Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) 'herkent zich niet in de kritiek van de drie directeuren' van Unit4Agresso, Afas en Exact. Volgens de ceo's zorgen de acties van Nederland Open in Verbinding (NOiV) ervoor dat 'het Nederlandse potentieel aan softwareproductie een kopje kleiner wordt gemaakt.' De staatssecretaris wil met deze Nederlandse leveranciers van 'gesloten' bedrijfssoftware overleggen over de manier waarop zij het beste het regeringsbeleid op het gebied van open source software en open standaarden kunnen ondersteunen.
Dat laat Heemskerk weten vanaf zijn vakantieadres. 'Ik voer een actief beleid op open standaarden en open source software', zegt hij. 'Dat is goed voor innovatie, we worden minder afhankelijk van softwareleveranciers en dat haakt in op een maatschappelijke trend. Deze aanpak kan rekenen op brede steun in de Tweede Kamer en daarbuiten. Het zou goed zijn als alle softwarebedrijven zich zouden herkennen in deze trend en daaraan meewerken. Over de concrete invulling daarvan kunnen we nader met elkaar spreken.'
De staatssecretaris reageert hiermee op een ingezonden brief die de directeuren van Unit4Agresso, Afas en Exact vorige week in het Financieele Dagblad publiceerden. Zij schreven daarin dat het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV) 'een sfeer veroorzaakt, waarin leveranciers die hun producten onder licentie verkopen, zo ongeveer in de categorie 'criminele organisatie' worden gemanoeuvreerd.'
Volgens de ceo's zou NOiV met Nederlandse leveranciers van gesloten software moeten samenwerken bij de ontwikkeling van open standaarden.
Ivoren toren
Algemeen directeur Bas van der Veldt van Afas beschuldigde NOiV in Computable ervan in een ivoren toren te leven. 'Als je kijkt naar de documentatie van NOiV, dan worden open source software en open standaarden klakkeloos op één hoop gegooid. Veel ambtenaren begrijpen niet het onderscheid tussen open source software en open standaarden.'
'Als ik morgen onze applicaties vrij zou geven onder een opensourcelicentie, maar geen open standaarden ondersteun, dan ben ik nog steeds gesloten', aldus Van der Veldt.
‘Aan zichzelf te wijten’
Volgens Arjen Kamphuis, in 2002 initiator van de Motie-Vendrik, hebben Unit4Agresso, Afas en Exact het aan zichzelf te wijten dat NOiV hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden.
'Afas' software kan niet functioneren zonder vrijwel het volledige productaanbod van Microsoft. En ook Exact vraagt van haar klanten het trouw volgen van de Microsoft upgrade-tredmolen voor lokaal geïnstalleerde software. Zelfs Exactonline kan alleen gebruikt worden vanaf een Windows-pc. Support van open standaarden, of zelf maar meedere platformen, lijkt dus voorlopig niet het sterkste punt te zijn van de klagers', vindt Kamphuis.
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland Open In Verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
@Twan
Ik begrijp niet waar je het vandaan haalt dat open source leidt tot 1 type oplossing.
Kijk eens rond op SourceForge (230.000 open source projecten).
Als je daar toch bent, vergeet dan vooral niet iets te doneren!
Software~VOC erkent het belang van open source. Dat is mijn conclusie na al die FUD en paniekacties die door deze netwerkclub van ICT~Office zijn georganiseerd. Nu moeten ze nog leren om op een volwassen manier om te gaan met die situatie.
Afas maakt bijvoorbeeld maatwerk op basis van Microsoft. Dat mogen ze tot in lengte van dagen blijven doen. Maar Bas moet niet zeuren als anderen zoiets op basis van open source willen doen of als klanten daar om vragen.
Is deze komkommertijddiscussie negatief? Nee, dankzij de Software~VOC krijgt open source heel veel aandacht. Zo kan de balans tussen open source en closed source gezonder worden.
Iemand die zich ‘Twan Humus’ noemt:
“geef argumenten mijnheer Heemskerk”
Even later:
“moet denken aan Stalin, Mao en Pol Pot”
Ben blij voor je dat je een fake naam gebruikt (behalve geblaat op de computable fora bestaat ‘Twan Humus’ niet in Google) want je maakt je echt onsterfelijk belachelijk met zo’n reactie.
Als de overheid bij WET vastlegt om “alleen” open source te gebruiken is dit analoog aan een dictator die mensen dwingt zijn ideeen op te volgen. Punt!
“Innovatie ontstaat waar mensen in grotere groepen kennis delen..” -> mogelijk, maar innovatie wordt voornamelijk geinitieerd door concurrentie en de menselijke drijfveer om te willen onderscheiden. Zie bijv. de wedloop naar de maan en de technologie die daaruit voortkomt. Hoe kun je in onderscheiden als 16 miljoenen bloedzuigers er zijn om je code leeg te zuigen? Nee, zeggen de voorstanders. Code moet je delen en vrijgeven want daar worden wij allemaal rijker van? Ja, deze voorstanders zijn blijkbaar bijzondere supermensen, immers zij kunnen “alleen” van VAPOR leven?
Beste Twan,
1. Kom eens achter die fake naam vandaan.
2. Het beleid (nog geen wet) is: ‘bij gelijke geschiktheid verdient opensource de voorkeur’. Het enige dat AFAS et al dus moeten doen is iets maken dat beter is dan dingen die gratis te downloaden zijn. Aangezien ze zo innovatief zijn kan dat geen problemen opleveren. Het beleid geldt trouwens alleen voor publieke organisaties, je weet wel, die met belastinggeld betaald worden. Dus het software equivalent kopen van Spa Blauw als kraanwater functioneel voldoet is een beetje zonde.
3. Ga voordat je verdere onzin roept je eerst een inlezen in deze materie, dan kan je met de grote mensen mee doen in online fora zonder op een flapdrol te lijken.
Prettig weekend verder.