De afronding van het SAP-project Speer bij het ministerie van Defensie is opnieuw vertraagd. Staatssecretaris Jack de Vries schrijft in een voortgangsrapportage van het project dat het programma pas in de zomer van 2014 wordt voltooid. Eerder sprak de staatssecretaris nog over een einddatum in 2013. De vertraging komt doordat Defensie niet genoeg mensen kan vinden om het project op tijd af te ronden. Een woordvoerder kan nog niet zeggen of het project duurder wordt. Dat wordt later duidelijk.
Speer (Strategic process and enabled reengineering) is een project voor enterprise resource planning (erp). Met de softwaretoepassing kan het ministerie van Defensie organisatiebreed standaardisatie van specifieke processen tot standbrengen en werkwijzen van nu nog gescheiden afdelingen integreren. Het systeem moet planning, beheer en bevoorrading van materieel stroomlijnen.
Defensie gaf eerder al aan dat het moeilijk aan personeel kan komen voor het project. De bedoeling is dat het ministerie Speer straks met eigen personeel in de lucht houdt en dat er kennisoverdracht plaatsvindt van de huidige ict-partners (waaronder Logica, Capgemini, IBM en Atos Origin) naar het eigen personeel. Inmiddels is 85 procent van de vacatures vervuld, aldus De Vries tijdens een overleg met een parlementaire commissie. Hij zegt dat het niet gemakkelijk is om personeel vanuit defensieonderdelen naar de projectorganisatie te halen. 'Ze zitten er niet een-twee-drie op te wachten, want het project is tijdelijk en je moet maar zien wat er daarna gebeurt', zegt De Vries.
Zware wissel
Het 100 procent vullen van de vacatures is volgens de staatssecretaris niet mogelijk. 'We trekken dan een te zware wissel op de operationele commando's. We hebben met de projectleider gekeken naar wat de grens is waarmee het kan en wij toch een evenwicht houden in de organisatie', aldus De Vries.
De oorzaak van de nieuwe vertraging zit vooral in het ketenproject Grond Gebonden Optreden. Dit ketenproject loopt een halfjaar uit tot midden 2014. Er worden wel een aantal maatregelen genomen, zoals het stellen van prioriteiten en het met voorrang en urgentie vullen van de projectorganisaties.
Vreemd verhaal van De Vries. Sinds wanneer is de Defensie organisatie een agogische of politieke organisatie?
Hoe kan iemand hier mee weg komen..