Het kost relatief weinig tijd om Burgernet landelijk uit te rollen. Dat zegt Herman Keijsers, sales en business development director overheid bij Logica. De dienstverlener bouwde de ict-infrastructuur voor het systeem. 'We hebben een volledig systeem gebouwd. Het installeren van het systeem in de meldkamer betreft alleen het installeren van de software. Dat is relatief weinig werk.' De stuurgroep Burgernet zal, na een geslaagde proef bij negen gemeenten, het advies geven aan de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken om het netwerk landelijk uit te rollen.
Zoekactie
Burgernet is een initiatief waarmee meldingen gestuurd kunnen worden naar burgers over een gezocht persoon of voertuig. De gemeente en politie betrekken hiermee burgers bij de zoekactie. Het systeem bestaat uit software die in de meldkamers geïnstalleerd moet worden. Deze software werkt samen met de geografische informatiesystemen (gis) van de meldkamer. Een werknemer daar kan via de kaarten op de schermen aangeven waar hij Burgernet wil inzetten. Daarnaast is er nog het interactive voice response-systeem (ivr). Met dit systeem worden de meldingen verstuurd. Dit systeem hangt in het netwerk van de politie.
De ict-systemen zijn gebaseerd op een service oriented architecture (soa). 'Een soa is een van de weinige oplossingen om een architectuur flexibel te houden. We willen het aantal meldkamers dat op Burgernet wordt aangesloten en de manier om te communiceren, kunnen uitbreiden. Daarom dat er voor een service oriented architecture gekozen is', zegt Keijsers.
Cell broadcasting
Zo kan het systeem in de toekomst bijvoorbeeld uitgebreid worden met cell broadcasting. Dat is een technologie om berichten te pushen naar telefoons in een bepaald gebied. Bij Burgernet moeten mensen zich aanmelden om berichten te kunnen ontvangen. 'Voor cell broadcasting moet het gsm-netwerk klaargemaakt worden. Dat moeten de telecomoperators doen', zegt Keijsers.
Ook kan een uitbreiding zijn om burgers foto's en video's te laten sturen naar de meldkamer via het netwerk. Dat is echter ingewikkeld, omdat het extra handelingen betekent voor de meldkamer. Keijsers: 'Niet iedere foto is interessant, maar we horen regelmatig verhalen van politie- en brandweermannen die thuis vertellen dat het ingewikkeld was om te helpen bij een klus, omdat ze niet wisten hoe het eruit zag. De kinderen hebben dan soms wel al die beelden gezien op televisie of op internet.' In de toekomst zal het mogelijk worden om beeld van burgers actief in de meldkamer te gebruiken.
“De gemeente en politie betrekken hiermee burgers bij de zoekactie.”
Krijg hier een beetje dubbel gevoel bij… Straks is heel nederland politie ambtenaar en privacy has gone down the drain onder het mom van terrorisme.
Ik ben ook heel benieuwd hoe de politie-meldkamers de valse meldingen eruit gaat filteren van ongetrainde burgers, die verkerde zaken gaan melden.