De centrale ondernemingsraad (cor) had dit voorjaar vraagtekens bij de noodzaak van reorganiseren voor Getronics, zegt Jurriaan Phaff, demissionair voorzitter van de COR. Uiteindelijk is de ondernemingsraad ervan overtuigd geraakt dat er flink in de personeelskosten gesneden moest worden om de toekomst van de dienstverlener zeker te stellen. 'De personeelskosten bedragen 75 procent van de uitgaven van Getronics, daarom ontkom je bij een bezuinigingsronde niet aan inkrimping van het personeelsbestand.'
De centrale ondernemingsraad van Getronics besteedde twee maanden aan de beoordeling van het reorganisatieplan dat de directie in april aan hem voorlegde. 'Vooral de vraag of de reorganisatie wel noodzakelijk was heeft ons veel tijd en energie gekost, want daar hadden we wel onze vraagtekens bij', zegt aftredend voorzitter Jurriaan Phaff.
Hoe bent u ervan overtuigd geraakt dat de reorganisatie noodzakelijk was?
'We hebben een aantal gesprekken gevoerd met het management en advies ingewonnen van financieel specialisten. Na het doorspitten van de cijfers begrepen we dat inkrimpen van het personeelsbestand onontkoombaar was. De belangrijkste zorg voor ons als cor was vervolgens de manier waarop dit gebeurde. Als er mensen ontslagen moeten worden is dat een heel vervelende maatregel, wij wilden wel dat dit zorgvuldig en juridisch juist gebeurt. Gelukkig lag er al een sociaal plan waarin het afscheid nemen van personeel netjes geregeld was. Daarover was al dan niet toevallig vlak daarvoor een akkoord bereikt met de vakbonden.'
Denkt u werkelijk dat het toeval kan zijn dat er juist voor de reorganisatie een sociaal plan gekomen is?
'Er werd al tijden over een sociaal plan gesproken. De vakorganisaties wisten in elk geval niet dat er een reorganisatie op handen was. In hoeverre dat binnen het bedrijf bekend was weet ik niet. Het denken over een reorganisatie zal niet een paar dagen voor de aankondiging begonnen zijn, in die zin zal het geen toeval zijn.'
De or is een belangrijk aanspreekpunt voor het personeel. Waarover heeft u na de aankondiging van de reorganisatie de meeste vragen gekregen?
'Veel mensen zoeken een verklaring voor hun ontslag. Ze denken, ik heb altijd goede beoordelingen gehad, waarom moet ik dan toch weg? Maar dat is het fenomeen afspiegeling dat we in Nederland gebruiken. Ik heb aan heel veel mensen moeten uitleggen hoe dat werkt. Het ontslag op zich wordt er niet minder vervelend door, maar als mensen het principe begrepen was dat wel een uitleg waarmee te leven valt.'
Deze week zijn er verkiezingen voor de ondernemingsraad bij Getronics. Waarom heeft u zich niet opnieuw verkiesbaar gesteld?
'Ik heb heel wat achter de rug als vertegenwoordiger van het personeel. In 2001 begon ik voor de or bij PinkRoccade en na de fusie met Getronics werd ik in dit bedrijf voorzitter van de centrale ondernemingsraad. Het is bij Getronics nooit rustig. Officieel kostte mijn or-werk me twee dagen in de week maar zeker in fusietijden en de afgelopen periode was ik er meer dan fulltime mee bezig. Als ik verder wil komen in mijn carrière moet ik me meer bezig gaan houden met mijn eigenlijke werk: het geven van managementtrainingen.'
Veertienhonderd mensen vertrekken. Hoe gaat het nu verder met Getronics?
'Zo'n reorganisatie hakt erin. Door het hele bedrijf, in elke discipline zijn mensen aangezegd. Vooral voor de afdelingen die flink getroffen zijn is het een hele uitdaging om het werk toch uitgevoerd te krijgen. Mensen moeten ermee leren omgaan dat collega's er niet meer zijn. Over het algemeen zie ik dat mensen er nu flink hun schouders onder zetten. De algemene gedachte is toch, we moeten voorkomen dat dit ons nog eens gebeurt.'
Citaat:
“Over het algemeen zie ik dat mensen er nu flink hun schouders onder zetten. De algemene gedachte is toch, we moeten voorkomen dat dit ons nog eens gebeurt”.
Lijkt wel alsof hij bedoelt dat de schouders er nog niet onder waren gezet, en het dus aan helzelf te wijten was dat dit is gebeurd …
Slecht signaal, overigens de allerlaatste partij van wie we iets hoorden, dus pas na alle managementmededelingen, en zelfs na alle aanzeggingen, was de ondernemingsraad.
Allemaal lulkoek. Over een half jaar gooit Getronics (en/of KPN)er weer een paar honderd mensen uit. ze denken dat het wegsturen van mensen de oplossing is. De reorganisatie is sinds 1 juli een feit. En nu??? Niemand die weet waar ‘ie aan toe is. Het “hoger management” heeft niet eens nagedacht over alle lopende processen uit de oude organisaties. Iedereen zit elkaar nu aan te kijken. Hoezo de schouders er meer onder zetten? Qua werk is het momenteel rustiger dan voor de reorganisatie. Iedereen wacht af. En van het management hoort niemand wat.
Wat een flauwekul kraamt die goede man uit. Afspiegeling is juist niet toegepast (met medeweten van de vakbonden, blijkt uit eerdere artikelen). Nee, binnen de salesorganisatie gewoon een totale groep in 1 salarisband wegbezuinigen: dat lijkt echt op afspiegelen!
Afspiegeling is bij Consulting en management van Datacenters niet toegepast. Vertrekregeling op basis van oude kantonrechtersformule. Sociaal plan wordt op dit moment opnieuw met de bonden uitonderhandeld. Grote kans dat daar nieuwe kantonrechtersformule in gebruikt wordt. Die levert voor mensen onder de 45 zeg maar de helft tot driekwart van de oude op.
En aangezien het met Getronics nog steeds erg slecht gaat omdat nieuwe orders achterblijven moet gevreesd worden voor de toekomst.
Overal is de kaasschaaf al overheen geweest (ja ja, medewerkers mogen zelfs niet meer in het buitenland met de GSM van de zaak bellen en dat voor de dochter van de grootste TelCo van Nederland), maar ook zakenlunches, leaseauto’s, opleidingen zelfs, liefst online en niet op een echte trainingslocatie). En nieuwe ontslagronde zal in 2010 volgen. Op basis van het huidige sociaal plan mag een nieuw collectief ontslag niet binnen een jaar gebeuren. Dus juli 2010 volgende slachting. Maar dan zijn de goeden al lang vertrokken, hoop ik, voor hun.
Ontslag met vertrekovereenkomst bij Capgemini (Bron CNV)
Leden werkzaam bij Capgemini laten ons weten dat hun werkgever op een ondoorzichtige manier bezig is een reorganisatie door te voeren. De directie van Capgemini doet geen mededeling over het aantal mensen dat vertrokken is.
Volgens de verontruste leden gaat het inmiddels al om meer dan 50 ontslagen collega?s. Op basis van deze informatie heeft het er alle schijn van dat uw werkgever een stille en ook forse reorganisatie aan het doorvoeren is. Als dat vermoeden juist is betekent het dat uw werkgever zich niet aan de spelregels houdt.
In Nederland is een bedrijf dat van meer dan 20 mensen afscheid wenst te nemen op basis van de Wet Melding Collectief Ontslag verplicht daarvan melding te doen aan CNV Dienstenbond en de andere vakorganisaties. Bovendien is een bedrijf ook niet vrij om dan zelf te bepalen wie voor ontslag in aanmerking komt. Leeftijd en dienstjaren spelen een grote rol. Ook die spelregel wordt door uw werkgever niet nageleefd.
Gewoon waardeloos, mensen die zijn blijven zitten vallen bij bosjes om.
Men heeft spijt van wat dit tot gevolg heeft, er wordt hier en daar al gekeken om mensen te laten terugkomen.
Ik ben overtallig verklaard, terwijl er in het Noorden iemand in dezelfde fuctie is aangenomen (van buitenaf) en in Rotterdam staat er een vacature open. Alleen kunnen wij deze vacatures niet benaderen omdat ze niet op de speciale site vermeld staan. Is dit bewust of toeval ???? Het mobiliteitcentrum doet hier niks mee.
Schiet mij maar lek
Is het niemand opgevallen dat de “oud KPN-ers” als ontslagvergoeding 60% van de oude kantonrechtersformule krijgen, en de Getronics medewerkers 100% van de oude kantonrechtersformule. Het is al erg genoeg als je ontslagen wordt, als er dan ook nog met 2 maten gemeten wordt snap je er helemaal niets meer van. Als je KPN erop aanspreekt krijg je het antwoord dat Getronics niet afwijkt van de vastgestelde regels.