Het nieuwe informatiesysteem voor de Schengen-landen wordt eind 2011 ingevoerd. Daarmee is het systeem meer dan twee jaar vertraagd: het systeem had in september 2009 ingevoerd moeten zijn. De vertraging wordt veroorzaakt door mislukte testen met het systeem. Begin 2009 werd daarom het project rondom de invoering stopgezet. Onlangs maakten de ministers van de verschillende landen nieuwe afspraken over de invoering.
Het gaat om de invoering van het Schengen Informatie Systeem (SIS) II. Dit is een database waar gegevens van mensen die de grens oversteken, worden bewaard. Dit moet het werk van de marechaussee vergemakkelijken. Er is al een eerste versie van SIS. Dit systeem kan echter alleen werken met teksten. In de nieuwe versie moet het mogelijk zijn om ook pasfoto's, voetafdrukken of vingerafdrukken op te slaan.
Een snelle invoering van het systeem is noodzakelijk, omdat nieuwe landen die toetreden tot de Europese Unie niet kunnen worden aangesloten op het oude systeem. Zolang er geen nieuw systeem is, behoren zij niet tot de Schengen-landen. Roemenië en Bulgarije zijn de landen die hier last van hebben.
Eén beheerorganisatie
Er is 68 miljoen euro beschikbaar voor het informatiesysteem. Daarvan is 26 miljoen euro uitgegeven. Dit geld komt van de Europese Unie, maar ook van de lidstaten.
De Europese Commissie wil één organisatie voor het beheren van ict-systemen. Ook SIS II zal door deze organisatie beheerd worden. Daarnaast moeten ook het Visa Information System (VIS) en Eurodac door deze organisatie worden beheerd. Op de langere termijn moeten er ook andere ict-systemen bijkomen. 'Het gezamenlijke beheer van deze systemen zorgt voor een effectieve en veilige operatie, betere kwaliteit voor gebruikers, continuïteit en ongestoorde dienstverlening', zegt eurocommissaris Jacques Barrot.
Hoezo mislukte testen? De software deed het prima maar de test is mislukt?
Toevoegen van wat extra functionaliteit (zoals voetafdrukken) aan een bestaand systeem…
Valt nog mee dat ze tot nu toe ‘slechts’ 26 MEuro hebben uitgegeven.