Hoewel het volgens het Leefritme Kenniscentrum een kwestie van tijd is voordat alle werkgevers overstappen op het nieuwe werken, is er een duidelijk verschil in de manier waarop leidinggevenden met het fenomeen omgaan. Dat zou vooral afhangen van de persoonlijkheid van de manager in kwestie. Computable zet de vier typen volgens het kenniscentrum op een rijtje.
Conservatieven
Steekwoorden: controle, zekerheid, rigide
De meeste leidinggevenden horen bij de conservatieve ondernemers en ict-beslissers. In deze groep zitten de ondernemers en ict-beslissers die vasthouden aan traditionele werkpatronen, controle en zekerheden. Ze hebben vertrouwen in zichzelf, maar zien de wereld, collega's, werknemers en klanten als uitdagingen. De conservatieve manager is bang om controle te verliezen en wil de touwtjes in handen houden.
Zijn houding tegenover flexibel werken is behoorlijk rigide: de leidinggevende heeft weinig vertrouwen in de loyaliteit van de werknemers en daarom is het belangrijk dat de werknemer in de gaten gehouden kan worden. Deze groep denkt dat een werknemer met te veel vrijheid gaat dralen en focus verliest. Een van de beslissers die de onderzoekers van het Leefritme Kenniscentrum ondervroegen, zei daarover: 'Thuis heeft men veel te veel afleiding. Ik geloof niet dat thuis werken een hogere productiviteit oplevert. Het is goed dat werknemers een soort sociale controle ervaren en op die manier gestimuleerd worden.'
Verbondenen
Steekwoorden: overgangsfase, vertrouwen, twijfels
Verbonden ondernemers en ict-beslissers vinden de nieuwe manier van werken niet bijzonder aantrekkelijk, maar ze staan wel open voor mobiele hulpmiddelen. Het is een typische groep die zijn bestaan dankt aan de overgangsfase waarin Nederland zit. Soms gaat deze leidinggevende mee met de nieuwe werkwijze, maar vaak moet hij nog over de streep getrokken worden.
Beslissers in deze groep hebben vertrouwen in technologie, maar zijn minder overtuigd van nieuwe samenwerkingspatronen tussen mensen op het werk. Vooral het idee dat het onmogelijk wordt werknemers op de werkvloer te controleren, veroorzaakt twijfels.
De manager die bij deze categorie hoort, staat deeltijdwerken en het flexibel indelen van werktijden toe, mits er strikte regels zijn. Dit moet ervoor zorgen dat de leidinggevende toch nog enige controle houdt. Radicale organisatorische veranderingen ziet deze beslisser niet zitten.
Flexibelen
Steekwoorden: afwachtend, zelfverzekerd, flexibel
De flexibele ict-beslisser is het tegenovergestelde van de verbonden ict-beslisser. Toch loopt ook deze leidinggevende niet voorop als het gaat om technologie om thuiswerken en flexibele werkuren volledig mogelijk te maken. De flexibele kijkt liever de kat uit de boom, voordat hij technologische hulpmiddelen aanschaft.
In tegenstelling tot de conservatieve en de verbonden manager heeft de flexibele veel vertrouwen in zichzelf en zijn werknemers. Deze beslisser leidt het bedrijf op een open manier, ziet zichzelf als gids voor collega's en werkt graag in een sterk, hecht team. Leidinggevenden die in deze categorie thuishoren, staan open voor allerlei vormen van flexibel werken, zoals thuiswerken, deeltijdwerken en het zelf indelen van werktijden. Als het werk maar gedaan wordt en de teamspirit behouden blijft, maakt het deze ict-beslisser niet uit waar of wanneer er gewerkt wordt.
Flexibele verbondenen
Steekwoorden: Flexibel, mobiel, enthousiast, toekomstgericht
Deze laatste groep staat helemaal open voor flexibel en mobiel werken. De ict-beslissers uit deze categorie vinden hun werk een spannende uitdaging, geloven in zichzelf, in de mensen die ze hebben aangenomen en in de toekomst. Het zijn vaak enthousiaste en gepassioneerde ondernemers.
Deze leidinggevenden zijn ervan overtuigd dat nieuwe technologieën helpen bij het beter en sneller bedienen van klanten. Deze groep wil veel investeren in flexibel werken en vindt dat werknemers zelf kunnen beslissen waar en wanneer ze het productiefst zijn.
Onderzoek
Het Leefritme Kenniscentrum ondervroeg 1142 ondernemers en ict-beslissingnemers wat zij vinden van flexibel werken. Het onderzoek werd gedaan in maart en april van dit jaar. TNS Nipo was verantwoordelijk voor het veldwerk.
Hmm.. who cares ?
Kijk liever eens naar deze nieuwe trend :
http://news.zdnet.co.uk/itmanagement/0,1000000308,39686013,00.htm