Het is bij Nederlandse ict-dienstverleners niet ongebruikelijk dat de bonusregeling gekoppeld is aan het bedrijfsresultaat. Dat blijkt uit een belronde van Computable langs vijf grote ict-dienstverleners in Nederland. Ordina paste onlangs zijn bonusregeling aan en koppelde deze aan het bedrijfsresultaat. Het gevolg is dat individuele bonussen niet worden uitgekeerd als het bedrijf verlies maakt. Ook Atos Origin, Capgemini en Sogeti hebben hun bonusregeling gekoppeld aan het bedrijfsresultaat.
Vooral de regeling van Sogeti is opvallend. Het bedrijf zegt een regeling te hebben waarbij het bedrijfsresultaat van invloed is op de bonus. 'In deze tijd staat het bedrijfsresultaat wat onder druk en daarom stort Sogeti extra geld in de bonusregeling', zegt een woordvoerder. Dat betekent dat medewerkers, ondanks het slechte resultaat, toch nog een bonus uitgekeerd krijgen.
Ook Capgemini verwacht dit jaar de variabele beloning uit te keren aan zijn medewerkers. De uitbetaling is voor een deel gekoppeld aan de collectieve business performance, zegt Jeroen van Dopperen, manager Employee Benefits & Compensation. Deze variabele beloning is afhankelijk van de verhouding tussen de gerealiseerde winst ten opzichte van de winstdoelstelling van het betreffende kalenderjaar. Daarnaast wordt ook rekening gehouden met de verhouding van de winst ten opzichte van het voorgaande kalenderjaar. Van Dopperen vindt de regeling een rechtvaardige regeling 'die enerzijds gelijkwaardig is aan het niveau van de bedrijfsprestaties, maar ook in moeilijke tijden medewerkers beloont voor hun bijdrage.'
Buitensporig
Atos Origin zegt geen buitensporige variabele inkomens uit te keren. 'Er is zeker gesteld dat de regelingen die er bestaan voor het grootste deel ‘mee-ademen' met het bedrijfsresultaat', aldus een woordvoerder van het bedrijf.
Bij alle bonusregelingen is het zo dat de bonus wordt uitgekeerd als deze hoger is dan de verwachte winst. Het wil dus niet altijd zeggen dat als er winst wordt gemaakt bij het bedrijf, dat er dan een bonus wordt uitgekeerd.
Logica was niet in staat om antwoord te geven op vragen. Getronics wilde niet meewerken aan dit artikel.
“Dat blijkt uit een belronde van Computable langs VIJF grote ict-dienstverleners in Nederland.”
… diepgaand journalistiek achtergrond werk!!….
Hoe zit het met de cijfers van rest van de ict sector?
Bij Centric bestaat ook een bonusregeling gekoppeld aan de winst. Vooralsnog is het altijd bij een regeling gebleven, want ondanks goede cijfers in de afgelopen jaren is de bonus nooit uitgekeerd. Dan zeg ik: gewoon afschaffen en je personeel niet die worst voorhouden. Een collectieve schouderklop dat wonderen voor een bedrijf, maar daar is men nog steeds niet van doordrongen…
Logica heeft ook een bonusregeling gekoppeld aan een of ander resultaat. De regeling is echter zo vaag (of juist slim) opgezet dat die nog nooit is uitgekeerd sinds hij is ingesteld …
Zou het niet kunnen zijn dat waarschijnlijk de bonus er wel is/was en heeft gewoon het managment deze bonus gewoon in de zak gestoken?
Als je je werk leuk vindt dan doe je automatisch al je best. Volgens mij heeft het ook niet zoveel zin om de mensen proberen harder te laten werken voor die paar centen meer.
Nou ja, harder werken voor een paar centen meer vind ik wel een goed plan. Maar een bonus koppelen aan het bedrijfsresultaat (waar je als werknemer weinig tot geen invloed op hebt) is naar mijn idee nutteloos.
Bonus is een beloning voor extra inzet. Als je dit gaat koppelen aan het bedrijfsresultaat is het gewoon een stuk salaris wat ze niet hoeven te betalen als het slecht gaat met het bedrijf.
Naar mijn mening is een 13de maand ook een bonus maar daar kun je over in discussie gaan in Nederland.
Ik stoor me nu al een tijdje aan de bonus discussie. Als de Computable hier goed werk van wil maken moet men eerst in kaart brengen welke bonus regelingen er zijn.
Ik denk:
– Bonus voor sales op basis van target
– Bonus gebasseerd op gewerkte uren voor de IT-er
– 13de maand al dan niet vast
– Bonus voor het management aan de hand van targets
– Dividend voor aandelhouders
– Optieregelingen
– Verhoging van het vaste salaris boven op prijs index cijfer
In deze markt is het heel normaal dat de bonus op basis van targets niet gehaald wordt en dat dividend niet wordt uitgekeerd. Dus jammer voor sales en management en aandeelhouders maar dat is niet anders.
Optieregelingen zijn waardeloos geworden vanwege beurklimaat en zadelen mensen die deze hebben gehad zelfs met naheffingen van de fiscus op.
Wat doen de bedrijven dus met de 13de maand is dan een gerichte vraag. Ik vermoed dat deze bij veel van de bedrijven wel wordt uitgekeerd. Wat gaat er met de salaris verhoging gebeuren, ik vermoed dat de nul lijn weleens reeel zal zijn. Maar er zullen altijd uitzonderingen zijn.
En wie kan er inderdaad weinig aan doen dat hij minder uren maakt om zijn bonus te halen dat is de ICT-er want sales krijgt hem niet geplaats en het management haalt minder strategische deals binnen. Wel geven ze de mensen nu extra opleidingen en proberen ze werkgelenheid met man en macht overeind te houden.
Veel meer kunnen ze niet doen of ze moeten ontslag nemen (lees hun verantwoording niet willen nemen). Maar dat werkt vrees ik ook niet want dan komt er een bedrijven doktor zoals destijds bij Aino die 20% salaris verlaging eist en zorgt dat de hele tent 6 maanden later failliet is.
S=I, we sparen veel en investeren weinig als particulier. Bedrijven investeren veel minder, dus er is vraag uitval, dus geen enkele mogelijkheid om bonus regelingen uberhaupt te halen. Dat is de praktijk laten we vooruit kijken naar marktherstel en hoe we er dan beter uit kunnen komen dan voorheen.
Bij atos noemen ze dat een winstdeling…
…van deling heb ik de afgelopen 10+ jaar echter nog niets gezien
Bij BT worden persoonlijke objectives gesteld en als je heel goed je best hebt gedaan en al je persoonlijke doelen hebt bereikt, krijg je opeens te horen dat je niks krijgt omdat de persoonlijke objectives van het management niet zijn gehaald (slecht bedrijfsresultaat).Die managers blijven gewoon zitten en het voetvolk mag de tent verlaten. Blijken dus persoonlijke objectives helemaal geen persoonlijke objectives te zijn. Dus volgend jaar doe je dus niks meer met deze persoonlijke doelstellingen omdat je je’genaaid’ voelt door je eigen werkgever.
Ik heb ook al een paar jaar mijn bonus niet gehad. Ik vertouw deze bedrijven niet meer. Ik moet er wel eerlijk bij vertellen dat ik 55.000 euro per jaar verdien, een Passat van de zaak heb 1000 euro per maand, een vaste 13de maand krijg en gemmiddeld 1400 uur per jaar werk tegen een tarief van 80 euro. Natuurlijk is het pensioen wel goed geregeld, maar ja dan blijft er toch te veel aan de strijkstok hangen voor het management is mijn mening.
Er komt toch 112000 euro binnen terwijl ik maar 55.000 euro kost toch?