De AVM Fritz!Box Fon WLAN 7270 is een betaalbare combinatie van een draadloze adsl2+-router met een voip-centrale en dect-aansluitpunt. Ideaal voor de thuiswerker of in een MKB? Wij hebben het getest.
De Fritz!Box Fon WLAN 7270 is het topmodel van de serie ADSL2+-routers van de Duitse communicatiespecialist AVM. Het gaat om een breedbandrouter met geïntegreerde ADSL2+-modem, VoIP-centrale en DECT-aansluitpunt. Er zit bovendien een draadloos toegangspunt in dat geschikt is als Draft IEEE 802.11N toegangspunt tot 300 Mbit/s. Voor de aansluiting op het gewone telefoonnet biedt deze Fritz!Box zowel annex A (analoog) als annex B (ISDN). Dat hebben we nog niet vaak gezien: vaak moet u kiezen en is een apparaat met ISDN-ondersteuning duurder. Niet bij AVM: alles zit er standaard in.
Compact
De Fritz!Box Fon WLAN 7270 is erg compact. Alle aansluitingen zitten achteraan. Dat zijn er behoorlijk wat. Helemaal links vinden we een witte connector voor de telefoonlijn. Er gaat slechts een kabel van het telefoonwandcontact rechtstreeks naar de witte connector op de Fritz!Box. U kunt een analoge telefoon en ook nog een fax aansluiten op de twee zwarte RJ11-contacten Fon1 en Fon2. Daarnaast is er nog een Fon S0 voor een ISDN-toestel. In het midden van het toestel zit een usb-poort. Die heeft twee doelen: WLAN-configuratie en randapparaten delen. Voor het delen van een randapparaat kunt u een usb-schijf, usb-printer of usb-multifunctional aansluiten op de usb-poort. Dan kunt u dit toestel over uw netwerk delen via de Fritz!Box. Het is ook mogelijk via een usb-hub meerdere usb-randapparaten op die manier te delen.
De WLAN-configuratie werkt via de Fritz!WLAN USB Stick N en daarop komen we in een volgende paragraaf terug. Rechts van de usb-poort treffen we de netwerkswitch aan met vier zelfconfigurerende 10/100-poorten. Desgewenst kunt u dit toestel ook inzetten als een gewone breedbandrouter door LAN1 als een WAN-aansluiting te gebruiken en te verbinden met een kabelmodel of zo, maar dan verliest u natuurlijk wel een van de binnennetwerkpoorten. Er is helaas geen mogelijkheid voorzien om zowel een kabel- als een ADSL-verbinding aan te sluiten en de een dan als uitvalovername voor de andere te definiëren, of aan lastenverdeling tussen de twee te doen.
Manke wizard
AVM dokterde een erg gebruikersvriendelijke methode uit om de eerste configuratie van een Fritz!Box uit te voeren. Het volstaat de router in te pluggen en een pc aan te sluiten die ingesteld staat om automatisch een ip-adres te verkrijgen. Dan kunt u surfen naar het adres 'fritz.box' en komt u terecht op de installatiewizard van de webinterface van het toestel. We doorliepen deze installatiewizard en stelden een ADSL2+-netwerk van onze provider in via RFC2684. Na afloop van de wizard test de Fritz!Box de internetconnectie met… PPPoE. Dat werkt natuurlijk niet. Dat is een heel domme fout en maakt de wizard onbruikbaar voor iedereen die niet met een PPP-inlogprocedure werkt. We vonden een ietwat hogere versie firmware op de website van AVM Fritz! en installeerden die in het apparaat. Daarna probeerden we het opnieuw. Nu begint de wizard met een keuze tussen DSL en kabel (via lan1 als wan-aansluiting). Een keuze voor DSL veronderstelt keihard PPP en eist dus een inlognaam en wachtwoord. Die hebben we niet, want ons ADSL2+-abonnement heeft immers geen PPP-inlogprocedure. AVM krijgt van ons slechte punten voor deze configuratiewizard. Die maakt foute vooronderstellingen en geeft geen mogelijkheid daarvan af te wijken. We moesten uiteindelijk alles volledig handmatig instellen. En dat vereist wat meer vergevorderde kennis dan een eenvoudige wizard doorlopen. Hopelijk lost een volgende firmwareupdate dit mankement op.
Gebruikersvriendelijk
De webinterface is gelukkig erg gebruikersvriendelijk en bevat nog andere wizards voor deelfuncties. Zo zijn er wizards voor het aanhechten en gebruiken van DECT-telefoons, voor het configureren van het VoIP-account en het beheer van de diverse aangesloten telefoons in de vorm van een telefooncentrale. U kunt ook via een wizard allerlei usb-randapparaten configureren om over het netwerk te delen. Ook kunt u uw draadloze netwerk instellen.
Voor usb-opslagmedia ondersteunt de Fritz!Box het NTFS-bestandssysteem naast het gebruikelijke FAT32, zodat ook grote bestanden van meer dan 2 GB gedeeld kunnen worden. Het is mogelijk verschillende gebruikers van verschillende toegangsrechten te voorzien. Er is verder een vrij gemakkelijke interface om eigen servers via het internet toegankelijk te maken. De webinterface maakt gebruik van een hoofdmenu met boomstructuur. Helemaal bovenaan ziet u twee grote knoppen 'Start' en 'Settings'. 'Start' brengt u naar het hoofdscherm met een statusoverzicht. In de meeste gevallen zult u op 'Settings' klikken om de configuratie te kunnen bekijken en wijzigen. Het hoofdscherm heeft in het hoofdmenu keuzemogelijkheden voor Telefoonoproepen, Telefoonboeken, Telefoontoestellen, Netwerk, Journaal en Energiemonitor. Op zich is dat geen onterechte keuze. AVM gaat er duidelijk vanuit, dat u voornamelijk een telefooncentrale-interface nodig hebt eenmaal dat de router geconfigureerd is en draait.
Het hoofdmenu voor de instellingen is dan weer verdeeld in opties die meer aansluiten bij wat we van een router verwachten: Wizards, Geavanceerde instellingen (internet, telefonie, usb-toestellen, WLAN, DECT, Systeem) en Programma's. Telefonie en DECT zijn aparte menu's omdat telefonie puur over VoIP (SIP) gaat. DECT slaat op het beheer van de DECT-telefoons die u eventueel wil gebruiken met de Fritz!Box als basisstation.
Stick and surf
AVM Fritz! heeft een interessante usb-stick om een pc of notebook op het draadloze netwerk aan te sluiten: de Fritz!WLAN USB Stick N. U configureert die door de stick eerst in de usb-poort van de Fritz!Box router te steken. De router zet dan de benodigde draadloze netwerkconfiguratie in de stick. Dan steekt u de stick in uw pc en Windows zal dan de netwerkconfigurtie in de stick overnemen en u zit meteen op het draadloos netwerk zonder dat u ook maar iets hoefde te configureren. Als u geen draadloos netwerk nodig hebt, kunt u de radio van de Fritz!Box uitschakelen via een knop bovenop het toestel. Wel zo makkelijk en veilig. AVM noemt dit usb-configuratiesysteem trouwens 'stick and surf'.
Telefonie
De ondersteuning voor DECT komt tot stand doordat u een handset opdraagt met een nieuw basisstation contact op te nemen en daar te registeren. De Fritz!Box meldt zich overigens als ‘Basis 1' voor DECT-telefoons. Wij hadden daar graag een iets duidelijker naam gezien. In onze testomgeving hadden we nog drie DECT-basisstations staan en die meldden zich allemaal met een variant van 'Basis'. Dan is het moeilijk om een onderscheid te maken. Wanneer de DECT-telefoon eenmaal herkend en geregistreerd is, gebruikt de handset voortaan de Fritz!Box als basis. U kunt zo maximaal zes DECT-toestellen opnemen in de configuratie.
In de Fritz!Box kunt u alle telefoons, een telefoonbeantwoorder en de fax afzonderlijk configureren. Er is een mogelijkheid voor een snelkieslijst, verkeersprioriteitsregeling en -beperking, bellerlijsten en doorroepfunctie. Een telefoonboek kunt u definiëren met namen en nummers, snelkiesnummer en afdrukmogelijkheid.
Met behulp van DECT-toestellen kunt u tot drie gelijktijdige gesprekken voeren. Hebt u er meer nodig, dan moet u SIP-toestellen gebruiken. Bij SIP praten we over netwerkconnectiviteit en is het aantal gelijktijdige gesprekken normaal alleen beperkt door de bandbreedte die u beschikbaar hebt. We hebben de voip- en telefoniefuncties van deze router ongeveer een maand lang getest en zijn erg positief over de stabiliteit en de gesprekskwaliteit.
De Fritz!Box bevat ook een digitale telefooncentrale. Die kan opgenomen berichten eventueel opslaan op een aangesloten usb-geheugen. U kunt de telefooncentrale van afstand bedienen met een handset of willekeurige telefoon. Het gemiddelde verbruik van deze router ligt tussen de 6 en de 8 Watt.
Conclusie
AVM Fritz!Box Fon WLAN 7270 is een ADSL2+-breedbandrouter en DECT- en SIP-telefooncentrale met een indrukwekkende lijst van mogelijkheden. De eerste-installatiewizards zijn erg gebruikersvriendelijk, maar totaal onbruikbaar als uw profiel blijkt af te wijken van wat vooringesteld is. Dan moet u, zoals wij, naar de heel wat minder vriendelijke geavanceerde instellingen. Het idee om de configuratie van het draadloze netwerk mee te geven met een usb-netwerkadapter vinden we wel erg handig. Het maakt het aanhechten van draadloze computers heel wat gemakkelijker.
Productinfo
Product: Fritz!Box Fon WLAN 7270 en Fritz!WLAN USB Stick N
Producent: AVM, D; www.avm.de/en/ en www.fritzbox.eu
Leveranciers: zie http://www.avm.de/de/Partner/Distributoren/NL/index.php
Adviesprijs (excl. BTW): 209,09 euro (router) en 74,79 euro (stick)
Systeemvereisten: ADSL- of kabelabonnement, minstens één notebook of pc met eender welk modern besturingssysteem, tot zes DECT-telefoons