Ondanks de recessie groeit de markt voor videobewakingssystemen nog steeds met dubbele cijfers, zo blijkt uit onderzoek van het internationale ABI Research. De investeringen in netwerkcamera’s worden vooral gedreven door de detailhandel die nog steeds te maken heeft met torenhoge kosten door winkelcriminaliteit. Cameraleverancier Axis speelt hier op in.
Edwin Beerentemfel, sales manager Nederland bij Axis Communications, leverancier van netwerkcamera’s: "Retailers hebben steeds vaker last van de gevolgen van overvallen, winkeldiefstal, intimidatie en fraude. De crisis is daarbij zeker geen verzachtende factor, maar heeft juist een katalyserende werking. De kosten door winkeldiefstal en alle daarmee samenhangende maatregelen kostte de Nederlandse detailhandel in 2008 zo’n 1,3 miljard euro. Door een winkel goed te beveiligen met intelligente netwerkcamera’s kun je er nu voor zorgen dat diefstal sneller zichtbaar is, dat een overvaller op afstand beter herkend wordt en dat je over beeldmateriaal van hoge kwaliteit beschikt, waarmee je na afloop ook beter een incident kan bewijzen, of schuldigen kunt identificeren. Dit is met de huidige generatie digitale camera’s veel eenvoudiger dan met analoge systemen."
In 2008 was de stijging van het aantal winkeldiefstallen 77 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Het is nu tijd om maatregelen te nemen. Vooral door de inzet van camera’s blijkt een preventieve werking uit te gaan. Het is aangetoond dat winkeldieven en overvallers minder snel geneigd zijn een zaak te overvallen die wordt bewaakt met duidelijk zichtbare camera’s.
"We moeten oppassen dat we geen luilekkerland creëren voor winkeldieven", zegt Edwin Beerenfemfel. "We zien dat veel winkeliers nu geen aangifte doen, ‘omdat het toch geen zin heeft’. Juist door goede camerabeelden te maken beschik je over rechtsgeldig bewijsmateriaal waarmee winkeldieven, vandalen en overvallers in de kraag kunnen worden gevat. Hierdoor word je als winkel dus onaantrekkelijker voor winkeldieven." Dat betekent dat er nog een hoop werk te verzetten is, aangezien slechts 30 procent van de retailers cameratoezicht in hun winkel toepassen.
De netwerkcamera’s van Axis Communications leveren beelden via het internet protocol. Daardoor kunnen winkeleigenaren en surveillanten vanaf elke gewenste plek meekijken via de camera, aldus Axis. Zo kan de winkeleigenaar meekijken in zijn winkel via de mobiele telefoon, of kan een particuliere alarmcentrale het openen en sluiten van de winkel veiliger laten plaatsvinden. Dit is namelijk een moment dat veel overvallers gebruiken om hun slag te slaan.
"Ook vanuit de politiek wordt camerabewaking gestimuleerd", geeft Edwin Beerentemfel aan. "Steeds meer gemeenten gaan over tot het verlenen van subsidie aan winkeliers die een camerasysteem aanschaffen om hun zaak te beveiligen. Ook heeft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst begin dit jaar de regels rondom camerabewaking verruimd. Daarmee is het voor winkeliers mogelijk om beelden van openbare weg te maken. Dit is een verbetering ten opzichte van eerdere wetgeving die voorschreef dat winkeliers alleen opnames mochten maken in hun eigen zaak. In die situatie bleef het mogelijk dat overvallers voor binnenkomst snel een muts of sjaal voor hun gezicht trokken."
Bij winkeliers blijkt op dit moment vooral de AXIS M10 Series populair. De camera’s in deze serie zijn vanwege hun formaat van ongeveer 9 bij 6 centimeter en professionele beeldkwaliteit geschikt voor discrete beveiliging van kleine bedrijven, winkels en restaurants. De prijzen hiervoor beginnen rond de 149 euro. Doordat er geen ingewikkelde installatie nodig is en de camera’s kunnen worden aangesloten op het bestaande netwerk kan sterk worden bespaard op de kosten en winkelcriminaliteit worden teruggedrongen, aldus Axis.