Dat Arnhemse en Nijmeegse reizigers gisteren hun ov-chipkaarten nog niet konden opladen, ook al had dat vanaf 1 juli mogelijk moeten zijn, is te wijten aan ‘softwarefoutjes’ in de oplaadautomaten. Projectleider Han Scholten: ‘Er zijn toch wat aanloopprobleempjes. We hebben in de testfase tot en met vorige week duidelijk gekregen dat de oplaadapparaten perfect zouden werken, alleen op het moment dat de zaak live gezet werd bleek toch dat er een softwarefoutje in zat.’
Scholten houdt zich bezig met de invoering van de ov-chipkaart in de stadsregio Arnhem en Nijmegen. In een radiouitzending van omroep Gelderland zei Scholten: ‘Er is het afgelopen weekend heel hard aan geprogrammeerd om het te verbeteren.' Volgens de projectleider zijn er dinsdag en woensdag opnieuw tests uitgevoerd. Hij heeft er ‘alle vertrouwen in', dat de problemen in de ‘loop van de week' worden opgelost en de apparaten kunnen worden aangezet.
Volgens Scholten is er te laat begonnen met het testen van de apparaten, waardoor het halen van de deadline van 1 juli niet gehaald is: ‘Het tijdspad dat wij beschikbaar hebben gehad om dat geregeld te krijgen was zodanig kort dat het kennelijk onmogelijk is gebleken.'
Het is wel mogelijk om vanaf de website van Connexxion saldo over te boeken op ov-chipkaarten.
Geen angst voor misbruik
Projectleider Scholten is overigens niet bang dat er op grote schaal misbruik zal worden gemaakt van de zwakke beveiliging van de ov-chipkaart: ‘Absoluut niet. Ik weet dat dat mogelijk is, alleen je hebt apparatuur nodig om een kaart te dupliceren en zo te reizen op het saldo van een ander. Alleen op het moment dat dat in de backoffice wordt gesignaleerd, wordt de kaart onmiddellijk geblokkeerd, en wordt de authentieke kaarthouder gecompenseerd voor het geleden verlies.'
Daarnaast denkt Scholten dat 'het voordeel dat de kopieerder daarmee kan bereiken zodanig klein is, dat onze inschatting is dat daar nauwelijks gebruik van zal worden gemaakt.'
Dat is mooi, dan duurt het weer ‘iets langer’ voordat de reizigers 10 tot 40% meer gaan betalen voor dezelfde ritjes, door de ‘nieuwe manier’ van afrekenen.
De eerste 3 stappen van beveiliging analyse:
1. Verwaarloos het probleem
2. Ontkent alles
3. Steek de kop in het zand
Na de uitrol zoek je het volgende slachtoffer:
Nu is het paspoort aan de beurt!
He gelukkig. Ik was bang voor een menselijke fout, maar dat is gelukkig niet zo. Het was alleen maar een softwarefout. En dan nog een kleine ook (wel met grote gevolgen, maar als je het een “foutJE” noemt lijkt dat al weer meteen veel minder erg).
Maar eh? Wie heeft die software eigenlijk geschreven? Mensen, toch? En wie heeft er niet goed genoeg getest? Juist, ook weer mensen. En door wie komt het dat er te weinig tijd was om wel goed te testen? Precies, ook weer mensen.
Er zijn gewoon fouten gemaakt, door mensen. Het is laf om daar niet voor uit te komen en je in plaats daarvan te verschuilen achter anonieme “softwarefoutjes”.
Tja, dat krijg je dan ook als je het testen uitstelt tot het laatste moment – dan heb je te weinig tijd over om het nog goed te doen. Als je nou eerder was begonnen met testen (een agile testaanpak dus) en ook nog eens een goede acceptatietestomgeving had gehad, dan was het risico een stuk lager geweest.
Blijkbaar had men de les nog niet geleerd want in het weekend was men nog hard aan het programmeren… over testen wordt niets vermeld.
En grappig, de teller van het aantal reacties werkt ook niet correct. Dit is de 6e reactie op het bericht, de teller staat nu op 1.
Softwarefout? Hoe kan dat nu, in Rotterdam werkt het al goed vanaf eind januari en Connexxion rijdt daar in de omgeving ook al met de apparatuur rond en staan overal oplaadpunten. Hebben Arnhem en Nijmegen dan eigen software ontwikkelt? Als dat waar is, dan geldt: waarin een klein land toch eigenwijs kan zijn…
Beste Hugo,
Ik lees je pleidooi voor correct gebruik van het Nederlands, bravo! Echter, dient ‘diacritisch’ niet als ‘diakritisch’ te worden gespeld?
Beste Nemo,
Even nagekeken in de online Van Dale. Je hebt helemaal gelijk. Ik maak me schuldig aan overcompensatie. Pijnlijk, dat dit me nu juist overkomt in een berichtje over correct taalgebruik… (schaam, schaam).
Als ik dit allemaal zo lees wordt het de hoogste tijd om afscheid te nemen van het openbaar vervoer dat me digitaal op alle reisjes lijkt te willen volgen. Een fiets in de stad en een motor of auto op grotere afstanden leveren meer bewegingsvrijheid en minder onvoorziene bijwerkingen van regel- en volgzucht op.
No such luck sjun. Zodra rekeningrijden erdoor komt zul je ook per auto gevolgd kunnen worden. En ook de mobiele telefoon kun je, met een zekere foutmarge, volgen dus ook die zul je thuis moeten laten.