Lexmark International roept organisaties in de publieke sector op om in actie te komen en een positieve bijdrage te leveren aan de 2020-doelstellingen van de Europese Unie op het gebied van milieuefficiëntie en CO2-uitstoot. Volgens de aanbieder van printoplossingen kunnen organisaties hiervoor acties ondernemen zoals printerconsolidatie, invoeren van ‘best practices’ en optimalisatie van de documentstroom.
Het energieverbruik van IT-apparatuur is een regelmatig terugkerend onderwerp in verschillende nieuwsrubrieken. Maar uit de levenscyclus-analyse1 van Lexmark blijkt dat de gebruiksfase de grootste milieueffecten genereert. De gebruiksfase van een laserprinter draagt voor 80 procent bij aan het totale energieverbruik. Papierverbruik speelt in de gebruiksfase een grote rol. Uitgedrukt in percentages van het totale energieverbruik is dit 10 procent. Onderzoek van Ipsos2, in opdracht van Lexmark, wijst uit dat medewerkers in de publieke sector gemiddeld 28 pagina’s per dag afdrukken. Meer dan één derde hiervan is onnodig, volgens 19 procent van de ondervraagden. Driekwart gaf aan te proberen om minder af te drukken.
Eén van de ambitieuze doelstellingen van de EU is een reductie van 20 procent in uitstoot van IT-apparatuur. Hoewel dit enkel een aanbeveling is, zijn sommige landen in de EU al begonnen met de implementatie van groenere IT. Zo heeft de Franse premier Fillon alle Franse ministeries opgeroepen om hun papierverbruik voor 2012 te halveren3.
Lexmark is ervan overtuigd dat de EU-doelstellingen gehaald kunnen worden als organisaties het printerpark en de papier-intensieve processen verder optimaliseren. Lexmark merkt dat veel organisaties IT-systemen inzetten zonder hier een output-plan voor op te stellen. Hierdoor heeft een organisatie naar verloop van tijd teveel apparatuur en papierafval. Naast het gebruik van minder apparaten betreft optimalisatie van de papier-intensieve processen ook het intelligent inzetten van IT-initiatieven om efficiëntie door de gehele organisatie door te voeren.
Lexmark heeft een belangrijke rol gespeeld in het ondersteunen van Europese overheidsorganisaties op het gebied van kosten- en uitstootreductie. Tegelijkertijd heeft Lexmark organisaties geholpen om efficiënter en nauwkeuriger te werken. Een goed voorbeeld hiervan is NijSmellinghe. Het in Drachten gevestigde ziekenhuis realiseerde een besparing van 500.000 euro op afdrukkosten, slechts zes maanden nadat Lexmark het printerpark optimaliseerde met een intelligente MFP-architectuur. Lexmark zorgde voor een oplossing die perfect aansloot op de wensen van de organisatie om de afdrukkosten te verlagen. Door bepaalde documenten elektronisch te verplaatsen naar een papierloos Electronic Medical Record (EMR)-platform, kon het aantal pagina’s worden teruggedrongen.
"De doelstellingen van de EU op het gebied van energie- en CO2-uitstoot zijn van groot belang voor overheidsorganisaties, aangezien zij een voorbeeldfunctie vervullen. Door het volgen van de door de EU aanbevolen ‘Green Public Procurement’ en door een voorlichtingsrol aan te nemen, kunnen zij het gedrag veranderen van elke werknemer in zowel de publieke als de private sector", zegt Danny Molhoek, General Manager Benelux bij Lexmark. "Lexmark’s propositie is speciaal ontworpen om dit doel te bereiken. Door het implementeren van Lexmark’s printoplossingen en het voorlichten van gebruikers op het gebied van milieuvraagstukken, kunnen organisaties hun afhankelijkheid van papier en energie reduceren en hierdoor afdrukkosten verminderen."
1 De levenscyclus-analyse is uitgevoerd met gebruikmaking van een referentiescenario voor de X646dte multifunctionele printer. De levenscyclus-analyse is uitgevoerd in overeenstemming met ISO 14040 en 14044 door Bio Intelligence Services, gecontroleerd en gecertificeerd door TNO.
– Professionele Europese gebruiker
– Printmethode: eenzijdig, één geprinte pagina per vel papier
– Lexmark hoog rendement cartridges met toner met het maximale zwartheidsniveau
– Cartridge einde levenscyclus: 8% hergebruikt, 25% gerecycled, 67% behandeld als gescheiden afval
– Levensduur printer: 5 jaar
2 Lexmark’s onderzoek is uitgevoerd via telefoon en internet van 24 oktober tot 17 november 2007 onder een representatieve afspiegeling van de beroepsbevolking uit de volgende landen: Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Zweden, Noorwegen, Denemarken, Oostenrijk, België, Nederland, Polen en Portugal.
3 N° 5351/SG – 3 december 2008