GovUnited had tijdens de ontwikkeling van een midoffice voor gemeenten geen veranderingen in de opzet (scope) moeten toestaan. Dat zegt GovUnited-directeur Arjen Hof. Hij reageert op de kritiek van gemeenten op de vertraagde invoering van een speciaal voor gemeenten ontwikkelde midoffice. Logica voert die opdracht uit. Inmiddels zijn vier van de zes pilotgemeenten uit het project gestapt. Ze struikelen onder andere over aanpassingen in de opzet van het systeem die na de gunning zijn doorgevoerd. Hof: ‘Logica heeft moeten toegeven dat de opdracht voor het ontwikkelen en invoeren van de midoffice complexer is dan verwacht.'
Deze week start de eerste pilot van de Digimeente Midoffice Suite. Dat systeem koppelt klantcontacten met de verschillende gemeentelijke diensten. Het systeem voor digitale dienstverlening wordt met ruim een half jaar vertraging opgeleverd bij de gemeente Winterswijk. Daarna moet de gemeente Steenwijkerland volgen.
Oorspronkelijk waren er zes pilotgemeenten die het systeem zouden invoeren. Tijdens het project haakten vier gemeenten af. Er is kritiek op de regierol van programmabureau GovUnited. Het projectbureau zou te mild zijn tegen de leverancier van het vertraagde systeem (Logica) en het eindresultaat van de midoffice zou niet overeenkomen met de oorspronkelijke afspraken. GovUnited-directeur Arjen Hof reageert vanaf zijn vakantieadres.
Waardoor is het project keer op keer vertraagd?
Het systeem dat is ontwikkeld is erg uitgebreid en complex. Het gaat om de integratie van alle klantcontacten uit de frontoffice zoals poststukken, telefoon, contact via de website en elektronische formulieren met het systeem. In vergelijking met een standaard webbalie waarmee we ervaring hebben bij de gemeente Amsterdam is dit systeem tien keer ingewikkelder. Logica heeft moeten toegeven dat de opdracht complexer was dan verwacht.
Wat kost het gemeenten om uit te stappen?
Voor de duidelijkheid, het hele project heeft de gemeenten nog geen cent gekost, afgezien van de betrokken mankracht natuurlijk. Pas als uit een externe audit van Deloitte blijkt dat de midoffice aan alle eisen voldoet mag de leverancier een rekening sturen naar de gemeenten.
Moeten zij toch betalen?
Wij zullen gemeenten houden aan de verplichtingen die ze hebben. Als het systeem werkt zoals in het bestek is vastgelegd zijn ze verplicht tot afname.
Wat zouden jullie nu anders doen?
Achteraf gezien hadden we gedurende het project geen veranderingen in de scope mogen toestaan. We hadden naar een eerste fase toe moeten werken en eventueel later aanvullingen kunnen toevoegen.
GovUnited
GovUnited is een initiatief voor en door Nederlandse gemeenten. Het programma wordt uitgevoerd door de stichting ICTU. GovUnited heeft tot doel de implementatie van de e-dienstverlening te versnellen via de inkoop van gemeenschappelijke ict-voorzieningen voor de deelnemende gemeenten.
Govunited straalt geen leiding en autoriteit uit en laat niet merken overzicht en inzicht te hebben.
Het geeft geen vertrouwen. GovUnited laat niet blijken overwicht en gezag te hebben, er bovenop te zitten en te sturen op de deadlines en resultaten. Ik heb niet dat gevoel gekregen.
Geestig hoe die Hof het verwoord: ‘Achteraf gezien hadden we gedurende het project geen veranderingen in de scope mogen toestaan.’ Echter Hof is OPDRACHTGEVER, hij is verantwoordelijk voor de scope.
Typisch weer zo’n overheidstraject waarbij de pot de ketel zaken verwijt.. En Logica heeft waarschijnlijk gedurende het hele traject achter al die scope wijzigingen aan moeten hollen. En helaas is er geen een leverancier in NL die zich harder durft op te stellen tegen dit soort drama opdrachtgevers bij de overheid, en dat is te verwijten aan de Directies van de leveranciers.. en de belastingbetaler, gemeente is de dupe weer tonnen over de balk (als het geen 6 cijferige bedragen zijn)….
Met wijzen naar de ander wijzen er altijd nog drie vingers naar jezelf.