Ict-dienstverlener Ordina mag eenzijdig voor alle medewerkers zijn bestaande bonusregeling aanpassen. Een wettelijk verbod tegen een eenzijdige wijziging bestaat niet, maar het is zeker niet echt netjes om dat midden in het jaar te doen met terugwerkende kracht tot begin 2009. Dat zegt advocaat Koos Weijers van het kantoor Sørensen, Weijers & Ko. Volgens artikel 7:6-13 van het Burgerlijk Wetboek mag een bedrijf zijn arbeidsvoorwaarden eenzijdig aanpassen als het bedrijf een 'dusdanig zwaarwichtig belang heeft, dat de belangen van de medewerkers daarvoor naar redelijkheid moeten plaatsmaken.'
'Als een bedrijf geen winst maakt, is dat wellicht een zwaarwichtig belang zoals de wet dat bedoelt', zegt Weijers. Ordina maakte in het boekjaar 2008 een verlies van 81,1 miljoen euro. Daarnaast stemde de ondernemingsraad van het bedrijf in met het aanpassen van de arbeidsvoorwaarden. Dat is wettelijk niet noodzakelijk, maar volgens Weijers wordt daar door een rechter in de praktijk waarde aan gehecht.
Niet netjes
Hij vindt het echter niet netjes dat de dienstverlener de voorwaarden in juni aanpaste met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2009. Hij denkt dat werknemers zich hiertegen kunnen verzetten. 'Desnoods wordt de bonus over te periode tot en met juni berekend volgens de oude methode'. De advocaat begrijpt wel waarom werknemers zich veelal niet tegen een eenzijdige wijziging van arbeidsvoorwaarden verzetten. 'Dat zet de arbeidsrelatie op scherp. Wellicht kunnen ze collectief naar de rechter. Een variabel inkomen vormt tegenwoordig vaak een substantieel deel van de totale beloning.'
De dienstverlener paste onlangs zijn bonusregeling aan. Volgens het bedrijf 'ademde' de oude regeling niet voldoende mee met de markt. Of een werknemer een bonus kreeg, hing niet af van winst of verlies. Dat is nu aangepast.
Artikel 7:6-13 Burgerlijk Wetboek
'De werkgever kan slechts een beroep doen op een schriftelijk beding dat hem de bevoegdheid geeft een in de arbeidsovereenkomst voorkomende arbeidsvoorwaarde te wijzigen, indien hij bij de wijziging een zodanig zwaarwichtig belang heeft dat het belang van de werknemer dat door de wijziging zou worden geschaad, daarvoor naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid moet wijken.'
Maar ondertussen heeft de “grote” directeur over 2008 wel een verhoging van maar liefst 11% gekregen… Hier zijn gewoon geen andere woorden voor dan ronduit “krimineel”. Een directie van een dergelijk bedijf is ook niet meer of minder dan een normale werknemer.
Precies als bij EDS/HP waar de grote directeur in de VS over 2008 even een slordige 42 miljoen dollar bonus opstrijkt, naast een inkomen van 1,4 Miljoen. Op het ogenblik vliegt daar ook de een na de ander er uit en verlangen ze van medewerkers loon in te leveren.
Even een correctie, ICTer: we hebben het in genoemde discussie over de VIR 2009, die op 1 juli met terugwerkende kracht per 1 januari is gewijzigd. Dan moet je niet 2008 er bij halen: daar hebben we (ik in ieder geval) keurig ons Variabel Inkomen over ontvangen.
En als jij met “grote” directeur, dHr kasteel bedoeld: die is geen werknemer, maar bestuurder. Da’s fundamenteel anders.
iedereen heeft het over Bonus.
De VIR is echter geen bonus.
Het betreft variabel INKOMEN.
Deze aanpassing kost ons gewoon loon!
Alle artikelen over de bonus van Ordina geven een verkeerd beeld. De VIR bestaat namelijk gedeeltelijk uit variabel inkomen en een bonus. Helaas spreken de artikelen alleen maar over bonus.
Variabel inkomen is gebaseerd op individuele afspraken (facturabele uren) en bonus gebaseerd op postief bedrijfsresultaat.
Echter in 2009 is ook het variabel inkomen gekoppeld aan het bedrijfsresultaat. M.a.w. geen individuele afspraken meer. Daarnaast is in het verleden vast salaris ingeleverd voor variabel salaris.
Echter door de nieuwe regeling is het veriabel inkomen gekoppeld aan het bedrijfsresultaat.
Het is gewoon diefstal.
@Marco, dit zijn allemaal maatregelen, omdat Ordina ook vorig jaar grote verliezen heeft geleden. Dit wordt echt niet gedaan omdat het nu in 2009 wat minder gaat. Daarom is het belachelijk dat een directeur of bestuurder een verhoging van 11% op zijn inkomen mag ontvangen terwijl het bedrijf rode cijfers schrijft.
Ondertussen wordt het alleen maar erger zoals ik de andere reacties lees. Het gaat niet om bonussen, maar gewoon om het loon/inkomen van medewerkers.
Zoals iemand al opmerkte is dit gewoon diefstal. Vreemd dat dergelijke bedrijven hiermee wegkomen, want dit is gewoon contractbreuk op grote schaal lijkt mij. Aangezien dit allemaal individuele regelingen zijn.
Ordina snijdt zich zelf in de vingers met deze actie.
Variabel inkomen is al afhankelijk van de inzetbaarheid van consultants (lees omzet voor Ordina). Zit je op de bank, dan geen variabel inkomen, dat is fair. Om dit ook nog een af te laten hangen van winstgevendheid, waar je als individu geen invloed op hebt, dan is dit geen ‘incentive’. Als de markt weer aantrekt dan heeft Ordina al de solidariteit van de werknemers verspeelt en ik verwacht dan ook dat iedere zelfverzekerde consultant als eerst de rug zal toekeren als de markt weer aantrekt… Het bedrijf heeft consultants als ‘asset’, maar beseft dit volgens mij niet helemaal.
Aan alle Ordina collega’s het volgende: Niet klagen, maar dragen of dagen.
Bespaar jezelf de negatieve energie die je in het klagen steekt. Daag Ordina collectief voor de rechter of accepteer de aanpassing van de VIR en bonus regelingen.
Het bovenstaande artikel is praktisch een advertentie van de diensten die de heer Weijers en zijn kantoor kunnen leveren. Hij zal het daarom vast niet vervelend vinden als we ons melden om van hun diensten gebruik te maken.
@Ordinees, “Niet klagen, maar dragen of dagen”, heel erg goed gevonden, maar dan zeker collectief inderdaad. Jammer genoeg dat de meeste mensen vaak te bang zijn om hier over te beginnen.
Daarnaast ontdek ik ook steeds weer dat er in de IT veel te weinig mensen lid zijn van een bond, in deze tijden kunnen de bonden alleen maar wat doen als er genoeg mensen verenigd zijn.
Als ordinezen moeten we solidair zijn. We moeten allen de last dragen van het achteraf eenzijdig wijzigen van de arbeidsvoorwaarden zoals de VIR. Dit is een variabele beloning, afhankelijk van het aantal facturabele uren dat je maakt (individueel deel) en het bedrijfsresultaat (collectief deel). Nu wordt alles afhankelijk gemaakt van een manipuleerbare multiplier die geheim blijft voor de medewerkers.
Wat mij betreft onaanvaardbaar en reden voor een gang naar de rechter.
Dan moet je echter een groot deel van de medewerkers achtr je krijgen en dat zal wel niet lukken mede vanwege de lage organisatiegraad en de angst voor een verstoorde arbeidsrelatie. Maar als betrouwbare werkgever heeft Ordina gedaan en ik vermoed dat dit Ordina zwaar gaat opbreken binnen korte tijd. De vele talenten en hoogopgeleide consultants e.d. zullen als eerste vertrekken door deze flagrante schending van de arbeidsvoorwaarden. Asl de markt aantrekt wordt het alleen maar erger.
als Ordina dit nog meemaakt.
Ze liggen aan het infuus bij de bank met een lening van 13,5 %.
Ook benieuwd of meneer Kasttel zo solidair is dat hij zijn salaris dit jaar met 12-20% verlaagt en afziet van zijn optiepakket a 1,50 per stuk.
Verder een teken aan de wand dat de pas aangetreden directeur Nederland, dhr. Chir Janssen “in goed overleg” en vanwege een “verschil van inzicht” alweer opstapt.
Wat treurige iqqn dat alles is dat Ordina is opgescheept met een OR die blijkbaar niet voor z’n mensen staat maar eerder achter het management. Enige incentive voor de medewerkers om ook maar enig uur extra voor headquarters te maken is door het opstellen van deze voorwaarden wel verdwenen. Hier komt nog bovenop dat in de Variabele inkomensregeling een aantal procenten “loonsverhoging” uit eerdere jaren zijn opgenomen. Deze komen in de huidige situatie naar alle waarschijnlijkheid ten goede van Ordina. Bij de berekening van de nieuwe VIR/bonus zijn in de regeling voor 2009 namelijk onbekende variabelen opgenomen. Dit komt in het kort op neer dat je vermenigvuldigd met nul. Iedereen die de lagere school heeft doorlopen heeft geleerd dat als je dat gaat doen het maar ??n ding opleverd namelijk flauwekul. Nu blijft nog maar een beeld voorogen namelijk van die ontbijtkoek. Waarbij vooral gevraagd wordt om maar door te blijven fietsen…. Liefst zo hard mogelijk.