Een bonusregeling of variabele beloning die wordt gekoppeld aan het bedrijfsresultaat van een bedrijf, werkt niet. Dat zeggen Computable-experts van het topic Loopbaan. 'Als individueel consultant is je invloed op het bedrijfsresultaat nihil. Bonussen hebben tot doel gedrag te beïnvloeden. Als je weet dat jouw gedrag geen invloed heeft, is er ook geen aanleiding je gedrag aan te passen', zegt directeur Paul Baan van VLC. Hij heeft de ervaring dat een dergelijke bonusregeling een 'dempend effect' heeft.
Hrm-manager Eefje van Loon – Peelen van Pecoma Business Technology is het met Baan eens. 'Mensen gaan alleen harder lopen als het doel reëel is en als men er zelf invloed op heeft. Wanneer een bonus aan een bedrijfsresultaat wordt gekoppeld en de gestelede winstgrens is niet reëel, zal dit niet stimulerend werken. De medewerker zal bij voorbaat het gevoel hebben dat het een verloren zaak is.' Consultant Menno van Barneveld van Yer noemt het koppelen van de bonus aan het bedrijfsresultaat een korte termijn actie. 'In de goede tijden, die er weer aan komen, is de bonusregeling een must om schaars ict-personeel binnen te halen', zegt hij.
Het koppelen van een bonusregeling aan winst is een manier om een bonus te berekenen, zegt hr-directeur Paul-Peter Feld van Xerox. Hij vindt het echter wel een beperkte manier. 'De kunst is om realistische doelstellingen te stellen die uit meerdere doelstellingen bestaan voor de korte, middellange en lange termijn.'
Geen motivator
Business consultant Marie-Jose Veerhuis van Rond Consulting vindt geld geen motivator. 'Het hebben van een interessant takenpakket en het werken in een prettige omgeving voor een gezonde organisatie wel.' Zij denkt dat bedrijven juist nu in andere dingen moeten investeren. 'Ook is het juist nu belangrijk te investeren in de ontwikkeling van mensen (opleidingen), zodat dit op termijn kan bijdragen aan een beter bedrijfsresultaat.'
Ook Boudewijn van Achter, managing partner van LRM Group vindt dat een bonus eerder een negatief effect op iemands motivatie heeft. 'Een toegezegde bonus is geen bonus, maar schept een harde verwachting. Persoonlijke aandacht en waardering is binnen een arbeidsrelatie nog altijd de beste bonus.'
Aangepaste bonusregeling Ordina
Ordina paste onlangs zijn bonusregeling aan. De oude regeling 'ademde niet genoeg mee met de markt'. In de nieuwe regeling houdt het bedrijf rekening met zijn bedrijfsresultaat. Als de onderneming verlies maakt, wordt de bonus niet uitgekeerd. De regeling wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009 aangepast. Voor 2010 wordt overlegd met de ondernemingsraad over een nieuwe regeling.
Dit doet me denken aan Centric constructie; Zoveel kosten maken (bedrijven overnemen ed) waardoor men net onder de winstgrens blijft om niet te hoeven uitkeren.
Zo kweek je sympathie onder je werknemers.
De kop suggereert dat het uitkeren van een bonus terwijl er geen winst wordt gemaakt verstandig zou zijn. Dat deden banken wel en daar werd iedereen kwaad over omdat ze gered zijn door de overheid. Hadden ze dan maar failliet moeten gaan? Kunnen we wellicht wat meer begrip voor Ordina en andere partijen die het even wat minder makkelijk hebben opbrengen. Zullen we hier nu dus eens over ophouden er komen heus snel weer tijden dat we allemaal weer meer salaris en betere bonus zullen krijgen maar niet nu!
@Maarten, in het geval van Ordina wordt er wel eens waar over bonus gesproken, maar inmiddels is wel gebleken dat dit niet klopt. Het gaat hier gewoon om een variabel deel van het salari, waarvoor veel mensen bij Ordina hun 13e maand hebben moeten opzeggen.
In Nederland is het nogaltijd niet toegestaan zomaar zonder instemming met de medewerker salaris in mindering te brengen wat Ordina hier nu wel doet.
Ordina heeft oa. in 2008 grote verliezen geleden, maar ondertussen krijgt de directeur een verhoding van maar liefst 11%. Nu deze acties uitvoeren bij het personeel is niet meer of minder dan krimineel te noemen.
Als bonussen “persoonsprestatie” gebonden zijn voorspelt dit niet veel goeds voor de normale medewerker.
Het bedrijfsresultaat komt op de tweede plaats, het gevaar zit hem in het goed inschatten van het te behalen doel door de persoon in kwestie. Als deze over lijken gaat om zijn of haar doel te bereiken of dit doel weet in te kleden met veel wol gaat dit ten koste van het bedrijf en zijn niet aan bonussen gebonden medewerkers.
Veel bonussen worden metteen uitgekeerd als het doel gehaald is, veelal blijkt later dat er veel onder het tapijt is geveegd (niet meegenomen in eerdere rapportages) en kan de bonus niet meer worden terug gehaald, de vogel is gevlogen. De normale medewerkers zitten dan zonder budget en een niet werkende “oplossing”.
Bonus moet een bonus blijven (of weer worden!!!) en geen gewoonte onderdeel van het salaris.
Of je hebt een bonusregeling die als uitgangspunt de winstverwachting heeft. En die wordt halverweg het jaar constant naar boven bijgesteld vanwege de aandeelhouders.
Gevolg: in 4 jaar tijd nog nooit een cent bonus ontvangen. Goeie regeling dus (in de ogen van het management)
@haha
Het is maar net vanuit welk perspectief je kijkt. Het investeren in nieuwe ondernemingen, maakt de onderneming sterker en daar heeft iedereen baat bij op lange termijn. Natuurlijk is het jammer als er geen bonus kan worden uitgekeerd maar een gezonde spreiding van activiteiten zorgt ervoor dat je schommelingen in het bedrijfsresultaat beter kunt opvangen. Daarnaast is het investeren in nieuwe ondernemingen ook investeren in het personeel van die onderneming.
Dat ligt aan de omstandigheden van de investeringen. Fortis had flink wat bonussen uitgekeerd na de overname van ABN.
Investeren in personeel van die onderneming? Meestal draait het uit op een ontslagronde. Hopelijk zonder gedwongen ontslagen (maar wel met een slag om de arm).
De bedoeling van een bonus-regeling, is het positief beinvloeden wat medewerkers doen om het algemene resultaat te verbeteren. Nu is de crux het stukje ‘verbeteren’.
Op zich is dat prima, alleen zijn er bij-effecten in een aantal gevallen. Voorbeelden zijn releases die doorgedrukt worden, ondanks dat de code nog niet goed is en dat alleen om er voor te zorgen dat “jouw” bonus niet in het gedrang komt. Je kunt je afvragen of zo’n constructie de juiste is.
Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de veiligheid van een transportmiddel minder belangrijk gevonden werd dan de bonus aan het einde van het jaar. Ook hier moet je je ernstig afvragen wat de mensen drijft in deze bonus-constructies.
Kortom, een bonus als je iets verbetert (en dan niet
ten koste van anderen), is prima. Zodra Het alleen maar voor jezelf is en ten koste gaan van anderen, wat helaas zo vaak gebeurt, dan moet je je eens afvragen of het wel zo goed is allemaal….
(zij die de schoen past, trekke hem aan)