Devoteam neemt met ingang van 1 juli de activiteiten van Antares Informatisering uit Utrecht over. Met de overname versterkt de Amsterdamse automatiseerder zijn activiteiten op het gebied van systeemoplossingen. Vorig jaar augustus fuseerde Antares nog met wervingsbureau Match4. Dit deel neemt Devoteam niet over en is inmiddels eveneens failliet verklaard.
Afgelopen 3 april opende staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken nog officieel het nieuwe kantoor van de Antares Match4 Groep in Utrecht. Een maand later is de ict-dienstverlener failliet gegaan. Devoteam heeft de failliete boedel opgekocht van de curator van KBS Advocaten uit de Domstad. De naam Antares blijft voorlopig gehandhaafd, maar Devoteam neemt het huurcontract van het pand nabij Stadion Galgenwaard niet over. Voor de medewerkers die over komen, wordt het kantoor in Diemen de nieuwe uitvalsbasis.
Antares Informatisering is in 1994 opgericht. De automatiseerder ontwikkelde informatiesystemen voor onder andere de financiële en de logistieke markt en is bedreven in Java/J2EE- .NET- en/of Oracle oplossingen. Rein Buijtelaar, directeur van Devoteam, zegt dat er vier redenen zijn om de boedel over te nemen: het versterken van de kennis rond Java en Oracle, het binnenhalen van .Net-expertise, het versterken van de positie in de financiële markt, waar Devoteam actief is, en het betreden van nieuwe markten, zoals de logistiek.
Devoteam (150 medewerkers) voert deze dagen gesprekken met klanten en de dertig medewerkers van Antares. ‘We zullen niet alle medewerkers overnemen. Er zijn vijftien bankzitters. We kunnen het ons niet veroorloven om al die bankzitters binnen te halen. Maar het betreft wel hoog gekwalificeerd personeel. Na de gesprekken bepalen we hoeveel werknemers we kunnen inpassen.’ Buijtelaar stelt dat in zijn bedrijf alleen de adviestak last heeft van terugval in opdrachten (twee mensen zijn afgevloeid). De divisies technische oplossingen en beheer groeien daarentegen.
Verzwakt
Vorig jaar augustus kozen Antares en wervingsbureau Match4 ervoor de krachten te bundelen en zo sterker te staan in een onzekere markt. Door de fusie dachten beide bedrijven meer hoog gekwalificeerde ict-specialisten aan zich te kunnen binden en klanten beter te kunnen bedienen. Die opzet is mislukt. ‘Door de fusie teerden we op onze financiële reserves in. Door de crisis nam het aantal opdrachten van belangrijke klanten, die er zelf veel last van hadden, sterk af en konden we onze reserves niet aanvullen’, zegt directeur Richard Greve. Het fusiebedrijf – oorspronkelijk zestig medewerkers – inclusief flexwerkers slankte af. Nadat de ABN Amro echter geen krediet meer wilde verstrekken, ging de Antares Match4 Groep begin juni kopje onder: eerst de Antares Holding; inmiddels ook de Match4 BV. ‘De meeste activiteiten waren echter al ondergebracht bij Antares. Onder Match4 vielen nog twee medewerkers.’
De solvabiliteit zou ook verzwakt zijn geraakt omdat mede-aandeelhouder Ruud Rijsmus eind 2008 werd uitgekocht. Ook cultuurverschillen tussen Antares en Match4 zouden hebben bijgedragen aan het teruglopen van orders. Greve wijt het bankroet echter geheel aan de crisis.
Werving
Match4 werd opgericht in 1992. Na een fusie in 1998 met Client Solutions ging het bureau verder onder de vlag van de Solidium Group, een van de eerste gespecialiseerde Java J2EE huizen in Nederland. In 2005 verzelfstandigde de werver weer van het inmiddels door Ordina overgenomen Solidium.