Windows is niet perfect – verre van. Dat weten we allemaal. Gelukkig bestaat er software die helpt de conditie van onze Windows zo optimaal mogelijk te houden. We testen twee gratis Windows-schoonmaakprogramma’s van Wisecleaner.com. Ze werken in goede samenwerking aan het optimaliseren van harde schijf en register.
In het leven van een pc gebeurt er heel wat. Software komt erop en gaat er weer vanaf. Allerlei programma's maken tijdelijke bestanden aan en wissen die (hopelijk) achteraf weer. Nieuwe data wordt weggeschreven en blijft staan of wordt overschreven en nog later gewist. Harde schijven raken zo onvermijdelijk gefragmenteerd. Via defragmentatiesoftware kunnen we daar iets aan doen. Bestanden worden weer netjes aaneengesloten opgeslagen en dus kunnen we er sneller mee werken.
Dat verhelpt echter niets aan oude, ongebruikte bestanden. Denk aan verloren data of software, overblijfsels van deïnstallaties, tijdelijke bestanden, oude logfiles, noem maar op. Op een schijf kunnen er zo letterlijk duizenden staan. Die opsporen en wissen bespaart niet alleen schijfruimte, maar zorgt er ook voor dat de diverse onderhoudstaken in verband met harde schijven sneller werken.
Ook het register van Windows is een bron van veel problemen. Dat register dient om informatie bij te houden over het systeem en de software die erop draait. Dat kunnen configuratiegegevens zijn, systeemgegevens, of softwarespecifieke gegevens. Bepaalde informatie in het register komt erin bij de installatie van software, andere wordt voortdurend bijgewerkt tijdens het gebruik ervan. Als u software weer verwijdert, zouden de gebruikte registersleutels ook weer netjes gewist moeten worden. Helaas gebeurt dat maar al te vaak niet (goed) – net zoals bij bestanden op uw harde schijf. En dus zien we het Windowsregister tijdens het leven van een pc groter en groter worden. Hoe groter het register is, hoe langzamer Windows ermee kan werken. Bovendien kan er ook binnen het register fragmentatie optreden, wat de pc nog verder vertraagt.
Broodnodig
Schoonmaak- en optimalisatiesoftware is onder Windows dus broodnodig. Niet voor gloednieuwe pc's, natuurlijk, want die hebben nog niet veel meegemaakt. Als u een vaststaande desktopomgeving gebruikt waarin de gebruiker zelf geen software mag installeren of verwijderen, dan is er ook niet veel nodig op het gebied van schoonmaak of optimalisatie. Maar voor pc's die jaren dienst doen en waar wel om de haverklap software op wordt geïnstalleerd, wordt bijgewerkt, of van wordt verwijderd, is dat dus wel nodig.
De makers van schoonmaaksoftware schijnen te veronderstellen dat bedrijven vaak met min of meer vaste systeemconfiguraties werken waar naderhand weinig meer aan verandert. Daarom richten ze hun schoonmaaksoftware qua marketing vooral op particulieren, thuis- en kleine kantoren en MKB's. In dit artikel bekijken we twee schoonmaakproducten van het Amerikaanse bedrijf Wisecleaner.com waar we veel goeds over hoorden. Ja, het is een dotcombedrijf. Maar een kleintje waar geen grote hype rond gemaakt werd of wordt. Hun schoonmaakproducten heten Wise Register Cleaner en Wise Disk Cleaner. Ze zijn ontworpen om in tandem gebruikt te worden: eerst de schijf schoonmaken en daarna het register. Er is een gratis versie en een betaalde 'Pro'-versie. Die laatste kunt u desgewenst ook gratis uitproberen gedurende een evaluatieperiode. We vonden dat er verrassend weinig verschil is tussen de gratis versie en de Pro. De Pro heeft wat meer informatie-exporteer- en rapporteermogelijkheden, maar in de schoonmaak zelf lopen ze vrijwel gelijk. De registerschoonmaker kan in de Pro-versie wel de systeemstart van Windows optimaliseren en dat kan de gratis versie niet.
Nederlands en Dutch
Voor Amerikaanse gratis of zeer goedkope software verwacht je normaal geen ondersteuning voor onze taal. De eerste aangename verrassing is dan ook, dat we Register Cleaner op een Nederlandstalige interface kunnen instellen. Eigenaardig genoeg staat Nederlands er drie keer in: Dutch, Dutch (Belgium) en Nederlands. We raden u aan voor Dutch (Belgium) te kiezen: de andere twee instellingen gebruiken veel te lange woorden en zinnen, waardoor ze vaak over aanklikbare buttons heen staan en die dus verbergen. Bovendien respecteren ze de vensterlay-out vaak niet, wat er niet goed uitziet. De auteur van Dutch (Belgium) heeft goed zijn best gedaan om de lay-out van de Engelstalige versie te eerbiedigen en zijn Nederlandse teksten passen overal keurig in.
Register Cleaner heeft vier skins, waaronder een XP- en Vista-uiterlijk en een prachtige zwarte skin. Hoewel de gebruiksinterface vrij druk is met allerlei informatiepanelen en veel kleurige functiepictogrammen, is het gebruik de eenvoud zelve. Standaard staat namelijk al alles aangekruist wat doorgaans problematisch is in het Windows-register. Zodra het programma start, verschijnt een tekstballon bij de scanbutton met de tekst dat u hier kunt beginnen. U klikt dus op die scanbutton. Het programma onderzoekt het hele register en maakt een lijst aan van alles wat er scheef zit. Die lijst is onderverdeeld in onderdelen die geheel gevaarloos, met een zeker risico of slechts zeer moeilijk verwijderbaar zijn. Standaard staan de gevaarloos verwijderbare onderdelen aangevinkt. Na afloop van de scan verschijnt een nieuw tekstballonnetje, deze keer bij de reparatiebutton. Gewoon erop klikken en de overbodige registersleutels zijn weg.
Het programma heeft de mogelijkheid om eerst een back-up van het register te maken en die desgewenst ook weer terug te zetten. Als u goed op de hoogte bent van de interne werking van Windows en meer bepaald het register, geeft het programma u de mogelijkheid om ook schoonmaak te houden bij de oranje (zeker risico) of rode (gevaarlijke) onderdelen. In ieder geval krijgt u meer uitleg over ieder onderdeel in de resultatenlijst door er gewoon even op te klikken.
Schijfopruimer
Het schijfopruimprogramma spreekt ook verschillende talen en heeft slechts één 'Dutch' in de lijst staan. Die keuze geeft een Nederlandstalige interface met respect voor de originele lay-out, dus dat is prima. Overigens is het voor beide programma's mogelijk zelf een taalpakket aan te maken en dus op die manier een taal toe te voegen die eerst niet ondersteund werd.
Disk Cleaner heeft ook meerdere skins, maar geen XP-uiterlijk. Het uiterlijk heeft bij beide programma's trouwens niets te maken met de Windows-versie die u gebruikt: u kunt voor alle Windows-versies vanaf Windows 98 tot en met Windows Server 2008 elk van de beschikbare skins kiezen.
Disk Cleaner start met een wizard. Die toont u een overzicht van alle bestandsextenties die tijdelijke of intermediaire bestanden zijn. Logbestanden staan er standaard ook in, maar ze zijn uitgevinkt. Als u logbestanden ook wilt laten wissen, kunt u ze aanvinken. Het volgende wizardscherm laat u kiezen wat er moet gebeuren met de gevonden bestanden. U kunt ze permanent wissen, of naar de prullenbak laten verplaatsen.
De wizard is eigenlijk niet essentieel, omdat de standaard gebruiksinterface dezelfde startinstellingen heeft en lijkt op die van Register Cleaner (deze laatste ontbeert zo'n wizard). Bij gebruik van de standaardinterface klinkt u op een scanbutton om de schijf of schijven naar de aangevinkte bestandstypes te laten doorzoeken. Afhankelijk van de door u ingestelde opties zal Disk Cleaner de gevonden bestanden dan onmiddellijk verwerken of u eerst een overzicht tonen. Als u kiest voor het naar de prullenbak verplaatsen van gevonden bestanden, kunt u zich altijd bedenken.
Het is mogelijk om Disk Cleaner volledig automatisch te laten werken: zodra u het programma start, voert het volautomatisch de scan en wis uit, sluit zichzelf af en eindigt desgewenst met een activiteitenrapport. Meer moet dat echt niet zijn.
Conclusie
Tot dusver vonden we echt goed werkende registerschoonmakers alleen maar voor redelijk wat geld. Deze Register Cleaner en Disk Cleaner van Wisecleaner.com werken zelfs in de gratis versie bijzonder goed en laten weinig te wensen over. We zijn zeer aangenaam verrast. De betaalde Pro-versie kan een beetje meer en kost daarom ook iets extra, maar eigenlijk is dat nog altijd spotgoedkoop.
Productinfo
Product: RegCleaner 4 Pro en DiskCleaner 4 Pro
Producent & Leverancier: Wisecleaner.com (ook webshop)
Adviesprijs (excl. BTW): $19,95 (elke cleaner afzonderlijk) of $32,95 (beide samen), licentie geldig voor één vaste pc en één draagbare (Pro-versies)
Systeemvereisten: Windows 98 t/m Server 2008, zowel 32- als 64-bit; Pentium 233 MHz of beter. 32 MiB RAM of meer vrij, 5 MB harde-schijfruimte of meer vrij
De kern
* Hoe langer u Windows gebruikt, hoe trager het wordt, onder andere door fragmentatie van register en harde schijf.
* RegCleaner en DiskCleaner verhelpen dit efficiënt en vooral goedkoop, want ook de gratis versie werkt goed.
@M, niet alleen MS Windows laat bij de installatie en updaten heel veel rommel achter. Veel applicaties (incl. die van MS) doen dat ook. Bij de de?nstallatie blijft vaak heel veel op de schijf staan op heel veel plekken.
Vandaar mijn voorkeur voor kleine applicaties die je gewoon vanuit een zip-bestand in een applicatie-directory kan kopi?ren en dan de linkjes naar de executables in je classic Windows menu kan zetten. Helaas lukt dit niet bij de grotere applicatiesuites, maar er zijn gelukkig ook programmeurs die een goed update- of de?nstallatiescript kunnen maken.
Aan arrogantie onder de automatiseerders geen gebrek!
Daarom gaat er ook zoveel mis!
Was goed en informatief artikel.
Het artikel over WiseCleaner was bedoeld om kort een leuk en volledig gratis hulpprogramma voor te stellen om Windows wat op te schonen en dus te versnellen.
Het gaat niet om een vergelijkende test en dus zijn er geen andere producten bekeken of vergeleken. Van tijd tot tijd stellen we de lezers van Computable zulke nuttige programma’s afzonderlijk voor. De bedoeling is duidelijk te maken, dat het niet altijd geld moet kosten om je veiligheid te verbeteren, of de prestaties van Windows te optimaliseren.
Een basisbug zoals een lezer in een e-mail aan de redactie opmerkte (Microsoft Office pictogrammen verdwijnen) zouden we uiteraard niet genegeerd hebben. Wij hebben de producten van WiseCleaner op verschillende pc’s ge?nstalleerd met uiteenlopende software aan boord. Qua kantoorpakketten gaat het dan om zowel Microsoft Office als OpenOffice.org. Als er problemen opgetreden waren met een van die pc’s, zouden we dat gemerkt en uiteraard ook gemeld hebben.
Alle onvolkomenheden die we gevonden hebben, hebben we vermeld in het artikel. De meest ernstige zaten in de gebruikersinterface, vandaar dat we wat meer aandacht dan gebruikelijk daaraan besteed hebben. Terwijl ik deze reactie schrijf, zijn er al meerdere nieuwe versies van de WiseCleaner software verschenen waarin al de vermelde problemen opgelost werden.
Het opschonen van de harde schijf en het register ging prima en daarin troffen we geen fouten of onvolkomenheden aan. We hebben het opschonen van het register door WiseCleaner wel degelijk vergeleken met een commercieel pakket, namelijk PcTools Registry Mechanic. En daarbij hebben we vastgesteld, dat WiseClear meer problemen vindt en repareert dan Registry Mechanic.
De schijfopschoner vindt wel degelijk allerlei overbodige bestanden om te wissen. Lezer Hans van Duivenbooden schrijft specifiek over de bestanden achtergelaten door Windows Updates. Wise Disk Cleaner verwijdert die inderdaad standaard niet, omdat de?nstallatie dan immers niet meer mogelijk is. Maar u kunt wel aanvinken dat oude Windows Updates bestanden toch gewist moeten worden en dan doet WiseCleaner dat wel degelijk.
CCleaner is inderdaad ook interessant en gratis: het is nu al een paar maanden in gebruik op een van onze testpc’s die gebruikt wordt om software mee te testen. Voortdurend software installeren en weer verwijderen zoals wij doen heeft zware prestatieverminderende gevolgen op Windows en diens register. Een goed optimaliseerprogramma kunnen we dus zelf ook heel goed gebruiken. En dan delen we onze ervaringen natuurlijk graag met jullie.