Amper enkele minuten na de eerste berichten over de hartstilstand van popster Michael Jackson, begaf microblogging-site Twitter het onder de toevloed aan berichten.
Fans, tegenstanders, nostalgische dertigers: iedereen leek wel te willen weten wat er precies met popster Michael Jackson gebeurd was. Amper enkele minuten nadat roddelsite TMZ.com de eerste berichten online plaatste over de hartstilstand en ziekenhuisopname van popster Michael Jackson, kreeg microblogging-site Twitter een zondvloed aan berichten te verwerken.
Onnoemelijk veel berichten werden over en weer gekaatst door gebruikers die informatie over de laatste ontwikkelingen wilden uitwisselen. En toen even later diezelfde roddelsite ook nog eens met het ‘breaking news’ kwam dat de popster overleden was, was het hek helemaal van de dam. Op het hoogtepunt van de ‘nieuwsstorm’ werden per seconde ettelijke duizenden tweets over Wacko Jacko de digitale ether ingejaagd.
Het gevolg liet zich raden: Twitter kreunde – de site was bij momenten met geen stokken meer vooruit te branden – en ging uiteindelijk zelfs enkele keren door de knieën. Specialisten van Harvard haasten zich terwijl om te ’tweeten’ dat Jackson meer ‘buzz’ genereerde op Twitter dan de Iraanse verkiezingen of de Mexicaanse griep dat deden. Rond middernacht onze tijd was de lijst met ’trending topics’ (populaire onderwerpen) volledig voor rekening van de overleden King of Pop.
Ook sommige nieuwssites kwamen in de problemen, net als Wikipedia waar teveel mensen Jacksons vermelding in de online encyclopedie wilden wijzigen. Maar het is toch vooral Twitter dat de kroon spande. In een reactie aan een aantal nieuwssites liet oprichter Biz Stone al weten dat het aantal tweets per seconde verdubbelde toen het nieuws over de dood van Jackson bekend raakte. "De grootste toename sinds de verkiezing van Obama", voegde hij er nog veelzeggend aan toe. Wanneer binnen tien jaar de vraag gesteld wordt waar u was op de dag dat Michael Jackson stierf, zullen heel veel mensen dus ongetwijfeld antwoorden: "op Twitter". Mezelf inbegrepen
Kristof Van der Stadt, Datanews