In de Roemeense universiteitsstad Cluj blijft van de bekende vooroordelen over het Oost-Europese land weinig over. Modieus geklede mensen struinen langs gezellige terrasjes in de oude binnenstad en in de veelal westerse auto's staat de airconditioning aan. Het is dertig graden. Hoewel we in het noordwestelijke Transsylvanië zijn, wordt dit geen verhaal over onverharde wegen, ossenkarren en vervuilende bruinkoolovens, maar over high potentials en ict.
'Het gaat hier razendsnel', vertelt Harmen Coops van de Nederlandse automatiseerder ISDC, een van de ongeveer 250 ict-bedrijven die de afgelopen jaren naar de regio Cluj zijn getrokken. De operationeel directeur staat op het zonnige dak van zijn nagelnieuwe pand in een buitenwijk van de stad. Hij kijkt in de rondte. 'Alles wat je om je heen ziet, is de laatste drie jaar gebouwd.' In het ooit groene landschap rondom het gebouw is een groot winkelcentrum, een bouwmarkt en gloednieuwe appartementencomplexen verrezen.
Vast team
Coops doet een rondleiding in het pand. Vijf verdiepingen waar zo'n 140 mensen in Java, Oracle en .Net software ontwikkelen voor voornamelijk Nederlandse klanten. LOI, NCOI, Time Warner, Adecco, ABN Amro, Centerparcs, Swets & Zeitlinger zijn er een paar. De meest opdrachtgevers hebben een vast projectteam. De operationele leiding is in handen van twee jonge Roemenen die in het management van het bedrijf zitten.
In een verder lege vergaderzaal zit een ontwikkelaar met een laptop voor een groot beeldscherm. Het scherm toont een ingewikkelde spreadsheet en in de rechterbovenhoek bewegend beeld van een andere persoon. 'Die overlegt met de klant in Nederland', legt Coops uit. 'Dat doen ze een paar keer per week en het werkt prima.'
Agile
Een van de klanten is Amit Parulekar. De financieel directeur van ABN Amro International Diamond and Jewellery Group liet bij ISDC een workflow-applicatie bouwen. Hij is te spreken over de werkwijze van de Roemeense ontwikkelaars. 'Wij zijn geen makkelijke klant en zochten naar een flexibele leverancier die verschillende departementen van de bank tevreden kon stellen. Bovendien is bij de toepassingen veel agile development nodig. Uiteindelijk is alles helemaal goed gekomen.'
De meeste projecten levert ISDC volgens de agile-methode, vertelt operationeel directeur Coops. Het is een methodiek waarbij telkens kleine etappes van de uiteindelijke oplossing worden opgeleverd. 'Het is onze standaard werkwijze', licht hij toe. 'Alleen als klanten per se een andere methode van ons verlangen, wijken we daar van af.'
High potentials
Coops loopt verder door het pand en komt ISDC-oprichter en scheidend algemeen directeur Cor Geertsma tegen. Geertsma besloot meer dan tien jaar geleden een groot deel van zijn bedrijfsvoering te verhuizen van Hilversum naar Cluj en heeft daar inmiddels honderdveertig medewerkers. Hij legt uit dat zijn onderneming in Nederland vaak aan het kortste eind trok. 'We waren te klein om de echte high potentials aan te trekken zonder te hoge kosten. Hier in Cluj ronden jaarlijks meer dan duizend studenten een ict-gerelateerde academische opleiding af.'
Binnenkort zwaait een nieuwe lading studenten af van universiteit. In de binnenstad zit de vakantiestemming er daarom al flink in. Uit voorbijrijdende auto's klinkt vrolijke zomermuziek en de terrassen zitten vol. Daar zitten ze, de Roemeense high potentials van morgen.
Veranderingen
Roemenië is de afgelopen twintig jaar flink veranderd. De dictator werd afgezet, het communisme belandde bij het grofvuil en in 2007 trad het land toe tot de Europese Unie. Steeds meer buitenlandse bedrijven openen er productievestigingen. Onder hen veel ict-bedrijven, de meeste in of nabij de hoofdstad Boekarest.
Ongeveer 250 ict-bedrijven vestigden zich in de regio rond Cluj, waarvan zo'n honderd in de stad zelf. Ze profiteren er van een gunstig belastingregime en de geldigheid van Europese wet- en regelgeving. Maar het grootste pluspunt van de stad is toch wel het grote aanbod van hooggeschoold, flexibel en goedkoop personeel.