Klanten staan nog niet en masse te springen om Microsofts nieuwe besturingssysteem Windows 7 meteen te gebruiken. Ze wachten daarmee tot 2010. Onderzoeksbureau IDC voorspelt dat eind 2010 bijna de helft van de zakelijke gebruikers van Windows 7 gebruikt. Volgens Microsoft is dat conform verwachting. Ict-dienstverlener Brainforce merkt in de Nederlandse markt een toenemende interesse voor Windows 7.
Volgens Gartner-analist George Shiffler stellen bedrijven de aanschaf van Windows 7 een jaar uit. Hij zegt dat de komst van Windows 7 in oktober geen gigantisch effect heeft op de pc-markt. 'Hoewel de 'buzz' rond het besturingssysteem over het algemeen best positief was, verwachten we niet dat de (pc-)markt aanzienlijk zal afwijken van z'n seizoenstrends als reactie op de release', meent Shiffler. 'Tenzij Microsoft een enorme marketingcampagne op poten zet om Windows 7 te ondersteunen, denken we dat consumenten eenvoudigweg het nieuwe besturingssysteem zullen aankopen op het moment dat ze normaal hun nieuwe pc's kopen en/of oude pc's vervangen. Wat professionele gebruikers betreft, verwachten we dat ze de aanname van het nieuwe besturingssysteem nog tenminste een jaar zullen uitstellen, tot het moment dat ze hun applicaties er ten volle op getest hebben.'
Analistenbureau IDC heeft echter positief nieuws voor Microsoft en de betrokken business partners. De verkoop van Windows 7 gaat in de lift. Eind 2010 werkt bijna de helft van de zakelijke klanten met het nieuwe besturingssysteem. De analisten verwacht dat Windows Vista eind 2012 verdwijnt. Microsoft zet alle zeilen bij om van de nieuwste Windows-versie een succes te maken. Met hulp van een groot partnernetwerk moeten eindgebruikers worden overtuigd van het nut van Windows 7 voor hun it en business. Daarvoor is Microsoft ‘Project Greenlight' gestart . Businesspartners kunnen hiermee applicaties van klanten testen die werken op Windows Server 2008 R2 en Windows 7. Partners kunnen hierbij technisch advies geven en krijgen ondersteuning bij de verkoop van de twee producenten. Zo moeten compatibiliteitsproblemen, die zich eerder voordeden bij Vista en XP, voorkomen worden.
Nederland loopt warm
Albert Hooyer, manager products bij Microsoft Gold partner BrainForce, merkt dat steeds meer bedrijven in Nederland budgetten reserveren en zich opmaken voor Windows 7. 'Er is veel interesse om te migreren naar Windows 7. Veel klanten willen het binnen een jaar oppakken. We hebben afgelopen juni een klant van Windows Vista naar Windows 7 en Office 2007 gemigreerd. Binnen drie weken hebben we de migratie afgerond. Binnen die periode werd alles getest en er was geen enkel probleem. Vroeger waren er problemen met het 'technology adaptie programma' van Vista, maar niet met Windows 7.'
Amerikanen hebben geen budget
Uit onderzoek van het Amerikaanse bedrijf ScriptLogic blijkt dat zes van de tien Amerikaanse eindgebruikers nog niet overgaat naar naar het nieuwe besturingssysteem. ScriptLogic, een Amerikaans bedrijf in het beheren van op Microsoft Windows gebaseerde netwerken, vroeg aan it-beheerders van elfhonderd bedrijven of ze plannen hadden te migreren naar Windows 7. Zestig procent van de respondenten zei dat hun bedrijf niet overgaat naar de nieuwe besturingssoftware. Dat heeft te maken met kostenbesparingen en druk op de budgetten. 42 procent heeft te weinig budget om Windows 7 uit te rollen.
Verder zijn er zorgen over de compatibiliteit van Windows 7 met bestaande bedrijfskritische applicaties. Sommige gebruikers geven aan pas over te gaan naar Windows 7 als het eerste servicepack gereed is. Uit het onderzoek blijkt verder dat veel bedrijven Windows Vista, de voorloper van Windows 7, als onstabiel beschouwen. Zelfs Intel, een van de trouwste partners van Microsoft, gebruikt intern Windows XP in plaats van Windows Vista.
Expert worden?
Wil je over dit soort onderwerpen meepraten? Computable zoekt nog experts op het gebied van besturingssytemen. Aanmelden kan via experts@computable.nl o.v.v. naam, contactgegevens en korte motivatie.
Mooi stukje buzz maar wat is nu eigenlijk de toegevoegde waarde voor de gemiddelde bedrijfsorganisatie? Kom eerst maar eens met een businesscase waaruit blijkt dat migratie van xp naar w7 loont i.p.v. het vuurtje op te stoken zonder dat het koud is.
De leverancier + partners zeggen allemaal dat het nieuwe product heel succesvol gaat worden! Echt waar! Dus koop het allemaal snel dan hebben ze nog gelijk ook!
Helemaal eens met Nick, welk probleem lost Windows7 op dat de totale kosten van een overstap te rechtvaardigen zijn? Je zou toch verwachten dat WC-eend daar een goed antwoord op heeft 😉
De helft van de bedrijven gebruikt eind 2010 Windows 7?
Dat zal wellicht wel ja. Elk bedrijf dat een laptop of iets dergelijks aanschaft zal daar wel Windows 7 voorge?nstalleerd op mee krijgen. Maar een paar systemen op het totale park zet nog geen zoden aan de dijk. De ervaring leert dat er soms meerdere jaren over heen gaan voor een nieuw OS een parkaandeel van 50% heeft.
Voor Windows 7 kan het best snel gaan m.i. Er is nog altijd een groep gebruikers die weinig opheeft met Vista. Vervanging naar Win 7 zal dan im een versneld tempo plaatsvinden.
Wij van WC-eend voorspellen dat eind 2010 de helft van onze klanten de Vista-eend en de eXPired-eend vervangen zullen hebben?
We hebben afgelopen juni een klant van Windows Vista naar Windows 7 en Office 2007 gemigreerd.
Een klant naar een Beta brengen?
‘Helft bedrijven gebruikt eind 2010 Windows 7’
De andere helft is eindelijk wakker geworden en overgestapt op Linux?
@Niels.. you took the words right out of my keyboard 🙂
Voor de rest vind ik dit artikel een leuk stukkie gratis marketing en evangelie voor alle partijen die belang hebben bij de VERKOOP van Windows 7. Daarnaast is het een leuke voorspelling van IDC en ja voorspellen kun je altijd wat. De vraag is dus ook of het werkelijkheid word.
Het grappige is dat een geheel offensief ingezet gaat worden van “microsoft en haar partners om eindklanten te OVERTUIGEN” dat windows 7 goed is voor hun business.. yeah right..
Als je klanten dit niet uit zichzelf kunnen, willen.. zou dit geen signaal zijn voor de fabrikant en leveranciers… of de klant dit uberhaupt nog wel WIL?
Weer een nieuwe versie opgedrongen krijgen, want de keuze om je oude versie, hardware en software te houden HEB je niet na het verlopen van de ‘software-life-cycle” het verdwijnen van de reguliere produktsupport.
Steeds maar weer – om de x jaar – GEDWONGEN worden tot:
– Uitgaven voor nieuw besturingsysteem
omdat je oude besturingsysteem verlopen is on niet meer ondersteund word door de veroorzaaker ervan
– Uitgaven voor bijbehorend pc park
Omdat het zo vol met onnodige features, glimmende gui’s, toeters en bellen gepropt word dat je we een nieuwe pc moet kopen, wil je het kunnen draaien.
– Uitgaven voor Migratie kosten
Door gedwongen overstap van hardware en besturingssysteem word ook deze operatie door je s**** heen gedrukt.
– Uitgaven voor opleidingskosten
Nieuwe software, nieuwe mogelijkheden die het personeel, eindklant weer aan moet leren, willen ze er uberhaupt mee kunnen werken.
Hoe lang nog??
Ik ben benieuwd hoe lang ict-bedrijven en eindklanten dit nog blijven toleren van hun fabrikanten en leveranciers?
Er bestaan immers ook mensen die zuinig zijn op hun spullen (bijv. een auto), niet meer nodig hebben, en tevreden zijn met wat ze nu hebben qua hardware, besturingssysteem en software.
Er rijden immers ook oldtimers rond van 10,20 jaar oud die nog steeds doen waarvoor ze ontworpen waren. rijden van A naar Beter. Waarom zou dit niet kunnen met ict aangelegenheden???
RV heel goed verhaal, ik gebruik windows XP al 8 jaar en ik ga zeker deze snelheid niet inleveren voor windows 7 waardoor ik opeens weer nieuwe hardware moet gaan kopen.
Ik ben wel gek om W7 te installeren voor de prijs van 200 euries. Is toch wel 440 guldentjes. WinXP draait prima, maar de komende 2 jaar zullen er wel zware XP patches door MS met de update meekomen waardoor de XP systemen trager zullen worden en we uiteindelijk met zijn allen de overstap zullen moeten maken.
M.i. wordt de business case heel simpel. Als hard- en software meer dan 4 jaar uit elkaar gaan lopen, krijg je problemen. Zeker als Mickysoft de ondersteuning stopt. Niet mooi, want Vista (en Office 2007) is een draak van een programma. Geen intuitieve interface (gewoon slecht want na 1 jaar gebruik blijf ik overwegen terug te gaan naar XP/MSO 2003), onstabiel (blauwe schermen; verzoeken om te recoveren terwijl er niet aan de hand iets) en nog steeds dat de meest simpele apparatuur soms niet herkend wordt. Quirks die bij XP niet voorkomen.
De opmerking dat de helft van de bedrijven in 2010 over is, is niet serieus te nemen. 25% zou al mooi zijn.