De merknaam Sympac verdwijnt uit het straatbeeld. De diensten van de Europese telecomleverancier gaan verder onder de naam KPN Managed Mobile Solutions. Sympac is al langere tijd onderdeel van KPN Zakelijke Markt. Aanleiding voor de naamswijziging is de portfolio-integratie die KPN op de grootzakelijke markt doorvoert, vertelt de woordvoerder. 'Deze markt werd door drie verschillende merken bediend: KPN, Getronics en Sympac', licht ze toe.
In Nederland worden de Sympac-producten nog wel actief verkocht, zij het onder een andere merknaam. In het buitenland is het telecombedrijf voor zijn verkopen voornamelijk aangewezen op system integrators, zoals Getronics. Dit was de afgelopen maanden al zo geregeld, duidt de woordvoerder.
Buitenlandse vestigingen
Eind 2008 besloot KPN zijn buitenlandse verkoopkantoren in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk te sluiten. Andere buitenlandse vestigingen die niet werden gesloten, zijn bedoeld 'om klanten in die landen te ondersteunen, maar niet voor actieve sales', vertelt ze.
Voor bestaande klanten van Sympac zal niets veranderen, behalve de naamswijziging. 'Het huidige portfolio blijft bestaan', zegt ze. 'De communicatie zal KPN-huisstijl hebben.' Volgens de woordvoerder nemen ongeveer zestig grootzakelijke klanten diensten van Sympac af. Daaronder zijn ABN Amro, ING, Fortis, NXP, Campina, DSM en Wolters Kluwer.
Grensoverschrijdend
KPN Managed Mobile Solutions, dat voorheen dus Sympac heette, biedt zijn klanten een geïntegreerde factuur, technische ondersteuning en kortingen bij grensoverschrijdend telecomverkeer. Het bedrijf levert zijn diensten via het netwerk van KPN en zijn dochterbedrijven Base (België) en E-Plus (Duitsland). In andere landen werkt de dienstverlener samen met regionale telecomaanbieders.
De organisatie wordt geleid door de Deen Kim Bybjerg. Hij was vanaf 1 januari 2009 managing director bij Sympac.
KPN’s aspiraties in het buitenland gaan al tientallen jaren op en neer. Kennelijk zitten we weer in een terugtredende fase, Sympac gaat ook in de slaapstand. En de CFO met internationale aspiraties vertrekt dan ook. Zelf ben ik om die reden nooit bij KPN vertrokken, maar een wel internationaal actief dochterbedrijf SNT leek voor mij op tijd te komen. Ook die aspiraties verdwenen echter weer en Getronics bleek ook geen alternatief…
Mijn advies: wil je internationaal carri?re maken, kies dan BT, HP, ATT of wissel gewoon vaak van baan.