Olieconcern Shell onderhandelt met zijn ingehuurde ict'ers over een tariefsverlaging. Dat bevestigt een woordvoerder van het Nederlands-Britse bedrijf. 'We hebben onze contractanten gevraagd om mee te gaan in een prijsverlaging. De tarieven kunnen meer in lijn zijn met de rest van de prijzen in de markt.' De multinational probeert op die manier 'een sterke positie in het energielandschap' te behouden.
Volgens de voorlichter heeft Shell geen specifiek percentage voor de verlaging voorgesteld. Britse media spreken over een voorgestelde tariefsverlaging van 12 procent. De woordvoerder wil dit percentage niet bevestigen en vertelt dat het afhankelijk is van de gesprekspartners. 'Het zijn onderhandelingen met verschillende partijen. Sommige gesprekken vinden wereldwijd plaats en andere op lokaal niveau.'
Reguliere business review
Het is onbekend hoeveel ingehuurde ict'ers het verzoek om tariefsverlaging hebben ontvangen. De woordvoerder legt uit dat het om een klein deel van de contracten gaat. 'Het overgrote deel van de tarieven zijn al eerder gewijzigd. Het gaat nu om ongeveer 20 procent van de contractanten.' De woordvoerder bevestigt dat het ook om Nederlandse ict'ers gaat, maar wil niet zeggen hoeveel dat er zijn.
'Het is onderdeel van onze reguliere business review. We houden onze eigen kosten en die van onze leveranciers voortdurend tegen het licht. Als marktprijzen dalen, zoeken we naar mogelijkheden voor lagere tarieven. Bijvoorbeeld door nieuwe offertes te vragen of door nieuwe tarieven in bestaande en verlengde contracten te regelen.' Dat laatste is volgens de woordvoerder mogelijk doordat veel contracten clausules bevatten waarmee tariefsafspraken kunnen worden opengebroken zodra marktprijzen dalen. 'Die clausules willen we nu zeker gebruiken.'
Neergang
Zoals veel bedrijven heeft ook Shell last van de huidige economische neergang. De brutowinst van het concern nam in het eerste kwartaal van 2009 met 51 procent af ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De winst uit de bedrijfsvoering bedroeg in het eerste kwartaal 2009 ruim 2,5 miljard euro bij een omzet van bijna 45 miljard euro.
In 2008 besloot Shell een groot deel van zijn ict uit te besteden aan de dienstverleners EDS, AT&T en T-Systems.
Eind 2008 verzochten veel Nederlandse ict-dienstverleners hun ingehuurde krachten ook om een tariefsverlaging.
Voortaan wil ik ook 12% korting aan de pomp als ik bij Shell tank.
Maar even een reactie op tariefsverlagingen:
Als grote bedrijven weer zelf in een/meer FTE durven te investeren om ZZP’ers te zoeken en aan te nemen kunnen ze gemiddeld 25% op het tarief van externen besparen voor elk uur dat ze werken. Scherp gerekend, per besparing op 3 ZZP’ers kunnen ze al een FTE terugverdienen. Dat is ook een factor om mee te nemen bij het vragen om een lager tarief: het tarief wat een ZZP’er ontvangt is stukken minder dan wat de opdrachtgever (zoals Shell) er per uur voor betaalt.
http://www.nu.nl/economie/2038541/shell-verstoot-wal-mart-als-grootste-ter-wereld.html
Hoezo bezuinigen op ICT 🙂
1. Eerst waren hier alleen (grote) ict bedrijven die EN MASSE bij hun externen gingen vragen om “tarriefsverlagingen”.
2. Nu slaat dit “externe tarriefs reductie virus” ook over naar andere multinationals. Vind je dat niet vreemd geachte lezer?.
Ik zie hier het begin van een trend ontstaat genaamd “help de zpp-ers de markt uit / om zeep”.
Met als excuus “buiten je eigen corporate controle” de bewust veroorzaakte kredietcrisis, druk je via tariefsverlaging en verregaande vriendjes – inhuur – politiek, alle vrije zpp-ers en freelancer weer terug in het loonslaven gareel ;-).
Who’s Corporation is next?
Ik ben heel benieuwd welk volgende (niet ict gerelateerd) bedrijf dit last gaat krijgen van het tarrief reductievirus t.o.v haar externe inhuurkrachten???
Lijkt mij goed moment om eens te vragen aan de pomp of de benzineprijzen niet met 12% kunnen dalen gelet op de dalende olieprijs. Ook ik houd mijn eigen kosten continue tegen het licht… Zouden ze bij een aantrekkende markt ook een reciproke houding aannemen by the way?