Veel bedrijven richten kostbare serverruimten in om aan hun storagebehoeften te voldoen. Toch is niet duidelijk of er ook behoefte is om al die opgeslagen data altijd terug te kunnen lezen. Onderzoek van de universiteit van Californië toont aan, dat dit lang niet altijd het geval is. ‘Waarom zou je een duur systeem kopen, als je je storagebehoefte ook anders kan inrichten?’, vraagt Halvard Woei-A-Sioe, directeur van Rackserver zich dan ook af.
Medewerkers van de Universiteit van Californië hebben, in samenwerking met medewerkers van Netapp, onderzoek gedaan naar file system workloads in grootschalige netwerken.*
Een van de opvallende uitkomsten uit dit onderzoek was dat files zelden heropend worden. Meer dan 66% wordt eenmaal heropend, en 95% minder dan vijf keer. Bovendien blijkt ook dat een klein deel van de gebruikers verantwoordelijk is voor een groot deel van de file activiteiten. Zo is 1% van de gebruikers verantwoordelijk voor 50% van de file aanvragen. Ook wordt 76% van de files nooit door meer dan een gebruiker geopend.
Goedkoper inrichten
‘De gegevens uit dit onderzoek tonen aan, dat gebruikers goed moeten nadenken hoe zij hun storage willen inrichten’, zegt Halvard Woei-A-Sioe van Rackserver. ‘Als het inderdaad klopt dat een groot deel van de bestanden niet of nauwelijks meer wordt teruggelezen (in dit geval 1.6 TB van 22 TB in drie maanden!), dan kunnen bedrijven door middel van veel goedkopere systemen in hun storagebehoefte voorzien.’ Zo kunnen files die niet of nauwelijks worden teruggelezen vanuit de primairy storage terug worden geplaatst naar secundairy, meestal goedkopere storagesystemen. Na verloop van tijd kan dit dan vervolgens overgezet worden naar een archiveringssysteem (bijvoorbeeld blue ray).
Metadata blijft toegankelijk
Binnen sommige bedrijven is het vereist dat de toegang tot meta-informatie van bestanden ook bij archivering snel is en blijft. Een manier om dit te bereiken, is om data te comprimeren en te plaatsen in low power storage, zodat het stroomgebruik daalt, maar de performance niet wordt aangetast. ‘Dat bereik je ondermeer met flash’, verklaart Woei-A-Sioe.
Woei-A-Sioe wil met zijn oproep bereiken dat bedrijven nadenken over hun storage-oplossing. ‘Als een groot deel van de opgeslagen bestanden inderdaad nooit meer wordt geraadpleegd, dan zouden bedrijven eens goed naar hun opslagstrategie moeten kijken. Misschien kunnen ze wel toe met eenvoudiger en goedkopere systemen.’