Hoewel sommige onderwijskenners wel enig nut zien in de internationale informaticastudie die Avans Hogeschool wil opzetten, zijn de meeste leden van Computables loopbaanpanel vooral kritisch over het plan. Vooral de Engelse taal waarin de lessen moeten worden gegeven, zou een struikelblok zijn.
De nieuwe studie moet veel lijken op de informaticaopleiding die de school al heeft, maar is geheel in het Engels. De opleider wil zich richten op buitenlandse studenten en Nederlandse studenten die internationaal georiënteerd zijn.
De loopbaanexperts zien veel haken en ogen bij het oprichten van de nieuwe studie. Ze twijfelen aan de toegevoegde waarde van de opleiding in het algemeen, aan de inhoud van het lespakket en aan de taal waarin de lessen worden gegeven.
Aantrekkelijk
Zo ziet hrm-manager Eefje van Loon het nut van de informaticastudie wel in, maar vreest ze dat de opleiding weinig studenten zal aantrekken. 'Je ziet dat de instroom van jongeren in Nederlandse ict-opleidingen afneemt', zegt ze. 'Daarom vraag ik me af of een buitenlandse variant veel toegevoegde waarde heeft.'
Ook Armand Lejeune, informaticadocent aan een Limburgse school, denkt dat er veel nodig is om de opleiding aantrekkelijk te maken. De studie een internationaal karakter geven en samenwerken met andere Europese landen is niet genoeg, denkt hij. Lejeune: 'Het lijkt me het belangrijkste dat Avans Hogeschool zijn opleiding profileert en uniek maakt. De school moet kijken naar de unieke dingen die partneropleidingen aanbieden en dit vervolgens aan zijn eigen lesprogramma toevoegen.'
Kopje koffie
Een ander heikel punt is de taal waarin de opleiding plaatsvindt. Hrm-manager Van Loon: 'Over het algemeen staat onderwijs in het Engels in Nederland niet hoog aangeschreven. Dat zou bij deze opleiding dan wel heel goed moeten worden neergezet.'
Trainer Eric Roosendaal van ict-opleider Compu'train is het daar mee eens. Volgens hem is goed Engels spreken 'meer dan een kopje koffie kunnen bestellen'. Het gebruiken van Engelse termen en lesmateriaal vindt Roosendaal niet zo'n probleem. Het gaat hem meer om het mondeling overdragen van kennis. 'Daarbij worden hoge eisen gesteld op het gebied van expressie en formulering. Of docenten dit kunnen in een taal die niet de moedertaal is, valt te bezien.'
De komende tijd laat de opleider onderzoeken of het starten van een succesvolle internationale informaticastudie haalbaar is. Dát plan valt in elk geval in de smaak. Van Loon: 'Een haalbaarheidsstudie lijkt me zeker zinvol, maar ook noodzakelijk, omdat aan de studie nog wel heel veel haken en ogen zitten.'
Kleine noot naar onze vrienden van het panel, de gemiddelde universitaire opleiding is compleet in het Engels. Staan ook die niet hoog aangeschreven? Bij mijn studie zijn Spaanse, Bulgaarse en Franse docenten, helemaal geen probleem. Dit is dus weer problemen zoeken die niet bestaan
Wellicht dat de leden van het loopbaanpanel eens gaan kijken bij de grote multinationals. Bij bedrijven als Atos Origin managed services, Ericsson, Philips, ASML, Oc? is het spreken van engels een minimum vereiste wil je daar iets bereiken in de ICT.
Ondanks 7 jaar Engels in het middelbaar onderwijs (havo+2 jaar vwo) en een opleiding waarbij een aantal boeken in het Engels waren, heb ik de eerste tijd moeite gehad het Engels van mijn Engelstalige collega’s bij te benen.
Hrm-manager Eefje van Loon en Trainer Eric Roosendaal moeten wel eens een kijkje nemen bij Hogeschool Inholland in Diemen. Vanaf 2001 heb ik daar een engelstalige bachelor gevolgd in Information Technology die als pilot was gestart en gebouwd op de Amerikaanse onderwijssysteem. Het was pittig maar ik heb geen spijt van! Ik was de enige nederlander in een klas van 28, maar we hebben allemaal mooie functies gekregen vooral bij grote multinationals.
Daarna heb ik zonder moeite een nederlandstallige master aan de UVA gevolgd waar alleen maar engelstallige boeken en artikelen werden gebruikt. Mijn engelstallige voorstudie bleek juist goud waard want ik kon moeiteloos alles begrijpen en moest af en toe wat vertaal werk voor mijn medestudent verrichten.
Nu in deze moeilijke economische klimaat, ben ik een baan aangeboden om een internationale team te leiden juist omdat ik een ‘engelstallige’ achtergrond heb.
Avans Hogeschool is een beetje laat met deze initiatief maar een is op de goede weg! Luister niet naar ’the so called’ loopbaanexperts!
@ EAI Specialist….. Ik hoop dat je Engels beter is dan je Nederlands… wat een fouten in die paar regels…!!