Cloud computing, wie heeft er niet van gehoord. Tijdens mijn bezoek aan de Teched 2009 in Los Angeles kwam ik er achter dat Microsoft helemaal los gaat op dit fenomeen. Met het Windows Azure platform moet die zogenaamde Cloud Computing gedachte ondersteund worden. Daarnaast wil Microsoft natuurlijk dat partners warm draaien voor dit Windows Azure platform van Microsoft. Opzich een aardige gedachte als je in je achterhoofd houdt dat het fenomeen Enterprise Service Bus ook al een aantal jaren rond zingt. Maar wat moet je als gewone ontwikkelaar nu met Cloud Computing en Windows Azure? Wat gaan wij er van merken en binnen welke termijn worden er dergelijke skills van ons verwacht? Ik heb nog geen idee…
Microsoft geeft aan dat eind 2009 de eerste versie van Windows Azure live gaat en door partners (klanten en overige pioniers op dit gebied) actief gebruikt kan gaan worden. Als je dit vergelijkt met bijvoorbeeld de Java kant van de zaak, dan zie je hier een platform als bijvoorbeeld GigaSpaces. Onlangs heb ik een korte introductie voor dit platform genoten en de concepten daarin komen nagenoeg overeen met de richting die Microsoft inzet met Windows Azure. Als je de huidige status van het Cloud Computing bekijkt, zie je dat partijen als Google App Engine en GigaSpaces voorop lopen met deze technologie en dat Microsoft met Windows Azure er kort achteraan komt. Voor die eerste twee zijn er al hands-on trainingen, dus vraag naar deze skills. Voor Windows Azure zijn ook de eerste workshops gesignaleerd. De oplevering voor Windows Azure in een eerste commerciële versie ligt ergens begin 2010. Ten tijde van de Teched in LA konden nog geen uitspraken worden gedaan omtrent de prijsstelling van het platform (hoe wordt er afgerekend bij gebruik van het platform?).
Het uitrollen van Cloud Computing heeft zo zijn hobbels, maar het accepteren van dit fenomeen in de markt is de grootste bottleneck. Veel van mijn collega's werken in het midden- en kleinbedrijf, als je ziet dat fenomenen als agile software ontwikkelen, soa en werken onder architectuur nu pas landen en dat andere zaken als aspect oriented programming alleen nog in boeken naar voren komt (misschien door een paar tot uitvoering wordt gebracht), dan kun je op je klompen aanvoelen dat Cloud Computing nog lang op zich zal laten wachten. Los van de nieuwe technologie speelt natuurlijk het kosten vraagstuk. Wat levert Cloud Computing op voor bedrijven. Voordat bedrijven bereidt zijn over hun bedrijfsgrenzen heen te stappen moet hemel en aarde bewogen worden. Het vraagstuk van de kosten en de daarmee gemoeide concurrentiepositie van bedrijven hebben een hoge impact op het beslissingsbeleid van een bedrijf. Als je hierin als software enigneer/technologieconsultant een sturende factor in wilt zijn, dan zul je een business case moeten verzinnen om aan te tonen dat Cloud Computing voordeel oplevert. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik verklappen dat het geen eenvoudige opgave is. Zeker niet in het stadium waarin deze technologie zich bevindt. Misschien dat we over een jaar andere inzichten hebben, ik hoop het!
Terugkomend op de vragen: Wat moeten we ermee en welke skills worden er verwacht. Op dit moment kun je je inlezen in- en oefenen met de concepten van bijvoorbeeld Windows Azure en GigaSpaces. Je kunt bij Microsoft in dienst gaan en mee helpen met de ontwikkeling van het platform. Bij een innoverend bedrijf gaan werken die investeert in dit soort technologie. Als je bij bijvoorbeeld een midden- of kleinbedrijf of overheid zit, heb je nog even de tijd om je voor te bereiden. Dit type bedrijf is doorgaans geen early adapter van nieuwe technologie. Voor wat betreft de skills. Oefen zoveel je wilt met alle materialen die door vendors van dit type technologie worden aangeboden. Vergeet daarbij niet dat er ook andere interessante technologieën bestaan die op dit moment in de markt gebruikt worden en waar je de aandacht op kunt richten.
Ik ben benieuwd wanneer deze gehele industrietak zijn hoofd weer uit de cloud haalt en terugkeert gewoon ict’en on solid ground?
Als bedrijf zou ik wel twee keer bedenken voordat ik de core, backbone van mijn eigen business (ict) compleer uit handen geeft aan een andere partij.
Heeft u ooit al eens zelf nagedacht over:
– security breaches bij de cloudleverancier,
– inbraak in hun data centers,
– regelrechte bedrijfs spionage door je cloudleverancier,
– interne medewerkers van een cloudservices leverancier die ongevraagd gaan rondneuzen in jouw corporate data?
meekijken met je intere bedrijscommunicatie? je concepten, deals, emails, afspraken en documenten kunnen lezen?
– wat er gebeurd als je mot krijgt met je cloudleverancier en ze de toegang naar jouw online data afsluiten, Dan ben je “Out of business @ the speed of light” 😉 en hoe lang kun je dat overleven als bedrijf? Wat zijn dan je eigen backup mogelijkheden?
– welke GARANTIE heb je dat anderen niet ik jouw cloud (en jouw corporate data) rond kunnen neuzen op afstand?
Dit zijn geen sprookjes of het scenario van een slechte sci-fi-film, maar reeele mogelijkheden, zodra jij als bedrijf je eigen core-ict-business buiten de deur gaat ver-clouden.
Kijk door deze digitale wolken hype heen.
Blijf nuchter op je eigen ondergrond staan.
Blijf fysiek baas over eigen gebouwen, servers, toegang
De reactie van Ronald Vermeij is de pavlovreactie van de typische it’er: ik kan het zelf allemaal veel beter en veiliger.
Als je er zoals Ronald roept er inderdaad eens goed over nadenkt en je in de feiten verdiept kom je al snel tot de conclusie dat professionele hosters zoals je die bijvoorbeeld vindt binnen de DHPA een infrastructuur, schaal en security beleid hebben waar de gemiddelde it-afdeling alleen van kan dromen. De bekende illusie van control: als ik mijn server kan zien staan issie veilig. Hoezoe GARANTIE?
Wist je dat voor Azure al een SAS70 type II statement is afgegeven? (Neenee, je eerst even in de details verdiepen en niet meteen afserveren als een nietszeggend label).
Het is dus precies andersom: waarom nog zelf doen als het alternatief aantoonbaar berouwbaarder, veiliger en ook nog goedkoper is?
De richting “Cloud” is onafwendbaar: draaien van ict-infra vereist net als het maken en leveren van elektriciteit een steeds grotere schaal om de kosten van een betrouwbare en aantoonbaar veilige operatie te kunnen terug verdienen. Doe dat als stoere it’er met je eigen servertje maar eens na.
Op het risico dat mijn reactie onder “de Pavlov-categorie” zal worden geschaard, blaf ik toch nog effu een reactie 😛
1. Bij het wegvallen van de bedrijfs_internet verbinding naar “je professionele hosting center” ligt je business op zijn gat, kun je niet meer bij je eigen data en applicaties. En dan?
2. “De richting cloud” is mijn inziens niet onafwendbaar.
Dit is een overtuiging, markting slogan, cloud evangelisme, cloud_religie_statement die alle cloudleveranciers je – als ict klant – graag willen doen geloven en verkopen. Persoonlijk zie ik niet zo 1,2,3, alle ict diensten in de cloud verdwijnen, simpelweg omdat ze beTrouwbaarder, veiliger en goedkoper zijn.
In sommige takken van ictsport zie ik wel voordelen in cloudservices, zoals de grote globaal operende bedrijven met hun corporate applicaties. Voor sommige generatie nieuwe, op internet gerichte applicaties zie ik er ook nog wel het nut van in van een digitaal wolkje.
Echter voor kleinere, landelijke, regionaal of lokale opererende bedrijven.. die zie ik nog niet zo gauw geld investeren om hun huidige ict business te “verclouden”.
Zeker niet vanwege de huidige krisis en omdat deze cloud_hype nu massaal gepushed word vanuit haar leveranciers.
Als het werkt, werkt dan het. Dus waarom zou je veranderen? Never change a winning digital team.
3. “Waarom nog zelf doen als het alternatief aantoonbaar beTrouwbaarder, veiliger en ook nog goedkoper is?”
Wat dacht je van:
– alles zelf in de hand willen hebben en houden?
– 100% full control over je eigen ict zaken?
– Onafhankelijk blijven van cloudvendors?
Ik denk dat de cloud_hype wel overwaait, en als deze cloud marketing storm is gaan liggen, zal ook de cloud_technologie haar eigen specifieke toepassingen hebben gevonden in het ict landschap, net als alle andere technologieen hun eigen ict toepassing hebben gevonden.
“Alle ict in de cloud” is en blijft volgens mij een mooi virtueel markting luchtkasteel 😉 wanneer je als bedrijf vrij wilt blijven van het digitale vendor lockin moeras en verstikkende licentie constructies
Background reading material:
http://www.webmonkey.com/blog/Richard_Stallman_Warns_of_the_Dangers_in__Cloud_Computing_
Ik begin het onderwerp steeds leuker te vinden!
@Ronald Vermeij: Wat je zegt is heel zinnig, en gaat voor een deel nog zeker op! Je zult ook lang aan de kant staan van de mensen die gelijk hebben… op dit moment.
De wereld is niet veranderd door mensen die bij het oude blijven. Zelfs Edison had zelf niet de visie welke kant de stroom op zou gaan.
Ik zal proberen een vergelijking op te zetten die hout snijdt. Kijk naar de muziek industrie. Je koopt een CD in de winkel voor 17 euro. Kans is groot dat je deze upload naar je I-Pod. Die CD is een bewijs dat je iets gekocht hebt, iets wat je mee kunt nemen als je verhuisd, iets wat veel ruimte inneemt en kapot kan gaan.
Als je digitaal de liedjes kunt kopen voor 3 euro en deze ook direct tot je beschikking hebt (en zo vaak je wilt kan kopieren voor eigen gebruik) en de jeugd al niet eens meer een CD speler heeft (en bovendien veel gewoon download), dan is het voorspelbaar dat de CD zijn langste tijd heeft gehad.
Is het zo lastig voor te stellen dat veel ICT afdelingen, programmeurs, etc. het wiel steeds opnieuw uitvinden en dat het eigenlijk veel (heel veel) goedkoper kan?
Ik heb al 2 bedrijven overgezet van MS Exchange naar GMail “in the cloud”. Er kon meteen een dure server met licenties gebruikt worden voor andere dingen aangezien GMail voor bedrijven (met behoud van domein) gratis kan.
De cloud is er al en wordt alleen maar groter, het wordt een commodity net zoals stroom dat nu is. Ik ga er in ieder geval voor!
@Henri:
“Is het zo lastig voor te stellen dat veel ICT afdelingen, programmeurs, etc. het wiel steeds opnieuw uitvinden”
Nee totaal niet Henri 🙂 Heel veel standaard ict kunstjes zijn en blijven in de kern(el) hetzelfde. Alleen word het steeds gelikter aangeprezen met andere sales en marketing termen, verpakt in andere GUI’s en verkocht aan onwetende klanten. Een byte blijft immers nog steeds een byte ook al sla je ‘m op in een cloud.
“dat het eigenlijk veel (heel veel) goedkoper kan?”
Ook helemaal mee eens.
“De cloud is er al en wordt alleen maar groter, het wordt een commodity net zoals stroom dat nu is. Ik ga er in ieder geval voor!”
Voor sommige zaken zullen cloudprodukten goedkoper zijn en goed toepasbaar, zoals jouw Exchange-> Gmail oplossing. Echter blijf ik van mening dat “de cloud” nooit in staat zal zijn om alle ict te vervangen. Simpelweg vanwege het feit dat als je cloudprodukten koopt, huurt je ook meteen AFHANKELIJKHEID van een cloudleverancier in je bedrijfsvoering moet accepteren.
Omdat ik anders in herhaling zou vallen; ik ben benieuwd naar jullie reacties op mijn artikel te vinden onder https://www.computable.nl/artikel/ict_topics/saas/2957130/2333364/saas-dreiging-voor-gebruiker-of-ictprofessional.html
Vandaag heb ik een nieuw artikel geschreven n.a.v. de aankondiging van Google’s Chrome OS.