Vooral gemeenten kunnen meer open source software en open standaarden gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). 'Er zijn gemeenten die het goed doen', zegt staatssecretaris Frank Heemskerk. 'Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren.' Het programmabureau tikte bijvoorbeeld eerder de gemeenten Utrecht en Anna Paulowna op de vingers omdat die expliciet vroegen naar Windows.
Ministeries hebben het actieplan NOiV voor gemiddeld 64 procent gerealiseerd, blijkt uit het onderzoek. Andere overheden, bijvoorbeeld waterschappen, provincies en gemeenten, zijn volgens het programmabureau goed op weg, maar kunnen nog meer doen. 'Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht', zegt Heemskerk. 'Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog wat actiever met mede-overheden samen optrekken.'
Het Rijk gebruikt meer dan tweehonderd pakketten van open source software. Deze software wordt vooral gebruikt 'onder de motorkap', bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservices. Linux, Apache, MySQL en Firefox worden steeds vaker gezien als standaard, schrijft het programmabureau. De overheid gebruikt steeds meer open source contentmanagementsystemen en ook de browser Firefox wordt steeds vaker ingezet.
Open Office
Open Office staat niet in de lijst met software die vaak wordt toegepast. Dat er nog geen grootschalige implementaties van de open werkplek zijn, komt door de complexiteit van de werkplek, aldus NOiV.
De reden dat overheidsinstanties nog niet grootschalig overschakelen naar open source software of open standaarden, komt doordat zij de interdepartementale samenwerking verkiezen boven het gebruik van de software. 'De keuze wordt elders gemaakt en de deelnemende gemeenten volgen de gemaakte keuze', schrijven de onderzoekers. Volgens staatssecretaris Heemskerk heeft het ook een andere reden. 'Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.'
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
Zoveel onwetendheid.
Open source software wordt momenteel voor het allergrootste deel gemaakt en gefinancierd door grote Amerikaanse bedrijven, de EU en andere grote organisaties.
De tijd dat het hobbyisten waren ligt 10 jaar achter ons.
Dat betekent dat diegene die hier zijn/haar mening geeft zich in 10 jaar niet geinformeerd heeft, dan loop je hopeloos achter in de ICT.
Jan, ik weet niet of je zelf wel eens op de bekende open source projectensites komt (bv Apache), maar het merendeel van de actieve projecten wordt getrokken door Europeanen.
Onderzoek door de EU uit 2007 toont ook aan dat Europa een leidende rol heeft in open source ontwikkeling: http://flossimpact.eu.
En ik weet niet of je de ICT-berichten een beetje volgt, maar de tijd dat IBM en SUN honderden mensen op open source hadden zitten is voorlopig even voorbij. Waarom denk je dat de MySQL-community zijn adem inhoudt?
En ja, de EU sponsort ook wel eens wat. Bv 2,5 miljoen euro een “veilig en stabiel Unix OS”. (bron: http://www.executivebrief.com/news/eu-funds-research-on-lightweight-stable-open-source-os/)
Hadden we die nog niet? Voor de EU is 2,5m niets, maar ik wordt hier niet vrolijk van.
Het is makkelijk ieder van gebrek aan kennis te betichten, maar ik voel me niet aangesproken.
@Jan van Leeuwen:
Dat ligt er aan.
We zien zeker een tendens dat bedrijven zich gaan bemoeien (deelname, overname) met deze projecten.
Neem nou Mysql -> Sun -> Oracle.
Ook blijven er projecten enkel in het publieke domein..
Allen met redenen..
Er is hierover zoveel leesmateriaal als vissen in de zee. Neem nou de info over opensource van website bedrijf waar ik werk:
http://solide-ict.nl/open-source
en:
http://people.mech.kuleuven.be/~bruyninc/etos/informatie.html
Wat dit artikel omvat is wat gemeenten ermee moeten. Dan kunnen we het i.g.g. met Jan eens zijn..
Juist open source software kan interessant zijn voor bedrijven, omdat vaak de software is/wordt ontwikkeld door programmeurs (hobbyisten-of-niet) met passie (betrokkenheid, moraal) en in het algemeen kunde. Dit draagt bij aan de kwaliteit v/d software (code). Bijv. bug-/securityfixes worden vaak snel uitgevoerd en geleverd… Bij commerciele software is het maar afwachten hoe een patch wordt uitgeleverd (vertraging, kosten.. blijft FUD).
@ Martin,
Er is kort geleden een onderzoek gedaan wie het meest investeert in FOSS, link moet je zelf zoeken. Daar komen de namen van IBM, SUN, Oracle, etc. etc. bijna allemaal amerikaanse bedrijven.
Europa doet het meest op gebied van de openbaarheid, overheden, gemeenten etc. A’dam, Muenchen, Wenen.
Ik volg die ontwikkeling iedere dag, installeer ook (en niet alleen) FOSS bij mijn klanten in Oostenrijk. Lees de internationale pers en je vindt al die informatie. Overigens Openbravo ERP is door de EU met 5 miljoen gesubventioneerd, in Spanje.
Kijk eens op sourceforge.net.
Jan, als je refereert aan het Computable artikel van 2 weken geleden waarin Nederlandse experts wordt gevraagd wat ze *denken* dat Oracle gaat doen, dan ga ik liever af op de feiten. Dat mensen nog durven zeggen ‘de geschiedenis leert dat Oracle dit deed’ maakt me helemaal aan het lachen, want het zijn andere tijden tegenwoordig. Keuzes in de Oracle boardroom gaan echt niet over de in het artikel genoemde “3-tier architectuur”, maar zijn zuiver economische keuzes.
Los van wat Oracle wil: het feit dat de oprichters en community naarstig aan het forken zijn lijkt me een duidelijk signaal.
Ps Jan, ik kan het recente onderzoek naar OSS-investeringen niet vinden. Heb je een link?
Blijkt het uiteindelijk toch om best veel geld te gaan. En werd het toch nog een interessante discussie. Nou vind ik de techniek persoonlijk minder boeiend, dus laat ik dat aan, bijvoorbeeld, Jan over. Het gaat mij om de uiteindelijke toepasbaarheid en de kosten die die toepasbaarheid met zich meebrengt. Ik blijf erbij, en dat wordt hier ook wel bevestigd, dat open source niet langer geassocieerd kan worden met gratis. Maar, wie weet hoe e.e.a. zich ontwikkelt. Misschien is de betaalde open source straks echt beter dan de closed source. In dat geval hebben alle partijen er baat bij en heeft iedereen een beetje gelijk.
@ Martin
Ik refereer niet aan artikelen uit computable, maar aan artikelen uit tech-channel, ZDnet of andere. Dat onderzoek moet ik zoeken, ergens in mijn mail-archief is die link nog.
Overigens kan ik je aanraden meer Amerikaanse en Duitse artikelen te lezen.
Ik zoek het op en zet het in deze thread.
En hk, open source is in die zin niet gratis dat je de ondersteuning betaalt, het is in het begin ook niet zo veel goedkoper maar wel vele malen flexibeler.
1 Link betreffende de kernel
http://www.informationweek.com/news/software/linux/showArticle.jhtml?articleID=207001694
Als je wat “googlet” vind je er meer.
http://www.internetnews.com/dev-news/article.php/3737761/Who+Writes+Linux+There+Are+a+Lot+of+Unknowns.htm
Is het artikel dat ik bedoelde.
Hopelijk ben je nu wel geinformeerd.