Unit4Agresso, Afas en Exact Software hebben het aan zichzelf te wijten dat Nederland Open in Verbinding (NOiV) hen niet als partner ziet bij het stimuleren van open standaarden. Tot nu toe hebben ze namelijk niet bewezen sterk te zijn in het ondersteunen van open standaarden. Integendeel: het dienst- en productaanbod van deze drie Nederlandse leveranciers van gesloten kantoorsoftware draagt bij aan de bestaande afhankelijkheid van de overheid aan onder andere Microsoftsoftware. Dat zegt Arjen Kamphuis, cto van open source adviesbedrijf Gendo en in 2002 initiatiefnemer van de Motie-Vendrik.
Kamphuis schrijft op zijn blog: ' Afas Software kan niet functioneren zonder vrijwel het volledige productaanbod van Microsoft. En ook Exact vraagt van haar klanten het trouw volgen van de Microsoft upgrade-tredmolen voor lokaal geïnstalleerde software. Zelfs Exactonline kan alleen gebruikt worden vanaf een Windows-pc. Support van open standaarden, of zelf maar meedere platformen lijkt dus voorlopig niet het sterkte punt te zijn van de klagers.'
Directeur Kamphuis vraagt zich af waarom de drie softwareleveranciers zo weinig activiteit vertonen op het gebied van open source software: 'De ironie is namelijk dat in de markt voor zakelijke applicaties er nog relatief weinig aanbod is op opensource gebied. Een partij als Unit4Agresso zou een geweldig dienstenpakket kunnen leveren om opensource-gebaseerde werkplekken en infrastructuur te implementeren met die Nederlandse zakelijke applicaties er op.'
Enorme budgetruimte
Daarnaast gaat Kamphuis in op de kritiek van de drie directeuren dat het stimuleren van open source software door NOiV banen zou kosten aan Nederlandse software-ontwikkelaars. 'Al die euro's die naar buitenlandse partijen als Microsoft (en Oracle, IBM, enz…) gaan zijn niet beschikbaar om te investeren in Nederlandse ict-bedrijven.'
Kamphuis rekent voor: 'Wat zouden dan de effecten zijn van een import reductie van 50 procent (van zes naar drie miljard)? Een kostenreductie op licenties van 3 miljard maakt een enorme budgetruimte vrij voor investeringen in betere applicaties en dienstverlening om er het maximale uit te halen. Dat is dus niet alleen waardevol voor al die software gebruikende organisaties maar ook voor de Nederlandse ict-sector (…). En dat allemaal zonder de totale kosten van ict te verhogen!'
Kritiek op NOiV
De ceo's van Unit4Agresso, Afas en Exact verwijten NOiV in het Financieele Dagblad dat dit programmabureau niet met hen samenwerkt bij de ontwikkeling van open standaarden: 'Doel van het bureau is om informatie tussen verschillende softwaresystemen zonder problemen uit te wisselen. Daar zijn wij een groot voorstander van. Daarom zijn wij erg verbaasd dat NOiV geen belangstelling heeft voor het aanbod van de Universiteit van Utrecht en de samenwerkende softwarebedrijven die gesloten software produceren, om na te gaan hoe die een bijdrage kunnen leveren aan het tot stand brengen van zoveel mogelijk open standaarden.'
Motie-Vendrik
Arjen Kamphuis was in 2002 de initiator van de Motie-Vendrik. In deze motie verzocht GroenLinks-kamerlid Kees Vendrik aan de regering om ervoor te zorgen dat in 2006 alle door de overheid gebruikte software aan open standaarden zou voldoen. Daarnaast vroeg hij de regering om de ontwikkeling en verspreiding van open source software binnen de overheid te stimuleren. Deze motie werd unaniem aangenomen door de Tweede Kamer.
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Was Steve Balmer kort geleden op bezoek bij de heren direkteuren?
Dat zou e.e.a. verklaren.
De kritiek van Kamphuis klinkt aannemelijk. Wanneer je software maakt die alleen onder Windows werkt, ben je niet de meest overtuigende partner om te praten over open standaarden.
Kritiek van Kamphuis is iets te kort door de bocht. Allereerst is er een verschil tussen Open Source en Open Standaarden. Aan de laatste zouden de drie grote partijen wel wat meer aandacht mogen besteden (en ook niet alleen Explorer en Office). Tegelijker tijd is het succes van MS-Windows boven UNIX (welliswaar 20 jaar geleden) het niet zoeken naar het compromis van de gemeenschappelijke standaard. Wat betreft open source ligt dat natuurlijk heel anders. Open source is net zo zeer een community (veelal Java) als Microsoft of niet te vergeten IBM, SAP en Oracle dat zijn. Echte probleem zit natuurlijk in het verdien model. De opbrengsten zijn moeilijker te controleren en de kosten van het testen van vele platformen liggen aanzienlijk hoger. Als de overheid innovatie ook buiten de hobby sfeer wil stimuleren zal men ook ruimte moeten bieden voor geld verdienen.
@Arco, lees even mijn orsponkelijke stuk, dan zie je dat ik het voorstel doe dat AFAS & friends hun klanten niet verplichten tot de aanschaf van (bijvoorbeeld) Microsoft producten. Hoe ze hun geld verdienen vind ik niet relevant.
Het verdedigen van veroordeelde economische criminelen is natuurlijk de manier om zelf ook (een beetje) als crimineel gezien te worden. Niet handig.
Als je denkt dat opensource iets is voor de hobbysfeer moet je even gaan praten met Google, Amazon of het Ministerie van Defensie.
Arjen, zoals ik al schreef vind ik dat een prima suggestie maar nu vlieg je toch wat uit de bocht door het in de criminele hoek te trekken. Daarbij komt in hoeverre klanten echt op deze keuze zitten te wachten en het compromis dat daarbij komt wensen te maken.
En geld verdienen lijkt misschien niet relevant en is in Nederland al snel besmuikt maar zonder geld verdienen vallen er heel wat IT systemen stil. En geld verdienen is juist de sleutel, ga maar eens praten met Amazon en vooral Google, gaat hier echt niet over liefdadigheid, maar een zeer commerciele claim (niets mis mee overigens).
@Arco: Open source de hobby sfeer indrukken is minstens vergelijkbaar met de criminele hoek. Amazon en Google zijn miljardenbedrijven geworden dankzij/met behulp van open source en dragen ook bij aan diverse projecten. Dat geeft dus wel aan dat er heel veel geld is te verdienen met open source, ook voor Unit4Agresso, Afas en Exact. Dat zij dat blijkbaar niet willen, dat is hun keuze. Beetje onzinnig om dan te gaan klagen over een keuze die ze zelf maken.
En voorlopig is Microsoft veroordeelt voor een economisch delict, daar zou je het begrip “crimineel” eventueel bij kunnen gebruiken. Ik vind het wat zwaar, maar het kan.
Frank, ok hobby is wat kort door de bocht. Exact Afas en U4 klagen niet over de keuze die zij maken maar de keuze die de overheid maakt en hun keuze daarmee impliciet uitsluit / diskwalificeert.
Open standaarden zijn perfect maar niet te verwarren met open source. Juist deze drie nemen bijvoorbeeld veel initiatief als het gaat om standaarden rond XBRL. Een Exact oplossing in open source zit het MKB niet op te wachten, wel meer keuze vrijheid kwa Office software of kwa browser.
De overheid zou explicieter onderscheid moeten maken in open source en open standaard en ook de ‘gesloten’ systemen in hun beleid een plaats moeten geven. Beide filosofieen hebben hun functie en hun kracht.
Overigens wordt het succes van Google wel iets te gemakkelijk gekoppeld aan open source. Hun echte succes is hun business model, zeer goed werkende gebruikersvriendelijk software en de eigen gemodificeerde hardware (zeer gesloten dus :))
Welke zijn eigenlijk de grote open source successen in Nederland. De drie ‘klagers’ hebben zich in Europa al bewezen en Exact met meer dan 100.000 klanten wereldwijd doet ook daarbuiten redelijk mee.
Waarom zien Exact, Afas en U4 Open Source/Open Standaarden als bedreigingen? Wees flexibel en pas je bedrijfsmodel aan. Bij aanvang van dit soort bedrijven was Microsoft een opkomende leverancier en daar zijn deze bedrijven op in gehaakt. De markt is langzamerhand aan het veranderen (zelfs Microsoft ziet dat in), verzet dan ook tijdig de bakens en haak tevens in op de nieuwe ontwikkelingen.