Branchevereniging ICT~Office voert een mediaoffensief met als centrale boodschap dat de overheid softwareleveranciers gelijke kansen moet geven. Operationeel directeur Bernd Taselaar zegt zich 'voor te kunnen stellen' dat drie leden van ICT~Office's Software VOC via een opiniestuk in het Financieele Dagblad in opstand zijn gekomen tegen de acties van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). 'Dat is de reden dat wij dit onderwerp ook via een ander traject onder de aandacht hebben gebracht.'
De directeur doelt hiermee op de aanval van ICT~Office op het ministerie van Algemene Zaken. De branchevereniging wil van het ministerie weten waarop de keuze van het departement voor het open source cms Hippo 7 is gestoeld. Het departement zou hiermee andere leveranciers van contentmanagementsystemen benadelen. Taselaar: 'Als branchevereniging zijn wij voor een level playing field. Het is belangrijk dat er op de juiste gronden een keuze wordt gemaakt voor bepaalde software, niet op basis van eisen die vooraf worden gesteld.'
De directeur ontkent dat ICT~Office partij kiest voor leveranciers van gesloten software. 'We vertegenwoordigen zowel leveranciers van open source software als van gesloten oplossingen. We zijn als branchevereniging geen voor- of tegenstander van het een of het ander.'
Spin doctor
Vorige week publiceerden de drie directeuren van Unit4Agresso, Afas en Exact een ingezonden brief in het Financieele Dagblad, waarin zij ageerden tegen de acties van NOiV. Directeur Rajesh Patel van Exact wees een interview met Computable van de hand. Het bedrijf verwees door naar media-adviseur Bas Linders, de projectmanager van de software VOC, die het initiatief zou hebben genomen voor de ingezonden brief in het Financieele Dagblad. Software VOC is een netwerk van softwarebedrijven onder de vlag van ICT~Office. Spin doctor Linders: 'Ik heb de drie heren inderdaad enigszins bijgestaan.'
Overleg met Heemskerk
ICT~Office zal op uitnodiging van de drie ceo's bij het overleg zijn met staatssecretaris Frank Heemskerk van Economische Zaken over de manier waarop Nederlandse leveranciers van 'gesloten' bedrijfssoftware het regeringsbeleid op het gebied van open source software en open standaarden het best kunnen ondersteunen.
Taselaar: 'Wij zijn blij dat wij als branchevereniging namens de drie ceo's zijn uitgenodigd bij dat overleg, zodat wij kunnen aangeven waar het heen moet. Wij propageren open standaarden, omdat die de interoperabiliteit bevorderen. Dat zou de discussie moeten zijn.'
Niet klagen
Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de motie Vendrik, stelde dat bedrijven het aan zichzelf te wijten hebben dat NOiV hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden. 'Afas-software kan niet functioneren zonder het vrijwel volledige productaanbod van Microsoft. En ook Exact vraagt van zijn klanten het trouw volgen van de Microsoft upgrade-tredmolen voor lokaal geïnstalleerde software. Zelfs Exact Online kan alleen gebruikt worden met een Windows-pc. Support van open standaarden, of zelf maar meedere platformen, lijkt dus voorlopig niet het sterkste punt te zijn van de klagers', vindt Kamphuis.
Ik word helemaal leip van die links in dit artikel. Kan het wat minder?
Oh jee oh jee,
veeel te veel aandacht voor MS-filialen
interoperabiliteit tussen meerdere platformen is ‘The Key’
Bernd Taselaar is verstandig bezig en kiest voor een meer diplomatieke weg. De actie van de drie leden van ICT~Office’s Software~VOC, Unit4Agresso, Afas en Exact, werkte averechts voor ICT~Office.
ICT~Office wil niet een n.a.v. Hippo 7 een juridische slag winnen om daarna alle goodwill te verliezen. De CEO’s “dom, dommer en domst” krijgen daarom een chaperonne.
Zelfs na vele keren lezen kan ik hier geen chokola van maken:
“Het is belangrijk dat er op de juiste gronden een keuze wordt gemaakt voor bepaalde software, niet op basis van eisen die vooraf worden gesteld.”
In mijn tijd werd altijd vooraf een lijst met eisen en wensen opgesteld om dan te kiezen, is dat tegenwoordig niet meer?
Dat ligt aan wat de eisen zijn. Een eis voor pakket xyz mag niet, de eis voor bepaalde functionaliteiten wel.
Bijvoorbeeld, je mag vragen om een grafisch werkstation, niet specifiek om Windows of Suse-linux. Je mag eisen dat de office software odf moet kunen praten, niet om specifiek openoffice in te zetten.
Dus je hebt inderdaad gelijk dat het logisch is om een eisenlijst op te stellen en dan pas een aanbesteding in te gaan. Maar let dan wel op hoe je de eisen verwoordt. Net als dit artikel trouwens, de “eisen vooraf” had misschien beter geformuleerd kunnen worden omdat eisen in dit geval voor meerdere uitleg vatbaar is.
Dit is een zaak voor Nelie Kroes. Afspraken maken tussen bedrijven is verboden.
@ Berry,
het cynisme niet helemaal begrepen, maar toch bedankt, dat wist ik natuurlijk ook.
Mij stoort dat dit zoveel aandacht krijgt, jammerende bedrijven die niet met hun tijd mee gegaan zijn, dat is niet nieuw en ook geen nieuws.
Overigens als je de informatie van Hippo doorkijkt wordt je ook niet vrolijk, meertaligheid is nauwelijjks te vinden op de site. Als de eigen site al niet duidelijk genoeg is hoe is het dan met het produkt?
Zelf bij FOSS -oplossingen is het nodig een duidelijk plaatje met eisen en wensen te formuleren, het zou interessant zijn AZ te vragen hoe dat proces geweest is, dat is meer nieuws als al dat jammeren.
Het lijkt wel soap maar wellicht tijd voor SOAP? Simpel Overheid Aanbesteding protocol:
1. geen discriminatie (ook geen positieve discriminatie) d.w.z. eerlijke kansen voor iedereen
2. voorkomen van monopolie
3. actief stimuleren van open concurrentie.
Overigens zijn, in het algemeen, aanbestedingen een farce. De keuze wordt toch al gemaakt door de eigen voorkeur van de beslisser of door de voorkeur van de ingehuurde adviseur. De regels worden zodanig gemasseerd dat de keuze voor 90% al vaststaat.
Dus toch SOAP? (stop overheid aanbesteding protocol)
Prima een programma van eisen.
Er zijn echter 2 eisen waar Open Source Software meestal beter op scoort:
1. Zo goedkoop mogelijk
2. Zo veel mogelijk voldoen aan open standaarden
Zeker indien we kijken naar TCO over meer dan een paar jaar dan zijn eenmalige conversie en migratie kosten naar Open Source ook geen obstakel meer.
Waar praten we dus over? Een simpele kosten/baten overweging waar eenieder zijn keuze kan maken.
Het bedrijfsleven schakelt momenteel versneld over op Open Source door de slechtere economie. Overheidinstanties missen deze directe economische prikkel, vandaar dat er regels zijn om deze instanties te kunnen (be)sturen. De eis om goed om te gaan met overheidsgeld en de burger niet een leverancier keuze op te leggen om overheidsdocumenten te kunnen lezen en/of gebruiken, is dan ook een logische.
Leveranciers kunnen meebewegen of niet.
Innovatie ontstaat door veranderingen in de omgeving. Dit is zo’n verandering.