Vooral gemeenten kunnen meer open source software en open standaarden gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van het programmabureau Nederland Open in Verbinding (NOiV). 'Er zijn gemeenten die het goed doen', zegt staatssecretaris Frank Heemskerk. 'Overall zien we alleen dat er nog veel moet gebeuren om gemaakte afspraken over het verhogen van het gebruik van open standaarden en open source te implementeren.' Het programmabureau tikte bijvoorbeeld eerder de gemeenten Utrecht en Anna Paulowna op de vingers omdat die expliciet vroegen naar Windows.
Ministeries hebben het actieplan NOiV voor gemiddeld 64 procent gerealiseerd, blijkt uit het onderzoek. Andere overheden, bijvoorbeeld waterschappen, provincies en gemeenten, zijn volgens het programmabureau goed op weg, maar kunnen nog meer doen. 'Blijkbaar hebben we de voordelen nog niet overtuigend genoeg gebracht', zegt Heemskerk. 'Hiervoor gaat NOiV de komende tijd nog wat actiever met mede-overheden samen optrekken.'
Het Rijk gebruikt meer dan tweehonderd pakketten van open source software. Deze software wordt vooral gebruikt 'onder de motorkap', bij besturingssystemen, databasemanagementsystemen en webservices. Linux, Apache, MySQL en Firefox worden steeds vaker gezien als standaard, schrijft het programmabureau. De overheid gebruikt steeds meer open source contentmanagementsystemen en ook de browser Firefox wordt steeds vaker ingezet.
Open Office
Open Office staat niet in de lijst met software die vaak wordt toegepast. Dat er nog geen grootschalige implementaties van de open werkplek zijn, komt door de complexiteit van de werkplek, aldus NOiV.
De reden dat overheidsinstanties nog niet grootschalig overschakelen naar open source software of open standaarden, komt doordat zij de interdepartementale samenwerking verkiezen boven het gebruik van de software. 'De keuze wordt elders gemaakt en de deelnemende gemeenten volgen de gemaakte keuze', schrijven de onderzoekers. Volgens staatssecretaris Heemskerk heeft het ook een andere reden. 'Ook staat de vrees voor hoge transitiekosten overschakeling naar open source nog te veel overheden in de weg.'
ACTIEPLAN NEDERLAND OPEN IN VERBINDING (NOIV)
In december 2007 werd het actieplan ‘Nederland in open verbinding' door de Tweede Kamer aangenomen. Het plan van PvdA-staatssecretaris Frank Heemskerk heeft tot doel het gebruik van open standaarden en open source software bij de (semi-)publieke overheid te versnellen. Heemskerk wil de interoperabiliteit binnen de overheid vergroten door het gebruik van open standaarden en de afhankelijkheid van leveranciers te verminderen door het gebruik van open source software. Zo wil hij bovendien een ‘gelijk speelveld op de softwaremarkt bevorderen'.
@paul, je hebt groot gelijk of toch niet. Ik heb ten opzichte van ruim 20 jaar ervaring in de ICT slechts 10 jaar ervaring met ambtenaren (gemeenten, politie, defensie, provincies, regionale samenwerkingsverbanden, departementen, uitvoeringsorganen). Ben dus niet in staat om hun cultuur te vergelijken met die van werknemers in de industrie, de telecom en commerciele dienstverlening, of toch wel een beetje? Wat denk je.
@Pieter, probeer je wel eens Ubuntu, Debian, of een commerciele Mixed Source Linux distro te installeren? Dat is al vele jaren ook erg veel van je Next, Next en Finish. En dan heb je ook nog eens in een keer veel applicaties geinstalleerd. Dat scheelt heel veel keren Next, Next.
Wil je een mailserver, webserver o.i.d. implementeren, dan moet je er sowieso ervaren mensen bijhalen vanwege bijvoorbeeld de beveiliging en de beheersbaarheid (ongeacht of het om Closed – of Open Source gaat). Heb je een eigen ICT-afdeling, laat ze dan in ieder geval leren om de nieuwe producten goed te beheren. Voor een eenmalige installatie/implementatie ligt dat natuurlijk anders. Die cursussen en eventuele inhuurkrachten kosten extra geld. In sommige gevallen kan je dat aardig terugverdienen door (ook) Open Source te gebruiken.
@hk, de uurtarieven voor Open Source ondersteuning liggen in mijn ervaring eerder lager dan hoger voor die voor Closed Source ondersteuning. Echter, Open Source expertise inhuren is wel eens lastiger dan bij Closed Source. Dat geldt zeker voor in Nederland weinig gebruikte pakketten. Dat kan een dan goede reden zijn om in zo?n geval voor Closed Source te kiezen (en dan er vanuit gaan dat die leverancier niet failliet gaat).
Laat ik me eerst even indekken met het feit dat ik geen cent verstand heb van open source, al 10 jaar mijn geld verdien door closed source producten te beheren en op dit moment voor een closed source software vendor werk….. Ik zal toch proberen enigszins objectief te zijn.
Natuurlijk is open source in alle opzichten mooi vanuit het standpunt: open, flexibele, goedkope (gratis?) software etc. etc….
Echter, wat uiteindelijk telt is de TCO, toch? In een wereld waar iedereen open source gebruikt gaat volgens mij de volgende uitdaging plaats vinden. Organisaties willen zekerheid en betrouwbaarheid. Men zal zich voor support en ontwikkeling daarvoor richten tot dienstverleners die de open source kunnen beheren (immers, je gaat niet zelf je ka software programmeren, denk ik). Deze dienstverleners zullen natuurlijk ook hun tarieven vragen en bovendien, als je support wilt blijven houden op door hen beheerde software mag je uiteraard niets aan de code veranderen.
Twee vragen die ik dan stel:
1.Hoe open is deze open source dan nog? en heb je dan ipv Vendor lock geen dienstverlener lock……
2.Is dit uiteindelijk goedkoper dan licenties met supportcontracten kopen?
3.Hoe uitwisselbaar is het?
Ik stel alleen de vraag hoor en weet zelf het antwoord ook niet, maar ik denk dat dat een interessanter discussie is dan of je wel of geen next next finish hoeft te klikken.
Eddie,
Ik heb jaren alleen met proprietary software gewerkt als beheerder. Ik ken de voor en nadelen. Zoals je zegt je hebt er geen ervaring mee, die moet je jezelf met veel lezen en leren bij brengen.
De openheid bij open source blijft en de dienstverlener is veel eenvoudiger te wisselen als bij proprietary software, juist vanwege die openheid. Je koopt geen licentie maar een supportkontrakt, als je de mensen niet in huis hebt, dat kun je bij iedere andere consultant doen die ondersteuning voor jouw software biedt.
Uiteindelijk is het onbreken van de licenties het voordeel, jebent ook niet gebonden aan 1 of 2 machines etc., meer vrijheid dus.