Per 1 januari 2009 zijn openbare gsm-frequenties uit de dect-guardband vrijgekomen. Dit maakt het mogelijk voor organisaties om hun eigen privé gsm-netwerk in te richten. Maar waarom zouden ze dit eigenlijk doen?
De gsm is het voorkeursapparaat geworden voor medewerkers als het gaat om telefonische bereikbaarheid en gebruikersgemak. Veel organisaties zien deze voordelen en willen hun medewerkers niet ontmoedigen de gsm te gebruiken. Ondertussen lopen de mobiele gespreksminuten en ook de kosten op. Het aantal mobiele belminuten is vaak al hoger dan het aantal vaste belminuten. Medewerkers bellen zelfs al vaak vanaf hun werkplek met hun mobiele telefoon, terwijl er een vaste toestel op het buro staat.
Toch huiveren organisaties om hun vaste telefonie op te heffen of te verminderen. De capaciteit van het openbare netwerk kan fluctueren (denk maar eens aan files of onderhoudswerkzaamheden aan het openbare mobiele netwerk ) en dit heeft gevolgen voor de bereikbaarheid van de organisatie.
Door het hebben van een privé gsm-netwerk is de capaciteit naar behoefte in te regelen en is exclusief beschikbaar voor de organisatie. Bovendien is de indoor gsm-dekking veel beter in te regelen dan bij dekking door het openbare mobiele netwerk. Denk hierbij aan kelders, liften en gebouwen met veel beton. Dit heeft ook een positief effect op de spraakkwaliteit.
Bij een privé gsm-netwerk kan de vaste telefonie wel geheel of gedeeltelijk verdwijnen. Bovendien zal de bereikbaarheid van de medewerker toenemen. Immers, alle gesprekken op het vaste of mobiele nummer kunnen dan immers met één toestel (de gsm) beantwoordt worden. Indien binnen het bedrijf 'presence' wordt gebruikt, zal deze rijker worden omdat de status van een gsm op het privé gsm-netwerk aan het presence-systeem kan worden doorgegeven. Als je met je gsm op kantoor in gesprek bent zal je presence-status dan ook 'in gesprek' zijn.
Privé gsm-netwerk vs. WiFi en dect
Een privé mobiele telefonienetwerk is natuurlijk ook mogelijk met voice-over-WiFi en dect-technieken. Deze technieken vragen echter speciale handhelds die niet in grote aantallen worden gefabriceerd. Bovendien zijn er beperkt smartphone-versies van te krijgen. Er worden wel dualmode-toestellen gemaakt (dual mode van gsm/dect is nooit van de grond gekomen), deze zijn beperkt in batterijlevensduur en antenne-eigenschappen.
De handheldmarkt van gsm bedraagt honderden miljoenen per jaar, waardoor er een grote diversiteit is aan goedkope gsm-toestellen. Bovendien is hetzelfde toestel ook op het openbare gsm-netwerk te gebruiken. Qua zendvermogen is een privé gsm-netwerk beperkt tot 200 mW piek zendvermogen. Dit is vergelijkbaar met de zendvermogens van WiFi en dect. Het lage zendvermogen geeft lage storing op andere apparatuur en beperkt eventuele gezondheidsrisco's. Daarnaast is het radio-interface van gsm superieur aan dat van WiFi en dect, waardoor de indoor dekking beter gerealiseerd kan worden.
Waar op letten?
Als een gsm-toestel zich aanmeldt op het privé gsm-netwerk is hij onbereikbaar in het openbare netwerk. Er zal dus met de mobiele operator afgesproken moeten worden om gesprekken op het openbare gsm-nummer naar het bedrijfsnetwerk door te sturen of er moet gekozen worden voor toestellen met een dual sim, maar dat kan niet elk toestel.
Toegevoegde waarde
De toegevoegde waarde van een privé gsm-netwerk is betere mobiliteit en bereikbaarheid van medewerkers. Bovendien zullen indoor gesprekken een goede spraakkwaliteit hebben en is er minder last van congestie. Maar de implementatie van een privé gsm-netwerk staat of valt met het hebben van een visie over hoe communicatie binnen het bedrijf zou moeten verlopen en vervolgens een goed plan waarin de visie uitgewerkt wordt.