toch hartstikke goed (in deze tijden)?
Wat ik ook niet snap is waarom Sogeti gevoelig is voor de recessie met een daling van 5,4 procent, terwijl het hele concern 6,5 procent daalt. Dat is toch juist minder daling?
@Ik, 3.5% minder werknemers, er staat in de presentatie van de halfjaar cijfers dat de omzet organisch is gedaald met 11% (niet 3.5% inclusief een acquisitie dus je vergelijkt omzet zonder acquisitie met omzet inclusief acquisitie). De winst is nota bene gedaald van 14.4% tot 7.5%. Dat is nogal dramatisch. Dus veel bankzitters zou een van de conclusies kunnen zijn.
Zoals altijd zijn cijfers multi-interpretabel.
De omzet van Outsourcing blijft dit jaar stabiel ten opzichte van vorig jaar, is de verwachting.
Is dat positief? Volgens interne informatie lag de omzet van Outsourcing vorig jaar op 1/3 van het budget, dus als dat dit jaar weer zo is, dan is dat misschien eigenlijk toch wel weer niet zo positief.
Of is de verwachting dat de omzet van Outsourcing dichtbij de gebudgetteerde omzet van 2009 komt? En welke gebudgetteerde omzet? De oorspronkelijke of de aangepaste versie?
@Zapper: veel bankzitters? Ja, zoals trouwens bij veel grote dienstverleners. De gehanteerde methode bij Capgemini is om een groot deel van deze bankzitters te verzoeken hun heil buiten Capgemini te zoeken.
Tot nu toe al zo’n 8-10% van de populatie in Nederland en de verwachting is dat daar nog wel een flinke hoeveelheid aan zal worden toegevoegd.
Hoe het Capgemini lukt om aan collectief ontslag te ontkomen? Misschien een uitstekende relatie met de top van een van hun grootste klanten?
Trouwens, bij Capgemini Consulting ligt het exit percentage veel hoger. Schattingen lopen uiteen van 15-20%.
Kortom, het is wel degelijk crisis hier. Misschien moet Computable eens zorgen voor alternatieve (meer betrouwbare) bronnen.
Gelukkig ben ik al wat jaartjes uit de ICT. Tijden dat Cap Gemini, of Atos-Origin om het even, de meest favoriete werkgevers waren. ligt (heel) ver achter mij. Het zijn gewone uitzendbureaus geworden als MBA, Yacht enz. Werknemers hebben zich maar te onderwerpen aan prestatieregime van uurtje/factuurtje. Terwijl de goeie bedrijven (met groei) zitten te springen om innovatie. Zoals Echart Wintzen ooit zei; “Innovatie komt niet van traditionelen”. En zie, flinke wind en die traditionelen beginnen al bizar te schommelen tussen van alles maar aannemen om uurtje/factuurtjes te voldoen en zodra even tegenzit je mensen er weer uit gooien. Kortom, echt ICT talent zit niet bij de traditionelen en de malaise waar de Cap’s, Atos, Getronics mee kampen is dat het supertraditionelen zijn geworden die zonder noodingrepen in echt zwaar weer uiteenvallen als uitgedroogde cellen.