Met de gehele overname van Pharmapartners heeft Getronics de zeggenschap gekregen over een gezonde dochter. De zorgautomatiseerder kijkt tevreden terug op een goed boekjaar 2008, al zijn de verwachtingen voor dit jaar getemperd. Toch blijft het softwarebedrijf onder de hoede van KPN-werkmaatschappij Getronics een vreemde eend in de bijt. Tenslotte zijn daar vrijwel alle ontwikkelactiviteiten de deur uitgedaan.
Getronics heeft het minderheidsaandeel (40 procent) van pillengroothandel Alliance Boots in Pharmapartners overgenomen. De automatiseerder had al een belang van 60 procent en heeft nu met de transactie alle aandelen in handen gekregen. Met Pharmapartners (164 voltijds arbeidsplaasten) krijgt Getronics een gezonde 100-procents dochter in huis. In 2008 haalde het bedrijf 25,5 miljoen euro aan opbrengsten binnen. De winst bedroeg 2,53 miljoen euro. In 2007 lagen deze cijfers op respectievelijk 24,3 miljoen en 2,48 miljoen euro. Voor 2009, aldus het jaarverslag, verwacht Pharmapartners een lagere winst te realiseren, met het oog op de maatregelen die de overheid wil nemen om de kosten van de gezondheidszorg te beheersen.
Zorginformatiesystemen
Het dertig jaar oude Pharmapartners uit Oosterhout levert informatiesystemen aan apotheken, huisartsen en medisch specialisten. Het bedient 930 apotheken (48 procent van de markt), 2010 huisartsen (32,5 procent) en 44 ziekenhuis- en instellingsapotheken (43 procent). De software staat bekend onder de merknamen Pharmacom, Medicom, Sigmacom, Zamicom en Klinicom, ondersteund door het eHealthNet, een gemeenschappelijjke basisinfrastructuur (die weer is gebaseerd op de Epacity IP-VPN-dienst van KPN voor het aanleggen van bedrijfsnetwerken met verschillende vestigingen) en hostingdiensten. De Bredase dochteronderneming H.I. Systems (voluit Health Information Systems) is verantwoordelijk voor de informatiesystemen voor ziekenhuisapotheken (Zamicom) en voorschrijfsystemen voor medisch specialisten (Klinicom).
Afspraak is afspraak
Het heeft na de overname van Getronics door KPN bijna twee jaar geduurd voordat duidelijk is geworden wat de nieuwe status is van Pharmapartners binnen het KPN-concern. Toch blijft de 100 procents-dochteronderneming binnen het KPN-concern een vreemde eend in de bijt. De activiteiten van Pharmapartners passen namelijk niet bij de kernactiviteiten van Getronics. Dat is het leveren van gestandaardiseerde ict-diensten op infrastructuurvlak.
Het leek er vorig jaar ook op dat KPN het belang van Getronics in Pharmapartners zou verkopen. Volgens bestuurslid Eelco Blok hoorde het bedrijf niet tot de kerntaken van het concern en op een aandeelhoudersvergadering van KPN werd nogmaals bevestigd dat werkplek- en netwerkbeheer tot de kernactiviteiten van Getronics en KPN behoren, maar applicatie-ontwikkeling niet. Andere Getronics-activiteiten, zoals de divisie BAS (Business Application Services) aan Capgemini, en de subdivisies Local Government en Healthcare Everst (een andere dochtermaatschappij in maatwerksoftware) aan TSS, werden dan ook afgestoten.
Toch is verkoop van Pharmapartners uiteindellijk niet doorgegaan. Daar ligt een afspraak uit 2001 aan ten grondslag, waarbij Pinkroccade (later opgekocht door Getronics) een meerderheidsbelang van 60 procent in Pharmapartners nam en met de toenmalige moedermaatschappij Alliance overeen kwam het restant van de aandelen op termijn te kopen. Kennelijk heeft de Britse groothandel in geneesmiddelen KPN/Getronics aan deze afspraak gehouden. Over de transactie wordt nogal geheimzinnig gedaan. Noch KPN, noch Getronics, noch Alliance, noch Pharmapartners willen commentaar geven. Robi Nederlof, directeur Pharmapartners Groep, ontkende de dag voor bekendmaking van de overname zelfs glashard dat er sprake was van een transactie.
Prooi
Pharmapartners zal als autonoom opererend bedrijf door gaan. De synergievoordelen met Getronics zijn dan ook beperkt, zeker nadat het bedrijf zijn zorgtak aan TSS van de hand deed. Met KPN is meer contact: dat biedt infrastructuurdiensten aan zorginstellingen. Dit blijkt ook uit de cijfers: vorig jaar nam Pharmapartners voor 435.000 euro aan diensten af bij moeder Getroncis en voor 2,31 miljoen euro van KPN. Toch is het niet ondenkbaar dat Pharmapartners alsnog wordt verkocht. Het is een aantrekkelijke prooi voor ict-partijen die de zorgsector, waar veel geld te verdienen valt de komende jaren, willen betreden of zich willen versterken.
Jaarverslag
In 2008 kwamen de opbrengsten van Pharmapartners uit op 25,5 miljoen euro, een stijging van 4,9 procent ten opzichte van 2007. Uit de samenstelling van de omzet blijkt dat het meeste geld (18,8 miljoen euro) en de meeste groei (in 2007: 16,7 miljoen euro) zit in onderhoud. De opbrengsten uit systemen vielen terug (van 6,4 miljoen naar 5,3 miljoen euro) net als die van huursystemen (van 76.000 naar 59.000 euro). Advisering/services steeg wel: van 580duizend naar achthonderdduizend euro.
Van de omzet kwam 1,27 miljoen euro binnen voor diensten aan de inmiddels ex-aandeelhouder Alliance. Uit de jaarrekening 2008 blijkt verder dat de brutowinst uit kwam uit op 3,46 miljoen euro. Na aftrek van vennootschapsbelasting (930.062 euro) bleef er in 2008 een nettoresultaat over van 2,53 miljoen euro. Daarbij moet worden aangetekend dat bij dochterbedrijf H.I. Systems een voorvoegingsverlies resteert van 68.579 euro, dat nog te verrekenen is tot 2011. Het verlies zat in de BV van H.I. Systems toen het door Pharmapartners werd overgenomen.
In 2008 heeft het bedrijf moeten investeren in het aanpassen van software (vooral Medicom) door nieuwe wet- en regelgeving, backup-faciliteiten, kantoorinrichting en het ontwikkelen van het patiëntenzorgportaal Mijngezondheid.net. De personeelskosten bedroegen in 2008 11,79 miljoen euro. De beloningen voor bestuurders bedroegen ruim 691.000 euro en die voor commissarissen twintigduizend euro. Andere grote posten zijn die rond inkoop, marketing en verkoop (ruim twee miljoen euro), algemene kosten (ruim 1 miljoen euro) en kosten externe medewerkers (1,6 miljoen eruo).
In het jaarverslag meldt de zorgautomatiseerder dat 2009 in het teken staat van het aansluiten van de systemen op het Landelijk Schakelpunt. Dat is nodig om zorgverleners voor 2010 te laten deelnemen aan het elektronisch patiëntendossier. Verder staat dit jaar een betere afstemming tussen de verschillende bedrijfseenheden op het programma. Pharmapartners laat weten geen beroep te doen op externe financieringsbronnen. De financiering van de bedrijfsactiviteiten wordt in belangrijke mate geraliseerd door vooruitfacturering op contracten. Dat bedrag ligt voor 2009 op 6,8 miljoen euro.
In de jaarrekening is ook een vordering van bijna 65.000 euro opgenomen op de Stichting Health Base. Deze stichting zegt een onafhankelijke non-profit instelling te zijn die medische en farmaceutische wetenschappelijke kennis verzamelt en opslaat in een databank. Deze informatie wordt vooral gebruikt in informatiesystemen van artsen en apothekers, zoals de software van Pharmapartners. Saillant detail is dat dat twee bestuurders van dit bedrijf, Alois Knapen en Nederlof respectievelijk voorzitter en penningmeester/secretaris van deze stichting zijn, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Kooophandel. Al bestaat er een toezichthouder op het gebruik van de data – de Stichting Intellectueel Eigendom Healthbase – met artsen en apothekers in het bestuur.