De Europese Commissie wil één organisatie voor het beheren van ict-systemen. Op korte termijn gaat het om het beheer van drie systemen, namelijk het Schengen Information System (SIS II), het Visa Information System (VIS) en Eurodac. Op de langere termijn moeten er ook andere ict-systemen bijkomen. 'Het gezamenlijke beheer van deze systemen zorgt voor een effectieve en veilige operatie, betere kwaliteit voor gebruikers, continuïteit en ongestoorde dienstverlening', zegt eurocommissaris Jacques Barrot.
De nieuwe onafhankelijke Europese organisatie moet er in 2012 staan. De Europese Commissie en de deelnemende landen zullen worden vertegenwoordigd in het managementteam van de organisatie. Daarnaast zullen experts uit de verschillende landen de organisatie van advies dienen. Uiteindelijk moeten de drie systemen op één locatie komen te staan. Het is nog niet duidelijk waar dat is.
De beheerorganisatie moet niet alleen de systemen 24 uur per dag en zeven dagen per week in de lucht houden, er zijn meer verantwoordelijkheden. Zo moet de beheerorganisatie de juiste veiligheidsmaatregelen nemen, statistieken publiceren en trainingen over SIS II en VIS verzorgen.
Vertraagd
De invoering van SIS II is vertraagd. Het systeem had in september 2009 klaar moeten zijn. Een snelle invoering van het systeem is noodzakelijk, omdat nieuwe landen die toetreden tot de Europese Unie niet kunnen worden aangesloten op het oude systeem. Zolang er geen nieuw systeem is, behoren zij niet tot de Schengen-landen. Roemenië en Bulgarije zijn de landen die hier last van hebben.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken denkt drie miljoen euro extra kwijt te zijn om het oude systeem en de projectorganisatie een jaar in de lucht te houden. Vooralsnog is niet duidelijk hoeveel vertraging het nieuwe grenscontrolesysteem heeft opgelopen.
Ik vraag me af of Kroes dit wel goed vindt? Monopolie ed?
Daarnaast zal de organisatie die dit gaat doen er nog een behoorlijke kluif aan hebben. Drie systemen aan elkaar koppelen op Europees niveau, veel succes. Welke beheerorganisatie is actief in heel Europa, zullen wel niet zoveel kanshebbers zijn.
De aanbesteding alleen al wordt een project op zich.
Reactie op B.
Dit heeft niets met Kroes te maken behalve dat zij ook voor de EC werkt. De EC wil het beheer van deze systemen niet zelf doen en wil daarom een nieuwe Europese organisatie opzetten die het beheer van deze drie afzondelijke systemen gaat doen. Gewoon een klein datacenter op een lokatie ergens in Europa en verbindingen naar de lidstaten via het EC netwerk dat al in de lucht is.