Kent U me nog? Ik ben Karel en werk bij een financieel concern. Ik ben PRINCE2 gecertificeerd en goed thuis in de interne organisatie. Ik was projectmanager van het project LeLoZaPa. Een project met als doelstelling om twee afdelingen (de units LevensLoop Particulier en LevensLoop Zakelijk) en bijbehorende systemen samen te voegen. Maar soms…soms lukte het gewoon niet. Om mijn gedachten te ordenen heb ik (want P2 gecertificeerd …) een Daily Log geschreven. En u daarin laten delen. Vandaag, eindelijk, de laatste aflevering.
Vandaag is het twee maanden geleden dat mijn project live ging. U hebt even moeten wachten op het laatste deel omdat ik u het glorieuze einde van mijn project wilde laten beleven.
Twee maanden geleden werden de units Particulier en Zakelijk samengevoegd en gingen als Operations/LZP verder. Op hetzelfde moment ging de (totaal) vernieuwde versie van het Informatiesysteem van de unit Particulier live voor de nieuwe unit. En op hetzelfde moment ging de nieuwe service level agreement (SLA) in werking en moesten alle calls via het functioneel beheer van de afdeling lopen.
Hoera? Live?
Tjonge, dat ging allemaal wel moeizaam zeg. De nieuwe unit Operations/LZP had wat last van opstartprobleempjes: mensen die overgeplaatst waren maar niet precies wisten wat ze moesten doen, het middelmanagement dat niet helemaal goed functioneerde. Overigens hulde aan Tanja, de nieuwe manager, ze heeft dagen van minstens twaalf uur gedraaid in het begin.
Qua ict viel het ook niet mee. Het vernieuwde systeem bleek niet goed getest op een paar cruciale functies en ook de gegevensconversie van Zakelijk naar het Particuliere systeem bleek fouten te bevatten. Tot overmaat van ramp waren de functies van functioneel beheerders wel opgenomen in de organisatie maar niet ingevuld. Hulde aan het ict-team (en zeker ook de applicatiebeheerders!), ook zij hebben lange dagen gemaakt. En veel compenserend gedrag vertoond om alles te corrigeren.
EPR
En zo schreef ik dan vandaag mijn end-of-project report. De opdrachtgever was best tevreden. Weliswaar twee maanden later en een overrun van 15 procent op de kosten. Maar, zo zei hij, je hebt de doelstelling gehaald en die overschrijding dat regelen we wel!
Wie het kindje heeft …
… mag het houden. Vandaag gebeurde er wel iets wonderlijks. Ik werd gebeld door de helpdesk. Een storing. En of ik even actie wilde nemen. Want ik was toch de projectmanager? De servicemanager had aangegeven dat grote storingen nog onder het project vielen. Mooi niet dus. Na twee maanden is het finito.
En bovendien ben ik aan mijn volgende klus begonnen: het professionaliseren van projectmanagement binnen onze unit. Met alle ervaringen uit mijn vorige projecten kan ik daar wel wat in betekenen.
Arjan Jonker, KWD Resultaatmanagement
Vijf tips voor afronding van een project:
1. Alle veranderingen in één keer live? Probeer dit te spreiden zodat de opstartproblemen ook gespreid komen.
2. Na de nazorgfase is jouw taak afgerond. Accepteer dan ook geen werk meer.
3. Vraag de opdrachtgever om jouw functioneren te beoordelen, feedback helpt jou om nog professioneler te worden.
4. Geef je opdrachtgever feedback over zijn/haar functioneren, dat helpt een opdrachtgever om nog professioneler te worden.
5. Tenslotte: vier het succes!
Laatste aflevering
Dit is de laatste aflevering van een serie van tien artikelen over de perikelen van een projectmanager bij een ict-project.
Eerdere delen zijn:
Nou, hulde voor deze PM! Ik denk zeker dat zijn PRINCE2 certificaat hem heeft geholpen bij het zo succesvol in productie zetten van dit project. Maar niet heus…
Was het nou Karel of Arjan of verzonnen?
Ik wens Karel heel veel succes in de echte wereld 🙂
Arjan: Fraaie serie over PM. En dank voor het afronden.
Karel: mooi werk om het project zo af te ronden.
Ik ben het overigens niet helemaal eens met Agile hierboven (dat zijn PRINCE2 certificaat hem heeft geholpen, *maar niet heus*). PRINCE2 is een verzameling best practices en is geen keurslijf van technieken en methoden die allemaal en op die manier uitgevoerd MOETEN worden. Sommigen vergissen zich daarin. PRINCE2 biedt handreikingen en iedereen is vrij om daarvan af te wijken waar dat beter is voor het project. Vergeet alleen niet om dat met je opdrachtgever (en binnen het project) te communiceren (en er commitment voor te krijgen!) wanneer aan het begin is afgesproken dat je volgens PRINCE2 te werk gaat.
Mooie beschrijving van de beleving van PM’s in de “boze buitenwereld”. Wat ik hier alleen mis is de overgang naar beheer. 9 topics over prince2, politiek, stuurgroepen, deadlines halen etc. maar waar is de kwaliteit van oplevering geborgd? En wie bepaalt kwaliteit? Is dat de opdrachtgever of de personen die het in beheer moeten nemen?
Of betekent prince2 per definitie kwaliteit?