Er zijn van die momenten in het jaar dat er van alles tegelijk gebeurt. Michael Jackson krijgt een hartstilstand, Charly’s Angel Farah Fawcett overlijdt en als klap op de vuurpijl wordt de Staatscourant na 195 jaar niet meer gedrukt.
De laatste papieren versie van de 'Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden' werd op 30 juni overhandigd aan staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De Staatscourant verscheen sinds ‘zaturdag den 1sten January 1814'. Een regeling was pas van kracht na publicatie in het dagblad. Tegenwoordig dus alleen nog maar op internet te lezen.
Het lijkt wel of er een stille revolutie aan de gang is in de krantenwereld. De oplages dalen, titels worden samengevoegd en redacties worden ingekrompen. In plaats dat we dit als een zegen beschouwen en investeren in andere wijzen van communicatie, komt de overheid met een subsidieregeling (de regeling 'jonge journalisten') op de proppen. Alsof de uitgevers deze ontwikkeling 10 jaar geleden al niet zagen aankomen.
Echter niet alleen de dagbladen, maar ook opinietijdschriften mogen profiteren van deze regeling. Minister Plasterk ('Media') kondigde aan vier miljoen euro uit te trekken om nog dit jaar zestig jongeren bij de landelijke en regionale dagbladen aan de slag te brengen of houden.
Volgens mij slaat Plasterk hier de plank volledig mis. Uitgeverijen krijgen een bonus voor het gebrek aan aanpassingsvermogen. Zelfs de sportverenigingen stoppen massaal met hun clubblad en informeren hun leden via internet!
Naast de centrale overheid die dwars tegen alle ontwikkelingen in met subsidie strooit, hebben ook maar weinig gemeenten door hoe ze nieuwe media moeten gebruiken om hun inwoners optimaal te informeren. Ze blijven stug doorgaan met geld uitgeven aan een lokale krant waar hun bekendmakingen in worden gedrukt, maar die dezelfde avond gewoon in de kattenbak ligt. Wat mij betreft zouden gemeenten al hun berichten gewoon digitaal moeten verzenden en toegankelijk maken. Alleen in speciale gevallen gooit een gemeente nog een gedrukt medium door de bus. Misschien helpt een stickeractie? Als we nu als burgers allemaal een sticker op de deur plakken met de tekst 'overheid: nee, alleen digitaal', dan worden gemeentes wellicht wakker.
Robert van Vliet is adviseur e-overheid.
Even vergeten,
er zijn nog mensen zonder internet.
Onderstaande zin, waar het artikel mee begint en in mailing als ‘header’ verschijnt, is natuurlijk niet helemaal goed.
“Er zijn van die momenten in het jaar dat er van alles tegelijk gebeurd.”
Moet natuurlijk zijn:
“Er zijn van die momenten in het jaar dat er van alles tegelijk gebeurt.”
Kleinigheidje maar wel in het oog springend.
Verder alle lof over de Computable.
Noot van de redactie: Rob bedankt voor je oplettendheid, het is inmiddels aangepast.
Ja, Jan en er zijn ook mensen die amper kunnen lezen. Het is allemaal wat.
Dit doet me denken aan een artikel dat laatst in de Elsevier stond. Daarin beklaagde een journalist zich erover dat nieuws tegenwoordig als iets ‘gratis’ wordt beschouwd en dat het journalistenvak bedreigd wordt omdat niemand meer kranten koopt. Ik kon me daar niet in vinden, Plasterk blijkbaar wel…
Het traditionele journalistenvak misschien maar er zullen altijd schrijvers blijven. En hopelijk hebben ze dan ook nog wat inhoud te melden. En hopelijk willen wij dan ook nog wel wat betalen voor de verdieping en inhoud.
Maar als het gaat om het verlies van de traditionele beroepen, ik hoor wel eens geruchten dat de stoker ook met subsidie ondersteund moet worden sinds de invoering van de dieseltreinen.
Inderdaad. Als willekeurige onderneming, en laat ik de overheid daar dan ook maar voor het gemak bijtellen, zul je mee moeten gaan met de nieuwe ontwikkelingen.
Al heb ik wel vraagtekens bij het afschaffen van de papieren versie van de staatcourant. Immers, je wordt als burger geacht de wet te kennen. Maar wat nu als je geen internet hebt en dus geen papieren versie meer kan krijgen. Dat geldt ook voor de gemeentelijke aankondigingen, ook als je geen internet hebt moet je toch in de gelegenheid worden gesteld om beslissingen in de gemeente te kunnen ontvangen. (Ja, ja ik weet het, er zijn nog wel meer mogelijkheden…)
Gelukkig maar dat iedereen die wel internet heeft De Staatscourant wel trouw leest!