Het Israëlische Actimize heeft de failliete boedel van het Hilversumse softwarebedrijf Syfact opgekocht. Beide bedrijven leveren antifraudesoftware. Actimize, onderdeel van Nice Systems Company, betaalt 4,4 miljoen dollar voor de activa van Syfact. Van de 29 medewerkers kunnen zes mee naar de nieuwe eigenaar.
Oprichter/eigenaar van Syfact is Gerard Willemse, die ook ooit ict-dienstverlener Inter Access opzette. Syfact was gehuisvest in het pand van Inter Access. Het bedrijf had tot doel uit te groeien tot een toonaangevende leverancier van antifraudesoftware. In de software werd ook behoorlijk geïnvesteerd, maar de kredietcrisis gooide roet in het eten. Grote financiële instellingen uit Nederland en de Verenigde Staten – de beoogde doelgroep – hielden de hand op de knip bij de aanschaf van nieuwe software.
Het verlies van Syfact liep de afgelopen jaren op, blijkt uit het openbare faillissementsverslag van Höcker Advocaten: 440.000 euro in 2006, 1,36 miljoen euro in 2007 en 3,1 miljoen euro in 2008. Toch wist de onderneming een aantal grote klanten aan zich te binden, zoals ING en Rabobank. Actimize zal de lopende productinstallaties overnemen en investeren in de ondersteuning. Het Israëlische softwarebedrijf roemt met name de mogelijkheid om met Syfact fraudezaken te beheren via een makkelijk te doorzoeken database waarin alle onderzoeksinformatie wordt opgeslagen.
Saldo
Actimize legt 4,4 miljoen dollar neer voor de activa (debiteuren, onderhanden werk, auteursrechten, goodwill en aandelen Syfact America Inc.). Volgens curator Jasper Frieling is de opbrengst volgens vooraf gemaakte afspraken verdeeld tussen pandhouder ABN Amro (die is geheel voldaan), pandhouder Inter Access (die deels is voldaan) en de boedel (circa 500.000 euro voor het salaris van de curator en het UWV inzake de overgenomen salarisverplichtingen). Bij resterend saldo zal eerst de fiscus als preferente crediteur worden voldaan. Als dan nog wat resteert, wat op dit moment volgens Frieling niet de verwachting is, komen de concurrente crediteuren aan bod.
Er hebben zich zeven partijen gemeld die totaal een bedrag claimen van 1,5 miljoen euro. Een van de schuldeisers is het Zoetermeerse offshorebedrijf Nintec. Daarvan heeft een medewerker Syfact korte tijd geleden nog een aantal maanden geadviseerd over ontwikkelactiviteiten. Betaling voor deze dienst bleef echter uit.
Vorderingen
De software van Syfact was verpand aan Inter Access in ruil voor een lening van 2,5 miljoen euro. Saillant detail: in het jaarverslag 2007 van Inter Access staat nog opgemerkt dat de invordering van de vordering afhangt van de prestaties van Syfact. 'De verwachtingen daaromtrent zijn positief en derhalve wordt een voorziening niet noodzakelijk geacht', stellen de bestuurders van Inter Access medio 2008. Hoeveel Inter Access uiteindelijk van de lening heeft teruggekregen, wordt niet duidelijk uit het faillissementsverslag.
ABN Amro had nog een vordering uitstaan van 1,39 miljoen euro. Omdat volgens opgave van Syfact er nog 0,5 miljoen euro bij de debiteuren uitstaat, kreeg de bank als zekerheid de verpanding van alle vorderingen op derden. De bank kreeg nog andere zekerheden voor het terugkrijgen van de bijna 1,4 miljoen: een ausfallbürgschaft (een borgstelling) van Gerard Willemse, een achterstellingen van Inter Access BV (waarvan Wilemse indirect meerderheidsaandeelhouder is) en van Marigot Investissements NV (een in België geregistreerde vennootschap, waarvan Gerard Willemse bestuurder is, die meerderheidsaandeelhouder is van Inter Access Groep BV).