Voordat het grote ontspannen tijdens de vakantie kan beginnen, moet er op kantoor vaak nog veel afgerond worden. Wat moet je doen om ervoor te zorgen dat je met een gerust hart op vakantie kunt? Computables loopbaanexperts geven advies.
Uit onderzoeksresultaten blijkt dat de vakantieperiode voor sommige werknemers een bron van stress is. Doordat een deel van het personeel met vakantie is, blijft er meer werk liggen voor de achterblijvers. Bovendien moesten sommige ict-afdelingen het toch al met minder mensen stellen, omdat een deel van hun collega's door bezuinigingen de laan is uitgestuurd.
Computables loopbaanexperts zien vooral nut in het maken van goede afspraken. Verder kunnen ict'ers zich maar beter niet al te druk maken wanneer ze het even niet kunnen bolwerken. Anders zou je zomaar weer een nieuwe ontslagronde kunnen verwachten. 'Je hebt bewezen met minder mensen hetzelfde werk te kunnen doen.'
Kleinere bezetting
Niels Wicherts, ict-consultant Peak-IT: 'Als een groot deel van de organisatie op vakantie is, is er op de ict-afdeling ruimte voor een kleinere bezetting. De voorwaarde is wel dat de basis goed geregeld is. De ict-afdeling heeft goed contact met de business nodig om de verminderde dienstverlening aan te kondigen. De klantorganisatie (of business) weet van bezuinigingen en snapt dat die gevolgen hebben voor de dienstverlening. Helemaal met een vakantiebezetting. Vooraf zijn dus afspraken te maken.
Verder gooien onverwachte grote onderhoudswerkzaamheden, upgrades en andere high impact klussen altijd roet in het eten. Ook in de vakantie, maar in die periode is de impact op de gebruikers minder groot.'
Deadline
Mark Bottelier, unitmanager Sogeti Nederland: 'De stress zit ‘m vaak in de dingen die je voor je vakantie nog wilt afronden. De vakantie wordt dan als een deadline gezien. Wanneer je tijdig begint met het maken van afspraken met collega's, hen informeert over de lopende zaken en afspraken maakt over de dingen die kunnen wachten, ben je al een heel eind. Vlak voor je vakantie doe je dan nog een overdracht van je werkzaamheden naar een collega die voor jou gaat waarnemen. Je meldt dan de stand van zaken en de zaken waarop tijdens jouw afwezigheid echt een actie vereist is.
Niet over de muur gooien dus, maar netjes afronden en informeren en je collega's niet belasten met zaken die niet direct aandacht behoeven. Jij hebt dan je verantwoordelijkheid genomen en mag van je collega's verwachten dat zij dat ook doen.'
Realistisch plannen
Servan Huegen, directeur Jobservant: 'Ten eerste hulde voor de betrokken medewerkers. De werkdruk opvangen van collega's die met vakantie zijn, is van een andere orde dan het opvangen van werk door ontslagen medewerkers. Collega's opvangen in de vakantieperiode, waarbij de medewerker weet dat dit een tijdelijke situatie is, weegt minder zwaar dan het compleet vervangen van ontslagen collega's. In beide gevallen is het een kwestie van prioriteiten stellen en realistisch plannen door het management.
Medewerkers moeten zich realiseren dat het hoger management een bewuste keuze heeft gemaakt om het werk met minder mensen uit te voeren. Deze keuze heeft gevolgen waar zowel het management als de medewerkers zich bewust van moet zijn. Betrokkenheid is goed, maar management en moeten zich realiseren dat het uitvoeren van dezelfde hoeveelheid werk met minder mensen gevolgen zal hebben voor de doorlooptijd.'
Gemist worden
Peter Schrijen, directeur Biforte: 'Als werkoverdracht en opvang niet geregeld zijn voor de vakantieperiode, dan is het ook niet geregeld in geval van andere redenen van afwezigheid (bijvoorbeeld ziekte, zorgverlof, ontslag).
Als er geen regeling is voor vervanging en opvolging zal op basis van een risico-analyse vastgesteld moeten worden welke taken en kennis kritisch zijn. Dan kunnen keuzes om een bepaalde bezetting te handhaven beter onderbouwd worden. De meerkosten wegen snel op tegen de gevolgschade bij het niet-regelen.
En nog een geruststelling voor de vakantiegangers: als je gemist wordt tijdens je vakantie sta je waarschijnlijk ook niet bovenaan een ontslaglijst.'
Een bak werk
Fred van den Berk, directeur Arrendum Groep: 'Ict'ers blinken per definitie al niet uit in het 'niet gestrest werken'. De vakantieperiode is de uitgelezen kans om aan je baas duidelijk te maken dat er te veel mensen zijn ontslagen in de periode voor de vakantie. Sterker nog, mocht je het door overuren, meer werken en slimmer werken toch nog allemaal kunnen bolwerken dan garandeer ik een volgende ontslagronde de komende tijd. Immers, je hebt bewezen met minder mensen hetzelfde werk te kunnen doen.
Maar ach, in de vakantie is er ook minder te doen. Zorg ervoor dat je collega je niet met een bak werk laat zitten. Doet hij dat wel.., ook jij gaat op vakantie. Laat rustig wat werk achter.'
Ontslag met vertrekovereenkomst bij Capgemini (Bron CNV)
Leden werkzaam bij Capgemini laten ons weten dat hun werkgever op een ondoorzichtige manier bezig is een reorganisatie door te voeren. De directie van Capgemini doet geen mededeling over het aantal mensen dat vertrokken is.
Volgens de verontruste leden gaat het inmiddels al om meer dan 50 ontslagen collega?s. Op basis van deze informatie heeft het er alle schijn van dat uw werkgever een stille en ook forse reorganisatie aan het doorvoeren is. Als dat vermoeden juist is betekent het dat uw werkgever zich niet aan de spelregels houdt.
In Nederland is een bedrijf dat van meer dan 20 mensen afscheid wenst te nemen op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag verplicht daarvan melding te doen aan CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties. Bovendien is een bedrijf ook niet vrij om dan zelf te bepalen wie voor ontslag in aanmerking komt. Leeftijd en dienstjaren spelen een grote rol. Ook die spelregel wordt door uw werkgever niet nageleefd.