Vakbond FNV Bondgenoten adviseert zijn leden, die werken bij Ordina, om voor dit jaar niet akkoord te gaan met de aangepaste bonusregeling. Daarnaast adviseert de vakbond de werknemers te kijken naar de individuele arbeidsovereenkomst. 'Sommige werknemers hebben hun dertiende maand ingeleverd in ruil voor een variabele bonus. Voor deze werknemers kan de aanpassing vervelende gevolgen hebben', zegt vakbondsbestuurder Gerard van Hees. De dienstverlener zegt nog in gesprek te zijn met deze medewerkers over het aanpassen de regeling.
Ordina paste onlangs zijn bonusregeling aan. De oude regeling 'ademde niet genoeg mee met de markt'. In de nieuwe regeling houdt het bedrijf rekening met zijn bedrijfsresultaat. Als de onderneming verlies maakt, wordt de bonus niet uitgekeerd. De regeling wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 aangepast. Voor 2010 wordt overlegd met de ondernemingsraad over een nieuwe regeling.
Van Hees vindt het 'not done' dat de dienstverlener midden in het jaar de spelregels veranderd. 'Daarnaast kunnen mensen hoogstens hetzelfde verdienen in vergelijking met de eerdere regeling. Ze kunnen nooit méér verdienen', zegt de vakbondsbestuurder.
Geen wettelijk verbod
Wettelijk gezien mag de dienstverlener de bonusregeling eenzijdig aanpassen, zegt advocaat Koos Weijers van het kantoor Sørensen, Weijers & Ko. Een wettelijk verbod tegen een eenzijdige wijziging bestaat niet, maar het is zeker niet echt netjes om dat midden in het jaar te doen met terugwerkende kracht tot begin 2009, vindt de advocaat.
Volgens artikel 7:6-13 van het Burgerlijk Wetboek mag een bedrijf zijn arbeidsvoorwaarden eenzijdig aanpassen als het bedrijf een 'dusdanig zwaarwichtig belang heeft, dat de belangen van de medewerkers daarvoor naar redelijkheid moeten plaatsmaken.'
Helaas heb je als individuele medewerker geen poot om op te staan aangezien de OR akkoord gegaan is met de aanpassing.
Helaas betreft het ook geen bonus maar primair (variabel/primair) inkomen.
Als medewerker sta je inderdaad aardig met je rug tegen de muur. Serieuze twijfels of onze OR deze situatie juist inschat. De kant van de R.v.B. wordt doorgaans uitstekend ‘begrepen’.
Laat ik het zo uitdrukken: er zijn beroepsgroepen die beter betaald krijgen als ze genaaid worden.
Zoals Ordina medewerker 2 aangeeft, wanneer als het een onderdeel van jouw loon is, dus geen bonus en in het contract is opgenomen. Op deze manier pleegt Ordina gewoon contractbreuk in plaats van dat zij een “bonusregeling” aanpassen. Het lijkt mij dat dit wettelij niet is toegestaan. Als individuele werknemer kun je in een dergelijke situatie het wel voorbrengen bij een rechter. (beter is dit natuurlijk collectief te doen, samen sta je nu eenmaal sterker)
Heb mijn mening destijds duidelijk voor het voetlicht gebracht tijdens de klankbordsessies met HRM. Het was vanaf het begin duidelijk dat dit tot een verslechtering van de arbeidsvoorwaarden zou gaan leiden. Alleen een goed basissalaris maakt het acceptabel en anders lekker ergens anders gaan werken.Vraag mij af wat voor medewerkers je overhoudt na een paar jaar klooien met de bonus 😉
“Vraag mij af wat voor medewerkers je overhoudt na een paar jaar klooien met de bonus ;-)” De kneusjes. De sfeer is om te snijden en van horen en zeggen gaat een behoorlijk aantal personen opstappen zodra de markt weer aantrekt. Totaal mismanagement, eenzijdig afspraken opzeggen, ook nog eens knullig gecommuniceerd en verkocht in het kader van “meeademen”.
Stel dat je hierdoor duizenden euro’s misloopt.
Je neemt onstlag en gaat bij de klant werken.
Je moet immers toch een manier verzinnen om extra inkomen te genereren.
Kan de werkgever jou dan houden aan het non concurrentiebeding?
dempie, ja en dat doet Ordina ook al jaren (Ze vragen jou en/of de werkgever een vergoeding).