Terwijl velen met spanning wachten op het besturingssysteem Windows 7, zijn enkele bedrijven er al mee aan de slag via het Technology Adoption Program (TAP) van Microsoft. Zoals de technische dienstverlener Unica. Computable neemt een kijkje.
De ict-afdeling van technische installatiebedrijf Unica staat vol dozen. Op tafels langs de zijkant van de ruimte staan schots en scheef beeldschermen. Op de grond staan er nog meer. Het is een rommeltje, vindt ict-manager Bram Melse. Zijn afdeling heeft het druk. Het is vakantie, waardoor er minder ict'ers dan gebruikelijk zijn. En de voorbereiding van de migratie van het besturingssysteem Windows XP naar Windows 7 is in volle gang.
Het bedrijf wil zo lang mogelijk profiteren van de gebruiksduur van het nieuwe besturingssysteem van Microsoft en besloot daarom deel te nemen aan het TAP-programma (Technology Adoption Program). Daarbij wordt het ondersteund door ict-dienstverlener Wortell. De overstap naar Windows 7 wordt aangegrepen om zoveel mogelijk applicaties te standaardiseren, maar tegelijkertijd flexibel te blijven.
De installateurs van Unica hebben nu deels zelf de vrijheid om applicaties te installeren. 'Fabrikanten die onze producten bouwen hebben vaak eigen pakketten om apparatuur in te regelen, bijvoorbeeld voor een klimaatinstallatie of beveiligingsinstallatie. We hebben de mensen niet om de installatie van die pakketten centraal te regelen', zegt Melse. Die vrijheid zorgt voor veel storingsmeldingen bij de servicedesk, zo'n 40 procent van de tweehonderd telefoontjes per week.
In de Limburgse vestigingen heeft Unica de omgevingen al gestandaardiseerd en daar is het aantal meldingen een stuk lager. Reden voor de ict-afdeling om te kijken of het niet het merendeel van de werkstations ook standaard en gesloten kan inrichten. Samen met Wortell wordt een inventarisatie gemaakt van alle applicaties. Melse weet nog niet helemaal waarop hij moet rekenen, maar dat kunnen er wel zo'n tweeduizend zijn.
De ict-afdeling wil de medewerkers een pakket van standaardapplicaties bieden, met bijvoorbeeld Microsoft Office en het erp-pakket Acto MyProject. Deze programma's draaien zonder problemen op Windows 7, al had projectverantwoordelijke Fabian Eilander wel wat vrees over de compatibiliteit van het erp-pakket. 'Acto werkt voornamelijk op Windows XP, en werkt niet met de Windows 7 Aero look-and-feel. Windows 7 detecteerde dit gelukkig zelf en schakelde bij het starten van Acto deze functionaliteit uit.' Maar voor dit soort problemen is er ook de Windows XP-mode, zegt Luc Joziasse, sales- en marketingdirecteur bij Wortell. 'Voor een groep gebruikers zou dit interessant kunnen zijn', erkent Eilander. Maar eigenlijk wil hij daar niet aan. 'Het zorgt voor extra beheer.'
Commitment
Op het bureau van Eilander in een hoekje van de afdeling staan twee beeldschermen en twee laptops. Een van de laptops van Eilander laat een installatiescherm zien. Deze test-pc gebruikt hij om te kijken of de wijzigingen die hij in het installatieproces doorvoert goed werken. 'Dat kan ik ook virtueel doen, maar de ervaring leert dat het niet hetzelfde werkt als fysiek,' zegt Eilander. Hij wil de systemen zo inrichten dat een gebruiker meteen aan de slag kan met de pc en dus zelf niet allerlei codes in hoeft te voeren. 'Hierdoor krijg je veel meer commitment bij de gebruiker', denkt hij. Deze wijzigingen in het installatieproces doet hij met remote installation services. De versie die hij voor Windows 7 gebruikt, ziet er veel beter uit dan die voor XP. Die versie leek op een dos-versie, maar hier kan Eilander meer in doen. Momenteel werkt hij er aan om Windows direct te activeren. 'Maar daar is een verbinding met internet voor nodig en die heb je als gebruiker op dat moment nog niet.'
Wat de afdeling ook nog moet doen om het nieuwe besturingssysteem over de vijftig pilot-pc's uit te rollen, is de installatie van de printers. Dat wordt nog een lastige klus, denkt Eilander. Dat komt onder andere doordat het bedrijf nog werkt met Microsoft Server 2003. Daardoor is het lastig om de juiste printerdrivers te installeren. Hij moet daarom nu eerst inventariseren welke printers worden gebruikt en de bijbehorende drivers 'injecteren' in het besturingssysteem.
Niet te zorgen voor integratie
De overweging om naar een andere leverancier en dus een ander besturingssysteem over te stappen, heeft Melse nooit gemaakt. 'Bij Microsoft hoef je niet te zorgen voor de integratie met andere softwareleveranciers. De hele wereld praat met Microsoft.'
Op de testcomputer van de projectverantwoordelijke verschijnt 'druk op ctrl+alt+del om in te loggen'. 'Dat is mooi', lacht Eilander tevreden. Voor zijn aanpassing konden gebruikers allerlei dingen op de pc uitvoeren terwijl de applicaties nog werden geïnstalleerd. Nu wordt de computer tijdens het installatieproces vergrendeld. 'De gebruiker kan niet inloggen, want hij weet gebruikersnaam en wachtwoord niet, maar misschien moeten we nog een tekst toevoegen wat er gebeurt. Anders gaat de gebruiker bellen naar de helpdesk.' Eilander buigt zich weer over het toetsenbord om een volgende aanpassing in het installatieproces te doen.
Unica
Unica is een technisch dienstverlener. Het familiebedrijf heeft negentien vestigingen in Nederland en telt 1800 medewerkers. De ict-afdeling bestaat uit zeventien medewerkers, van wie er vier verantwoordelijk zijn voor het beheer van de back-end- en front-endsystemen en de projectmatige uitrol van Windows 7.
Expert Windows 7?
Ben je ook helemaal thuis in Windows 7 of een willekeurig ander besturingssysteem? Meld je dan nu als expert voor het Topic Besturingssystemen aan! Stuur een e-mail met contactgegevens en een korte motivatie waaruit de expertise blijkt naar besturingssystemen@computable.nl.
‘Bij Microsoft hoef je niet te zorgen voor de integratie met andere softwareleveranciers. De hele wereld praat met Microsoft.’
Correctie…
De gehele wereld heeft zich afhankelijk laten maken van microsoft en moet noodgedwongen meewerken om op ict gebied te kunnen voortbestaan, overleven.
Er is best wat op Microsoft aan te merken. Zo blijft de interface van Vista en MsOffice2007 een ramp, waar je na 1 jaar gebruik, blijft overwegen de zaak op XP/MSO 2003 terug te zetten. Ook is XP stabieler, transparanter en heeft minder driverproblemen dan Vista. Maar als je naar de concurrentie gaat kijken, ben je blij met Mickeysoft. Met name het opensourceverhaal kent een te hoog nerd- en knutselgehalte, ofschoon Openoffice er goed uitziet. Over Mac kan ik niet meepraten, maar het lijkt heel gebruikersvriendelijk, maar wel heel duur.
‘Momenteel werkt hij er aan om Windows direct te activeren.’
???
Bizar, lijkt me… Er zijn toch bulklicenties waarbij niks geactiveerd hoeft te worden? Als dat NIET kan: dan deugt er iets niet…
‘Bij Microsoft hoef je niet te zorgen voor de integratie met andere softwareleveranciers. De hele wereld praat met Microsoft.’
Jammer genoeg wel, ja…