De SEACOM onderzeekabel is met ingang van vandaag in gebruik genomen. In samenwerking met Interoute, eigenaar en operator van het geavanceerde Europese glasvezelnetwerk voor spraak en data, voorziet SEACOM Zuid- en Oost-Afrika van een hogecapaciteitsverbinding voor lagere kosten dan mogelijk is met de traditionele satellietnetwerken. SEACOM koppelt zijn intercontinentale en onderzeese glasvezelnetwerk, met een totale lengte van 17.000 kilometer, aan het Europese glasvezelnetwerk van Interoute. Hierdoor heeft het Afrikaanse continent nu digitaal toegang tot de economische centra in Europa en de rest van de wereld.
De overeenkomst geeft Interoute en SEACOM de gelegenheid nieuwe mogelijkheden te exploreren voor telecombedrijven en organisaties in de regio. Het initiatief komt tegemoet aan de groeiende vraag naar bandbreedte in Afrika waar de gebruikersaantallen tussen 2000 en 2008 stegen met 1.062 procent*.
‘De ingebruikname van SEACOM onderzeekabel is een belangrijke mijlpaal voor de Afrikaanse telecomsector en we zijn blij hier aan bij te dragen door het leveren van de Europese verbinding. De vraag naar breedbandverbindingen overtreft het aanbod, daarom is de nieuwe kabel zo cruciaal voor de groei van het bedrijfsleven op het continent’, aldus Gareth Williams, CEO van Interoute. ‘En de timing is goed, want in 2010 zal in Zuid-Afrika het WK voetbal plaatsvinden. Hierdoor zal de vraag naar internetverbindingen in de regio alleen maar toenemen.’
De nieuwe glasvezelkabel van SEACOM loopt langs de oostkust van Afrika en vormt een digitale snelweg die Zuid-Afrika, Mozambique, Tanzania en Kenia verbindt met Europa en Zuid-Azië. De kabel loopt door tot Marseille waar hij aansluit op het netwerk van Interoute. Zo ontstaat een hoge snelheidsroute naar Europa, Noord-Amerika en het Midden-Oosten. Bovendien krijgen Zuid- en Oost-Afrika toegang tot alle innovatieve wholesale en grootzakelijke diensten van Interoute. De nieuwe onderzeekabel levert een capaciteit van 1.28 terabits per seconde. De aansluiting op het netwerk van Interoute stelt de Afrikaanse gemeenschap in staat om high definition TV en IPTV te kijken en peer-to-peernetwerken te gebruiken.
Brian Herlihy, CEO van SEACOM: ‘Voor Afrika is dit een historische dag waarbij een nieuw tijdperk aanbreekt voor communicatie tussen het continent en de rest van de wereld. De inspanningen van de afgelopen 24 maanden hebben hun vruchten afgeworpen en we zijn trots dat we bouwen aan de fundering van Afrika’s toekomstige infrastructuur door het leveren van betaalbare hoge capaciteit en connectiviteit in Zuid- en Oost- Afrika. Herlihy vervolgt: ‘Door aan te sluiten op het netwerk van Interoute ontstaat een vitale toegang tot Europa, en tot hubs in de rest van de wereld hetgeen van groot belang is voor de ondersteuning van de economische groei van de regio.’
‘Zakelijk gezien is deze overeenkomst een cruciale stap vooruit voor landen die tot nu toe afhankelijk waren van lage capaciteitsverbindingen gebaseerd op dure satelliettechnologie. Afrikaanse bedrijven kunnen effectiever samenwerken met organisaties wereldwijd door middel van peer-to-peernetwerken met een hoge capaciteit’, aldus Williams.
*Bron: Internet World Stats, 21 december 2008,http://www.internetworldstats.com/stats1.htm#africa