Vier van de zes pilotgemeenten die deelnemen aan de ontwikkeling van een midoffice voor gemeenten zijn inmiddels uit dat project gestapt. Er is kritiek op de regierol van programmabureau GovUnited. Het project is ruim een halfjaar vertraagd en het systeem, dat wordt geleverd door ict-dienstverlener Logica, voldoet volgens de gemeenten niet aan de gestelde afspraken. GovUnited wil de gemeenten aan hun overeenkomst houden.
Sinds de start van de ontwikkeling van de ‘Digimeente Midoffice Suite’ in 2008 zijn vier van de zes gemeenten die zouden proefdraaien met het systeem opgestapt. Op 14 juli 2009 haakte de Groningse gemeente Zuidhorn af. Burgermeester Bertus Fennema zegt tegen het blad Digitaal Bestuur dat de gemeente de suite niet afneemt omdat ‘het product nog onvolmaakt is.’
Onvoldoende vertrouwen
In openbare stukken van de gemeente Midden-Drenthe is te lezen dat de bewindslieden onvoldoende vertrouwen hebben in de samenwerking tussen GovUnited en Logica. De gemeente besluit begin juli uit het project te stappen. Zaanstad staakte de samenwerking in juni 2009. De gemeente verhuist in 2010 naar een nieuw gemeentehuis met flexwerkplekken. Voor die tijd wil het de ict op orde hebben. De gemeente wil niet het risico lopen dat na de verhuizing ict-problemen ontstaan door nog meer vertragingen van de midoffice.
Gemeente Leiden gaf vroeg in traject al de brui aan de samenwerking. Volgens Digitaal Bestuur wilde de gemeente alleen een document management systeem (dms) omdat het de kern van een midoffice al had. De vrijheid in de keuze van modules zou bij nader inzien kleiner zijn dan eerder door het projectbureau was voorgesteld.
Te veel programmeerwerk
Heikel punt in de onmin tussen de gemeenten enerzijds en het projectbureau en de leverancier anderzijds is gesteggel over hoe de opbouw van de midoffice eruitziet. Kort na de gunning aan Logica zou van het oorspronkelijke ontwerp zijn afgeweken. In plaats van een ‘procesgericht’ systeem werd gekozen voor de ontwikkeling van een ‘zaakgericht’ systeem. Volgens critici werd van de oorspronkelijke koers afgeweken omdat een procesgericht systeem te veel programmeerwerk zou vergen.
Verloop ontwikkeling midoffice
Logica werd in april 2008 na een Europese aanbesteding geselecteerd voor de ontwikkeling en levering van een midoffice suite voor gemeenten. De opdracht omvat de ontwikkeling van de Digimeente Midoffice Suite en implementatie bij zes pilotgemeenten. Eind 2008 moest de suite draaien bij de pilotgemeenten.
De ontwikkeling van de midoffice suite loopt vertraging op. Tijdens een externe audit van het systeem door Deloitte in mei 2009 blijkt dat het systeem maar voor 40 procent aan de eisen voldoet. Bij een volgende audit, begin juli 2009, blijkt dat het systeem voor 80 procent aan de eisen voldoet. Volgens Logica kan een aantal normen alleen worden getoetst als het systeem operationeel is. De leverancier krijgt drie maanden extra de tijd om de midoffice op te leveren.
Volgens GovUnited-directeur Arjen Hof is de suite in de vierde week van juli 2009 ‘productierijp’ en draait het systeem bij de gemeente Winterswijk. In de week erop moet het systeem worden opgeleverd bij de gemeente Steenwijkerland.
Na de implementatie bij pilotgemeenten zal Deloitte een audit uitvoeren. Als het systeem voldoet aan de gestelde eisen zullen twintig andere gemeenten die eerder interesse toonden, de midoffice-suite afnemen. Die groep van geïnteresseerden bestond eerst uit 28 gemeenten. Daarvan zijn acht gemeenten overgestapt naar Dimpact, een ander samenwerkingsverband tussen gemeenten die digitale loketten ontwikkelen.
GovUnited
GovUnited is een initiatief voor en door Nederlandse gemeenten. Het programma wordt uitgevoerd door de stichting ICTU. GovUnited heeft tot doel de implementatie van de e-dienstverlening te versnellen via de inkoop van gemeenschappelijke ict-voorzieningen voor de deelnemende gemeenten.