Stilstand is achteruitgang. Hier ben ik het niet mee eens. Ik kom genoeg mensen om mij heen tegen die continue druk zijn. Het is volgens mij juist zo dat mensen af en toe even stil mogen staan om bewust te worden waar ze mee bezig zijn en te analyseren wat nu echt belangrijk is. Dit is juist een manier om zo efficiënt mogelijk met de tijd en energie om te kunnen gaan. Dit is een artikel geschreven op basis van eigen ervaringen.
Naar mijn idee komt het druk zijn van mensen vooral voort uit het idee dat anderen ook druk zijn. We willen niet graag laten blijken dat we minder druk en daarom juist minder belangrijk lijken te zijn. Het komt vaak voor dat ik iemand spreek en vraag hoe het met de ander gaat waarop ik dan meestal te horen krijg: "Ik ben zo druk". Mijn standaard antwoord is tegenwoordig: "Ben je druk of doe je druk?". Als je druk bent dan moet je naar je huisarts en die zal je pilletjes voorschrijven. Als je druk doet, dan ben ik er van overtuigd dat je daar ook iets aan kan veranderen. Druk zijn is een keuze. Een collega vertelde laatst dat ze, aan mensen die zeggen dat ze druk doen, vraagt of ze ook druk zijn op de WC. Nee? Goed, je kunt dus ook aan niet druk doen. Gefeliciteerd er is nog hoop!
Langdurige mentale inspanning en werkdruk resulteren in stress. Naar mijn mening zijn mensen verslaafd geraakt aan een bepaald stresslevel. De reden dat mensen aan stress doen is volgens mij simpel. Alle acties die mensen uitvoeren leveren iets op, anders zou je het simpelweg niet doen. Dit geld dus ook voor stress. Vaak wordt gedacht dat stress de volgende dingen op kan leveren:
- Concentratie – Je koppelt het hebben van stress aan de benodigde concentratie om een activiteit uit te voeren.
- Imago – Druk doen, gestresst zijn geeft de indruk dat je belangrijk bent (onmisbaar)
- Excuus – Het is een excuus om bepaalde activiteiten niet te doen
Door langdurig aan druk zijn of aan stress te doen ga je dit gedrag associëren met het belangrijkste dat je nodig hebt om de activiteit juist uit te voeren.
Pas op het moment van een minder drukke periode, voel je de afkickverschijnselen en denk je minder productief te zijn. Je gaat je nutteloos voelen. Te veel stress kan je overspannen maken. Het nutteloos voelen kan je depressief maken. Stress is juist een toestand die aangeeft dat je een te lange tijd mentale inspanning en werkdruk ondervindt en dat je dus rustiger aan moet doen.
Naar mijn mening ontstaat stress doordat je meer activiteiten in een te korte periode wilt uitvoeren met dezelfde kwaliteitseis. Hierdoor ontstaat dus tijdsnood. De volgende situaties zullen je vast bekend voor komen:
- Pauzes – Je slaat pauzes over, omdat je denkt dat je dan meer kan doen in de totale tijd
- Mobiliteit – Je gaat harder rijden met je auto zodat je tijdwinst behaald. Of je gaat rennen om net de trein nog te halen.
- Communicatie – Je wordt kortaf tegen anderen, omdat je denkt zo meer tijd te besparen
- Beweging – Je slaat sporten over omdat het geen urgentie heeft
Je vergeet echter één essentieel ding en dat is, dat je de hierboven beschreven situaties juist hebt ingelast om je te ontspannen of te ontstressen! Dus juist om gehoor te geven aan het feit dat je een te lange tijd een mentale inspanning en werkdruk hebt ondervonden. Met stress voel je je vaak ongelukkig bij het uitvoeren van je activiteiten. Door af en toe even stil te staan bij jouw manier van werken en bewuster keuzes te maken in wat je wel en niet doet werk je vanuit je kracht en kun je juist langere periode een mentale inspanning leveren en productief zijn.
Niet alleen mensen ondervinden stress. Ook organisaties doen aan stress. Ik gok dat je wanneer je dit leest direct aan de economische crisis denkt. Het lijkt tegenwoordig gewoon te zijn dat je aan stress doet. Het mag, het komt immers door de economische crisis (mooi excuus).
Sta af en toe eens stil…
Voor meer informatie: Het nieuwe werken of Vernieuwing in Werk
Steven,
Dit stuk is mij uit het hart gegrepen. Ik ben het voor de volle 100% met je eens. De beste idee�n komen over het algemeen als je op vakantie bent geweest. Je kijkt er weer eens fris tegen aan en ziet of hoort dingen die je eerst niet zag.
Is groei nu echt altijd zo belangrijk? Volgens onze regering wel, maar ik denk daar tegenwoodig ook genuanceerder over. Gezondheid en geluk zijn voor mij de belangrijkste zaken geworden. Daarnaast heb ik veel plezier in mijn werk.
Eens met de schrijver en eens met Jos. Herkenbaar. In het verleden met stress geworsteld, tegenwoordig niet meer. Ik heb m’n prioriteiten nu op een rijtje en last genoeg rust en onspanning in. In het begin, nu al een aantal jaren geleden, merkt ik tot m’n verbazing dat de kwaliteit van m’n werk niet achteruit ging, maar juist vooruit. Ik kan het iedereen aanraden: minder vaak hollen, vaker even stil staan! En op Maandag weer fris en met zin aan de slag.