Branchevereniging ICT~Office heeft het ministerie van Algemene Zaken 'gewobd'. De branchevereniging wil weten waarop de keuze van het departement voor het opensourcesysteem Hippo 7 is gestoeld. Algemene Zaken gebruikt deze gratis software als contentmanagementsysteem voor de website Rijksoverheid.nl zonder een aanbesteding uit te schrijven. Volgens ICT~Office is dit besluit in strijd met de Europese aanbestedingsregels. Het departement zou hiermee andere cms-leveranciers benadelen.
De rijksoverheid ontwikkelt in het kader van het project Overheidscommunicatie Nieuwe Stijl (ONS) een nieuwe rijkswebsite. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD, onderdeel van het ministerie van Algemene Zaken) heeft hiervoor Hippo 7 geselecteerd als contentmanagementsysteem. De dienst heeft echter nagelaten hiervoor een aanbesteding uit te schrijven, omdat deze Hippo 7 als gratis open source software aanmerkt.
ICT~Office zegt ernstige twijfels te hebben over de tenderloze keuze voor Hippo. Deze aanpak doet in haar ogen geen recht aan het beginsel dat leveranciers gelijke kansen moeten hebben indien de overheid ict-producten of -diensten selecteert. Na diverse keren vruchteloos overleg en een teleurstellende briefwisseling met het ministerie van Algemene Zaken over deze kwestie, heeft de brancheorganisatie een WOB-verzoek ingediend (WOB: Wet Openbaarheid van Bestuur). De vereniging heeft in het kader van deze wet een veertien pagina's tellend document op het ministerie afgevuurd met vele vragen over de aanpak van het departement.
Niet transparant
ICT~Office vindt dat de overheid moet zorgen voor adequate specificaties en vervolgens geen marktpartij (open source of closed source) mag uitsluiten mee te dingen naar een opdracht. Voor elke meedingende partij moeten gelijke kansen gelden. Dat betekent dat keuzes op basis van persoonlijke voorkeuren en toevalligheden uit den boze zijn, waarschuwt de branchevereniging. De RVD dient in het geval van het project ONS volkomen transparant te zijn bij het selecteren en verwerven van software voor de rijkswebsite.
Voor het project ONS heeft de overheid vele miljoenen euro's beschikbaar. Deze worden deels besteed aan de inzet van overheidspersoneel en deels aan de inzet van marktpartijen. Ook de omvang van de inzet door derden is onduidelijk. ICT~Office wil weten of de overheid de wettelijke aanbestedingsdrempel (133.000 euro ex. BTW. RS) heeft overschreden. In vervolg op de contacten tussen ICT~Office en de RVD, heeft de laatste besloten op korte termijn een aanbesteding te starten voor de inhuur van extern personeel.
Op één hoop
Peter van Schelven, juridisch adviseur van ICT~Office, zegt geschrokken te zijn van de opstelling van het ministerie. 'Het departement beroept zich op de zogeheten Instructie rijksdienst bij aanschaf ict-diensten of ict-producten uit 2008. Maar die heeft uitsluitend betrekking op open standaarden. Ik krijg de indruk dat Algemene Zaken de begrippen 'open standaarden' en 'open source' op één hoop gooit.'
Een paar jaar terug ontstond ook al rumoer over de invoering van een rijksbreed contentmanagementsysteem (cms). Eerst maakte cms-leverancier Green Valley bezwaar tegen onduidelijke selectiegronden van de toen wel uitgeschreven aanbesteding. Een vervolgtraject, waaraan een aantal departementen meedeed, strandde echter door onderlinge verdeeldheid. Een ander vervolgtraject, waarbij de ministeries van Financiën en Buitenlandse Zaken gezamenlijk optraden, leverde wel een gunning op: Ordina kwam met Hippo als cms als winnaar uit de bus.
Saillant detail is dat in die periode de stuurgroep Surc (Samenwerking Uitvoering Rijksbrede Communicatie) zich met de cms-plannen bemoeide. Een van de leden was de toenmalige woordvoerder van Financiën, Jeroen Sprenger. Diezelfde Sprenger, bekend dus met de Hippo-oplossing bij Financiën, blijkt tegenwoordig projectleider ONS.
@Jan: hoe kan een partij open source aanbieden als er niet om een aanbieden wordt gevraagd (=aanbesteding). ONS heeft nu zelf voor een bepaalde open source oplossing kunnen kiezen omdat ze hebben gemeend niet te hoeven aanbesteden. De overheid lijkt elke keer weer in problemen te komen door de door zichzelf opgelegde correctheid.
@Flippo:
—————
De implementaties voor Financien en Buitenlandse Zaken zijn mislukt. Komt dat door Hippo – of door Ordina?
—————
Als dit soort implementaties toch mislukken, dan kunnen ze er maar beter zo min mogelijk geld aan kwijt zijn.
Als dit soort implementaties eerder mislukt zijn, wat doet de opdrachtgever dan deze keer denken dat het nu wel gaat lukken. Ofwel: wat is er deze keer anders?
Insanity is doing the same thing and expecting a different oputcome…
@Henk:
Volgens mij leidt de keuze voor Open source niet altijd tot besparingen, Ordina doet het ook niet voor niets.
AZ geeft wel goed invulling aan wat NIOV wil, goede vraag om te achterhalen of hier nu voor doelmatigheid is gekozen of het nastreven van de beleidsdoelstelling naar Open source.
Even iets heel anders: als ik het werkwoord “wobben” ga vervoegen kom ik uit op “heeft gewobd”.
De stam van het werkwoord is: “wob” (als in “ik wob” en “wob jij?”). De stam eindigt niet met een van de letters uit het rijtje “kof(t)schip” en dus wordt de verleden tijd gevormd door “de” of “den” achter de stam te schrijven en wordt het voltooid deelwoord verkregen door er “ge” voor en een “d” achter te schrijven.
“Elementary, my dear Watson.”
Als de aanschaf van het CMS inderdaad 250.000 bedraagt (zoals staat vermeld in het projectplan uit 2008 http://www.communicatieplein.nl/dsc?c=getobject&s=obj&objectid=137231 ) dan ligt dit boven de aanbestedingsgrens van 206.000 euro.
In de praktijk wordt hier door de overheid creatief mee omgesprongen door deelfunctionaliteit als aparte projecten te behandelen, maar in dit geval lijkt het me een reden om het verder te onderzoeken.
Ik lees overigens hier dat voor ministeries geen aanbestedingsgrens van 206.000 geldt, maar 133.000: http://www.intermediair.nl/artikel/weekblad-archief/62636/negeren-europese-aanbestedingsregels-kost-miljarden.html Ik weet alleen niet of dit (nog) klopt.
Wobben – wobde- gewobd.
U heeft gelijk, maar zo elementair is het nu ook weer niet! 🙂
Wobben is net als o.a. schrobben een werkwoord waar het Kofschip taalgevoelsmatig eigenlijk niet van toepassing op zou moeten zijn. Zie: http://www.kennislink.nl/publicaties/kuchde-toste-en-turfte
Ik heb het aangepast. Dank.
Rik Sanders
Zes miljoen voor 2 jaar is wel heel veel geld voor een website
mischen dat er 10+ dikbetaalde redacteuren in zijn meegenomen maar dan nog riekt het naar geldsmijterij
Rond aanbestedingen kunnen de volgende uitgangspunten worden genomen:
Indien het product of dienst gratis is, ligt de aanschafwaarde beneden de drempel en behoeft er dus niet te worden aanbesteed. Naast de software is er in dit geval ook sprake van diensten om het CMS in te zetten (implementeren, configureren, bouwen en beheren). Daarnaast zal het CMS gevuld moeten worden met content.
Indien de organisatie deze activiteiten in eigen beheer uitvoert behoeft niet te worden aanbesteed. Indien deze diensten deels door derden worden uitgevoerd zullen ze wel onderdeel moeten uitmaken van een aanbesteding, aangezien de contractwaarde drempel van 133.000 snel wordt bereikt.
De aanbesteding betreft dan omschreven werkzaamheden voor implementatie, beheer en content voor een bepaalde tijd en eventueel ondergebracht in verschillende percelen. Een aantal jaren geleden heeft de overheid eerst de keuze voor DMS systeem aanbesteed (filenet) en daarna de implementatie en beheer. Dit lijkt een vergelijkbaar voorbeeld.
De vraag is dus de overheid in deze case met de ingekochte diensten is omgegaan.
Een uitstekende meer juridische uiteenzetting is inmiddels geschreven door Computable-expert Walter van Holst:
https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/open_source/2994923/1277105/krokodillentranen-van-ictoffice-over-algemene-zaken.html