Het ministerie van Economische Zaken gaat een ict-dienstencentrum opzetten. Hierin zal het beheer van de gestandaardiseerde ict-voorzieningen worden ondergebracht. EZ zal daarom geen gebruikmaken van de Shared Services Organisatie-ICT bij Verkeer & Waterstaat. Het ministerie weet nog niet of het zich aansluit bij de uniforme Rijkswerkplek Goud . Het departement trok zich eerder terug uit een aanbestedingstraject van Landbouw voor de vernieuwing van zijn kantoorautomatisering.
Het ict-dienstencentrum van EZ kent een brede opzet en is ook bedoeld voor de agentschappen. Het beheer van de gestandaardiseerde ict wordt er in onder gebracht. Het ministerie kiest daarmee voor zijn eigen weg en sluit zich voor zijn werkplekbeheer toch niet aan bij de dienst SSO-ICT (Shared Services Organisatie-ICT) van het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Die service-organisatie beheert de nieuwe werkplekomgevingen van een aantal departementen, waaronder SZW, VWS, Financiën en Algemene Zaken. Dat gebeurt in het kader van GOUD (Gezamenlijke Ontwikkeling van een Uniforme rijksDesktop). Dit behelst de invoering van een gestandaardiseerde rijkswerkplek voor 21.000 ambtenaren bij zeven ministeries. Uitgangspunt is de Digitale Werkplek Rijksdienst (DWR) die vanaf 2012 een 'open werkplek' (gebaseerd op open standaarden) moet opleveren.
De afdeling ict van EZ (kerndepartement) beheert zo'n 1800 werkplekken, de infrastructuur (waaronder wan en lan) en de bedrijfsapplicaties. Ook zorgt de afdeling voor de internetapplicaties. Er zijn 45 voltijds arbeidsplaatsen.
Een woordvoerder van EZ laat weten dat er nog discussie is over in welke mate het huidige ontwerp van de DWR-desktop (= GOUD-desktop) zal worden gevolgd. Hij benadrukt dat EZ voor de nieuwe werkplekomgeving in ieder geval zal aansluiten op de verdere ontwikkelingen van DWR 1.0, 'inclusief de infrastructurele randvoorwaarden die het over de grenzen van ministeries heen werken mogelijk maakt. Dit alles met het plan Heemskerk/NoiV in gedachten.'
Afgehaakt
Vorig jaar onderzocht EZ of het kon meelopen met het werkplekaanbestedingstraject van collega-ministerie LNV (dat inmiddels in zee is gegaan met Capgemini voor het beheer van het kantoorautomatiseringsnetwerk). Aanleiding vormde de verhuizing van beide departementen naar één pand in 2011. Beide ministeries verkennen vanuit efficiency-oogpunt de mogelijkheden om te gaan samenwerken op diverse bedrijfsvoeringsterreinen, waaronder ict.
EZ besloot uiteindelijk af te haken. Belangrijkste argument is dat de tijdschema's van beide ministeries niet op elkaar aansloten. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) was een stuk verder met de plannen om ook het personeel bij een marktpartij onder te brengen (53 medewerkers stappen over naar Capgemini). Een woordvoerder van EZ licht toe: 'Wanneer je een aanbesteding doet waarbij ook eigen personeel over moet naar een marktpartij, dan vraagt dat eerst een aantal formele stappen binnen de eigen organisatie te nemen – inspraakprocedures en besluitvormingsprocessen. Die formele stappen kennen gemiddeld een doorlooptijd van circa zes maanden. LNV had die stappen al gemaakt, was al ruim een jaar bezig, voordat de 'request for information' uitkwam en wilde mede door toezeggingen aan het eigen personeel, de aanbesteding niet met een half jaar vertragen.'
Ik vind het dieptriest om te lezen dat de overheid intern nog steeds niet functioneert als een soepellopende goed geoliede machine.
Blijkbaar is het “Min van Ez” weer een appart bestuurlijk eiland op zich, wat weer zijn eigen ict erop na wil houden. Of ze hebben bij dit ministerie blijkbaar zoveel “digitaal te verbergen” dat het het Gouden daglicht van andermans ict-dienstencentrum blijkbaar niet kan verdragen?
Afgehaakt:
Als ik dit zo lees, word het tijd dat ALLE ministeries gaan verhuizen en samen in 1 pand komen te zitten, ergens in de near future. Dan hebben ze meteen 1 gezamelijk argument om met zijn allen kiezen voor “Een Gouden KA Standaard” m.b.t. hun interne automatisering.
Daardoor kan het gebruikte “aanbestedings” en het “niet op elkaar aansluitende tijdschema” excuus ook meteen van tafel. Dat zou de algehele overheids efficiency nog meer ten goede kunnen komen (ict technisch dan he…. 😉
En…gezien de kredietcrisis is het voor Capgemini te hopen, dat ze nog voldoende gekwalificeerd personeel overhouden om dit project tot een succesvol einde te brengen, met al die ontslaggolven van de laatste tijd.
Ik hoop dat dit risicio ook is ingecalculeerd bij de uitbesteding van het werkplekbeheer contract van de overheid.
Over_heid:
Zelf intern blijft het “een verdeel en heers politiek”, op kosten van den belastingbetalende burgers.