Het Medisch Spectrum Twente besteedt de facturatie rondom de diagnosebehandelingcombinatie voor GGZ-instelllingen uit aan de VCD IT Groep. Deze automatiseerder brengt de verwerking onder in een servicecentrum dat speciaal is opgezet voor de facturatie en inning van GGZ-DBC's.
Het Medisch Spectrum Twente was al klant van VCD en gebruikte al software voor de registratie, validatie en aanlevering van GGZ DBC's bij het landelijke DBC-informatiesysteem DIS. 'De uitbesteding van de facturatie aan VCD, was daarop een logisch vervolg', aldus projectleider Marc Nieuwland. 'De oplossing van VCD sluit uitstekend aan op de huidige manier van werken.'
Het van oorsprong Groningse VCD heeft een 'shared service center' dat speciaal is opgezet voor de facturatie en inning van diagnosebehandelingcombinaties voor geestelijke gezondheidsinstellingen. Naast ruim vierhonderd vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten, besteedt inmiddels ook een aantal GGZ-instellingen de facturatie uit aan VCD. Luuk-Jan van der Struik, senior accountmanager bij VCD, verwacht dat de komende periode nog meer GGZ- instellingen zullen kiezen voor uitbesteding van de facturatie. Volgens Van der Struik is het grote voordeel voor zorginstellingen van het uitbesteden van de facturatie dat ze alleen de DBC-gegevens hoeven aan te leveren en dat VCD het gehele vervolgproces volledig uit handen neemt. 'Wij dragen zorg voor controle op verzekerdenrecht, facturatie aan de zorgverzekeraar en facturatie van eigen bijdrage en daar waar nodig het versturen van aanmaningen.' Hij stelt dat omdat VCD voor meerdere instellingen werkt klanten profiteren van schaalvoordelen en lagere kosten.
Van der Struik voorspelt dat VCD een groot deel van de aankomende opdrachten zal binnenslepen, omdat het bedrijf naar zijn zeggen een voorsprong heeft opgebouwd. ' Wij zijn begin 2006 al gestart met het opzetten van het dienstencentrum voor facturatie.'
Diagnosebehandelingcombinatie (DBC)
De diagnosebehandelingcombinatie (DBC) is de basis van het betalingssysteem voor de ziekenhuiszorg en de geneeskundige geestelijke gezondheidszorg. Elke DBC heeft een eigen code die zorgverleners gebruiken in de administratie.
Zorgverleners in ziekenhuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en zorgverzekeraars krijgen meer ruimte om naar eigen inzicht de zorg te organiseren. De overheid creëert hiervoor de randvoorwaarden. Om die reden zijn er diagnosebehandelingcombinaties. De zorgverzekeraars betalen per ziektegeval één prijs voor de totale zorg die wordt verleend aan een patiënt: de DBC.
DBC’s in de GGZ? Als ik het goed begrijp gaat dat dus alleen werken als behandelaars direct al bij de eerste behandeling (lees: de intake) van een patient de juiste DBC kunnen vaststellen. Dat lijkt me uitermate lastig – zo niet onmogelijk!
Vanuit het behandelperspectief redenerend moet je dus vooral niet een verkeerde – lees: een te goedkope – DBC selecteren. Anders moet er geld bij!
Vanuit patientperspectief kijkend kun je al weer zien aankomen wie hier kind van de rekening worden.
DBC’s zijn wel een logisch gevolg van het onevenredig zwaar benadrukken van slechts een zorg-aspect: geld.
Wie zijn er eigenlijk gebaat met DBC’s? Patienten? Nee. Behandelaars? Nee. Zorgverzekeraars? Nee. Burgers (betalers van zorgverzekeringspremies)? Nee. De overheid misschien? Ook niet.
Wie dragen de lasten van DBC’s? Patienten? Ja. Behandelaars? Ja. Zorgverzekeraars? Nee. Burgers (betalers van zorgverzekeringspremies)? Ja. De overheid misschien? Nee.
Wat moeten we dan met DBC’s?
Een reactie op de opmerking van Jan van Til:
In tegenstelling tot de ziekenhuis-DBC wordt de GGZ-DBC gevormd door de combinatie van zorgtype, primaire diagnose op hoofdgroep en het totaal van de geregistreerde verrichtingen binnen de DBC. Hierdoor wordt automatisch de juiste DBC (eigenlijk productgroep) gevonden.
Mits geregistreerd wordt wat echt wordt gedaan in combinatie met de juiste diagnostiek wordt de DBC altijd op de juiste zwaarte en dus financiele waarde aan de zorgverzekeraar aangeboden.
DBC’s bieden de mogelijkheid om de behandelpakketten die worden aangeboden in kaart te brengen en in combinatie met effectiviteitsmeting kan dit een instelling waardevolle stuurinformatie aanbieden met betrekking tot het behandelaanbod.