Het nieuwe besturingssysteem Google Chrome OS zal op de zakelijke markt voorlopig geen grote bedreiging vormen voor Microsoft Windows. Dat verwachten experts van het Computable-topic Besturingssystemen. ‘Bedrijven gebruiken allerlei specialistische applicaties die meestal op Windows draaien. Bovendien zitten er allerlei voorzieningen in de moderne besturingssystemen die voorlopig niet in Chrome OS aanwezig zijn’, zegt Dimitri Koens van Dimension IT.
Als voorbeeld noemt Koens zaken als policies, beveiliging, synchronisatie en beheersbaarheid. ‘Om in dit segment door te breken moeten deze voorzieningen er komen. Maar er zal vooral een mogelijkheid moeten zijn om de betreffende applicaties op Chrome OS te gebruiken.’ Ook ontwikkelaar Erwin Zwart van GuruCE is die mening toegedaan. ‘Microsoft heeft veel pakketten die out of the box en op een intuïtieve manier werken.’
Zwart ziet echter wel kansen voor Chrome OS. ‘Bepaalde pakketten werken te traag en soms is het overzicht weg. Hier is dus veel te winnen aan de kant van Google. Toch denk ik dat de zakelijke gebruiker nog wel even moet wachten op alle ondersteuning’, aldus de ontwikkelaar. Koens ziet die kansen voor Chrome OS ook wel: ‘Het zal het eerste besturingssysteem zijn dat een serieuze bedreiging vormt voor Microsoft. De huidige systemen blinken uit in complexiteit. De bediening gaat onhandig, instellingen zitten veel te diep verstopt en systemen moeten ook nog eens backward compatible te zijn. Google kan met Chrome OS met een schone lei beginnen.’
Apps
De vraag is of Google met Chrome OS wel een volledig eigen zakelijk besturingssysteem wil ontwikkelen, meldt technisch directeur Martin Aarts van dienstverlener ITSN. ‘Het lijkt er meer op dat Google de eigen omgeving van Google Apps een extra boost wil geven om in het zakelijke segment te kunnen worden gebruikt. Aangezien Apps toch steeds meer wordt geaccepteerd binnen de zakelijke omgeving, lijkt dit een slimme strategie.’
Chrome OS zal volgens de experts vooral in het MKB en in het thuisgebruik zijn waarde hebben. ‘Het aantal applicaties dat kleine bedrijven gebruiken is beperkt’, zegt Dimitri Koens. ‘Het netbook wint nu zoveel terrein omdat zij vooral willen e-mailen en internetten. Bij het mkb zal Chrome OS vooral opvallen door zijn eenvoud en de lage kosten voor zowel aanschaf als onderhoud.’
Open source
Google bouwt zijn eigen besturingssysteem Chrome OS. Het platform is in eerste instantie bedoeld voor netbooks, een populair soort laptop met beperkte capaciteit die voornamelijk wordt gebruikt voor internettoegang. Later kan het ook worden gebruikt op andere computers. Google overlegt met laptopmakers over het gebruik van het platform op hun hardware.
In de loop van 2009 wordt de broncode van het platform openbaar gemaakt. Het besturingssysteem zal draaien op x86- en ARM-chips. Omdat de software is gebaseerd op een Linux-kernel is het feitelijk een nieuwe distributie van opensourceplatform Linux.
Aardig om te zien hoe Erwin Zwart in dezelfde spagaat terecht komt als MS. Waar hij eerst aangeeft dat Microsoft producten “… op een intu?tieve manier werken ” komt hij daarna met “De bediening gaat onhandig,..”.
Microsoft kom net uit met een web gebaseerde Office suite, wat heb je dan nog meer nodig dan een browser? Het ontwikkelwerk is dan ook geen probleem meer, zolang je de web standaarden volgt.
Ga je webbased of niet? Wil je niet kiezen, dan hoef je ook geen resultaat te verwachten.
Uiteindelijk gaat het niet over producten, het gaat over politiek. Durft een bedrijf achter een strategie te gaan staan. De OS-en van Apple, Microsoft, Google en linux zijn allemaal prima zakelijk in te zetten, zolang de ICT afdeling de regie houdt. De “baas” gaan bellen omdat iemand toch een afwijkende PC/Mac wil, is dodelijk, zeker als je van Microsoft gebruik maakt.
Chrome OS is inderdaad nog oninteressant voor zakelijk gebruik, maar niet vanwege ontbrekende voorzieningen. In de eerste plaats is Chrome OS in een vroeg beta stadium, dat zegt veel over de huidige toepasbaarheid en weinig over het strategisch belang in de zakelijke omgeving. Distributed Computing verliest terrein aan Cloud Computing, die zorgt voor heel andere vereisten voor de endpoint / user devices. Juist de wildgroei aan voorzieningen in het OS, om daarmee tegemoet te komen aan een divers gebruik en uiteenlopende applicaties, wordt door cloud computing de nek omgedraaid. Het endpoint moet niet beschikken over een scala aan (statische) voorzieningen, maar geoptimaliseerd worden om dynamisch via internet toegang te krijgen tot specifieke voorzieningen die de gebruiker wenst. Google bereidt zich voor op deze veranderende marktomstandigheden, in de verwachting dat Chrome OS en Android i.c.m. de Chrome Browser een snel, goedkoop en functioneel alternatief zijn voor het uitpuilende Windows OS. Hiermee hoopt Google de adoptie van Cloud Apps te bespoedigen en uiteraard te verzekeren dat Google Apps daarvoor een leidend platform wordt. Windows zal t.z.t. ongetwijfeld ook met een lean&mean OS op de markt komen met dezelfde ambities, maar dan voor het Windows Azure platform voor Cloud Apps.