Veel ondernemingen vinden het moeilijk om de voordelen van desktopvirtualisatie te berekenen. Bovendien weten ze vaak niet wat de exacte kosten zijn van het beheer van hun huidige fysieke computerpark, waardoor het terugverdienmodel onduidelijk is. Dat zegt algemeen directeur Paul Maritz van VMware, leverancier van virtualisatiesoftware, tijdens een toelichting op de kwartaalcijfers van zijn bedrijf.
Hoewel bedrijven wel geïnteresseerd zijn, verwacht de topman dat de technologie pas over enkele jaren een vlucht zal nemen. Tegenwoordig wordt desktopvirtualisatie voornamelijk gebruikt door organisaties die veel aandacht schenken aan databeveiliging en moeten voldoen aan wet- en regelgeving, zoals financiële instellingen.
Terugverdienmodel
Om andere organisaties te overtuigen van het nut en de baten van desktopvirtualisatie, moeten virtualisatieleveranciers de verschillende terugverdienmodellen inzichtelijker maken. Volgens Maritz heeft de technologie meer tijd nodig om zich te bewijzen. Hij verwacht dat dat tot 2010 of zelfs 2011 duurt. De 'enorme potentie' zal dan pas in de markt leiden tot grote gevolgen voor de omzet, aldus de topman.
'Bij elke bijeenkomst die ik met een cio heb, staat desktopvirtualisatie op de agenda. Er is dus een enorme interesse', zegt Maritz. Hij vertelt dat er ook veel mensen nog lange tijd onzeker zullen zijn over de technologie. 'Zeker zij die het om economische redenen overwegen, dus als manier om het beheren van computeromgevingen voor eindgebruikers goedkoper te maken.'
VMware boekte in het tweede kwartaal van 2009 een nettowinst van 32,5 miljoen dollar. Dat is weliswaar 8 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder, maar wel hoger dan analisten verwachtten. De omzet bedroeg ruim 455 miljoen dollar.
Lokale desktopvirtualisatie
Bij lokale desktopvirtualisatie draait op een computer een afgesloten werkomgeving bovenop een ander besturingssysteem. Deze werkomgeving kan op een usb-stick staan. Deze vorm van virtualisatie is erg geschikt voor bedrijven die werknemers op afstand willen laten werken. Een nadeel is dat de eisen voor de pc zijn erg hoog zijn.
Geschikt voor: werknemers die op afstand werken en toegang willen tot bedrijfssoftware.
Hosted desktopvirtualisatie
Deze vorm van virtualisatie wordt veel gebruikt bij offshorecentra. Gebruikers kunnen zo toch bij de bedrijfsomgeving, maar één die wel veilig afgesloten is. Het nadeel is dat er veel ruimte op een server nodig is om al deze omgevingen op te slaan. Maar daartoe bieden leveranciers inmiddels oplossingen. Een ander nadeel is dat er een netwerkverbinding nodig is om te kunnen werken.
Geschikt voor: beschermen van bedrijfsdata
Beste Paul,
Is een GIS applicatie ook een kandidaat om te virtualiseren? Zijn hier terugverdien modellen voor uitgewerkt (bestaande cases)?
Ik hoor het graag.
p.s. ook anderen worden uitgenodigd te reageren
Erik,
Ik help je graag bij je verkenning. Er zijn diverse thin clients op de markt, die connectie maken met een virtual desktop in je rekencentrum. Een GIS applicatie heeft wel speciale aandacht nodig ivm grafische interface, maar er zijn thin clients die daar een oplossing voor hebben verzonnen.
Lees het materiaal over virtualized desktops op http://www.microsoft.com eens.
Als je het met kvm-over-ip kunt combineren, heb je eigenlijk al je werkplekken in een data-centrum staan, zonder dat er al te veel impact is op de performance.
Enige wat nog niet echt goed loopt, is b.v. BlueRay dvd’s op de host draaien, en op de client weergeven (schokkend). Nu was dit wel gelijk met 50 Mbit, en dus beetje overkill, maar het idee is wel oke.
Zo kun je b.v. met Ghost een image maken van een pc, deze omzetten naar VMWare, en voila….daar is de pc die je gebruikt, maar nu staat je pc wel mooi uit….
Met de huidige prijsstelling voor Business Desktops en de kosten voor backoffice storage is het ook erg moeilijk een case te maken. Een beetje Business PC kost ongeveer 500 euro. Een Thin Client kost ongeveer 200 euro. Dus er is een plus van 300 euro. Die plus ben je kwijt aan licentiekosten voor VDI oplossingen, het server park dat je nodig hebt in je datacentre, en niet te vergeten de snelle storage voor die servers. Een Terabyte harddisk voor een PC kost 100 euro. Een Terabyte op SAN of iSCSI kost 1000 euro. En Virtueel of niet, voor elke PC heb je zeker 20 Gigabyte opslag nodig. Met VMware kan je wel Linked Clones gebruiken, maar toch is de overall cost momenteel erg hoog. Ook op Virtuele PC’s ligt er een beheer cost. Ook op Virtuele PC’s installeren gebruikers gedownloade tooltjes en software. Tel daarbij op dat het lastig is om bijv. USB apparaten te gebruiken, of DVD’s te branden, en dat er eigenlijk alleen 2D graphics gebruikt kan worden, dan zie je dat VDI een beperkte toepassing heeft. Echter voor omgevingen waar er verregaande standaardisatie vande werkplek voorhanden is (bijv. Callcenters, Administraties enz) en waar grafische performance niet het meest kritische is, daar heeft VDI een doelgroep. Alleen het verdedigbaar maken van een case is nog een hele kluif.
Erik,
Paul, de CEO van VMware, is een Amerikaan. Ik denk niet dat hij de Computable leest. 🙂
@Erik
Er is natuurlijk een verschil tussen applicatievirtualisatie en desktop virtualisatie.
Jij vraagt of een GIS applicatie te virtualiseren is. Het antwoord is ja. Deze gevirtualiseerde applicatie kan je vervolgens in de spreekwoordelijke ‘bubbel’ draaien op een normale fat client (PC of laptop). Dit zal nauwelijks performance verlies met zich mee brengen en dit kan voordelen hebben, afhankelijk van de specifieke omgeving.
Maar deze gevirtualiseerde applicatie kan je ook draaien op een gevirtualiseerde desktop. Deze staat
op een server in het datacenter (VDI). De beeldscherminformatie wordt als bij een televisie verstuurd naar de lokale werkplek. De werkplek kan een fat client zijn (PC of laptop), of een thin client. Hierbij kan wel sprake zijn van performance verlies, dit komt doordat bewegend beeld niet zo snel verstuurd kan worden via RDP of ICA. Het bewegend beeld kan schokkerig worden. Of dit daadwerkelijk het geval zal zijn, hangt af van welke GIS applicatie het betreft, welke schermresolutie je wilt gebruiken, welke hardware je gebruikt, etc. Meestal zijn er goede oplossingen mogelijk.
@ Erwin,
De beheerskosten voor het virtueel maken van de desktop levert wel degelijk een grote besparing op. Een update van bijvoorbeeld een bepaalde applicatie kan in minuten geregeld zijn, daar waar systeembeheerders nu alle losse pc’s stuk voor stuk na moeten lopen. Daarnaast gaat het opstarten 10* sneller (dus productiviteit van de werknemer neemt toe) en kan de beveiliging en opslag centraal geregeld worden. Het verliezen van data en of corruptie wordt hiermee beperkt, geen idee wat ’t je oplevert maar reken erop dat het verliezen van data ed. veel geld kost! Dan hebben we het nog niet eens over het stroomgebruik en de warmte welke een desktop produceert, wanneer je dat afzet tegen een VDI oplossing dan lijkt ’t me een duidelijke zaak!
Gr. Mark
@Mark
Hier is het tig keer zo langzaam geworden. Netwerk is veel trager geworden door de enorme netwerk verkeer,
@ Labs
Ik adviseer je dan contact op te nemen met een gespecialiseerde netwerk/vdi vendor of reseller want dat is helemaal niet nodaig. Wanneer er zware CAD applicaties moeten draaien of er wordt de hele dag flink gedownload is het een ander verhaal, maar dat hoort in de meeste gevallen oo niet tot de primaire doeleinden van een bedrijf (downloaden dan :-))
Onwetendheid belemmert wel meer zaken…