Met een aandelenemissie en een nieuwe lening hoopt ict-dienstverlener Ordina zijn financierings- en kapitaalbasis te versterken. In totaal haalt het bedrijf met de maatregel 48,2 miljoen euro op. 20,7 miljoen daarvan komt beschikbaar door de verkoop van nieuwe aandelen aan verzekeraar Delta Lloyd, aan investeringsmaatschappijen Cyrte en Janivo en aan klanten van de bank MeesPierson. Bovendien leent de automatiseerder 27,5 miljoen euro van ING en Delta Lloyd.
Algemeen directeur Ronald Kasteel van Ordina licht toe dat zijn bedrijf door de maatregelen over 'een solide en volledig gecommitteerde financieringspositie' kan beschikken in de 'moeilijk te voorspellen markt'. 'Juist in het huidig economisch klimaat is het van belang om alle aandacht en energie te kunnen richten op de markt, de klanten en de operationele gang van zaken binnen Ordina', aldus de topman. De nettoschuld bedraagt volgens hem met de aandelenemissie en de lening nog steeds minder dan twee maal de brutowinst ('adjusted Ebitda').
Net als andere ict-dienstverleners, heeft Ordina last van de neergang in de economie. Over 2008 boekte Ordina een verlies van 81,1 miljoen euro. Het leeuwendeel van dit bedrag kwam voor rekening van de divisie BPO. De dienstverlener zag zich genoodzaakt een bedrag van 72,5 miljoen euro op het bedrijfsonderdeel af te schrijven, bij een omzet in 2008 van 43 miljoen euro.
Cyrte en Janivo
Cyrte Investments is de nieuwe naam van investeringsbedrijf Talpa Capital van John de Mol. De maatschappij, waarin een groot deel van het kapitaal van de multimiljardair is opgenomen, is tegenwoordig in handen van Delta Lloyd. Janivo Holding is het vehikel van de familie De Pont, die vroeger een autoimperium bezat. Gezamenlijk nemen de twee investeerders een belang van 6,5 procent in Ordina N.V. Halverwege juni 2009 namen de twee al een belang in navigatiefabrikant Tomtom, ter waarde van 100 miljoen euro.
Delta Lloyd verwerft een belang van ongeveer 5 procent in Ordina N.V. door de aankoop van nieuwe aandelen. De overige nieuwe aandelen worden via de bank MeesPierson doorgeplaatst bij institutionele beleggers. Delta Lloyd stelt samen met ING Corporate Investment ook een achtergestelde lening beschikbaar ter waarde van 27,5 miljoen euro. Die lening heeft een looptijd van zes jaar en moet vanaf het tweede jaar in gedeelten worden afgelost.
en waarom heeft Ordina dit geld eigenlijk nodig?
om de salarissen te kunnen blijven betalen, na zoveel miskopen. Uniek dat deze investeerders nog steeds in Kasteel geloven. Hij doet in ieder geval iets goed
Ik ben ook zeer benieuwd hoe Ordina dit geleende geld weer terug gaat verdienen, via (nieuwe?) opdrachten bij haar klantenkring.
Jammer dat hierover in dit artikel niets vermeld word.