Oracle schrijft in een brief aan de voormalige verkooppartners van Virtual Iron dat de ontwikkeling van de Virtual Iron-producten stil komt te liggen. Ook mogen er vanaf 1 juli geen nieuwe orders meer opgenomen worden, ook niet van bestaande klanten. De beheersoftware voor servervirtualisatie kwam door een overname in mei in handen van Oracle.
Oracle beschreef Virtual Iron op het moment van aankoop als een ‘belangrijke leverancier van beheersoftware voor servervirtualisatie.' Zes weken later schrijft het bedrijf aan de voormalige partners van Virtual Iron: ‘Oracle heeft een grondige evaluatie afgerond van het productportfolio van Virtual Iron en is van plan om de Virtual Iron-technologie volledig te integreren met Oracle VM, Oracles servervirtualisatie en beheerproduct. Zodra het geïntegreerde product beschikbaar komt, kunnen klanten van Virtual Iron er naar overstappen.'
Oracle nodigt de partners van Virtual Iron uit om partner van Oracle te worden: ‘We waarderen uw investering en expertise in servervirtualisatie en moedigen u aan om uw partnerschap met Oracle meteen te starten. Om dit proces te beginnen, zal een brief naar uw bedrijf worden gestuurd waarin het huidige Virtual Iron-partnercontract wordt beëindigd.'
Oracle op het overnamepad
Voor Oracle was de overname van Virtual Iron een logische uitbreiding op zijn eigen servervirtualisatieproducten, die een algehele beheertoepassing ontbeerden. Oracle is op overnamepad en deed voor de overname van Virtual Iron – in de eerste vier maanden van 2009 – al drie overnames.
Op 20 april werd de overname van hardwareleverancier Sun Microsystems aangekondigd, begin februari die van beheersoftwarebedrijf mValent en riskmanagementleverancier Relsys. Virtual Iron werd toen al als volgende prooi genoemd, juist in verband met de logische aanvulling op het virtualisatieportfolio van Oracle. Virtual Iron werd opgericht in 2003.
Oracle heeft Virtual Iron dus alleen gekocht voor de kennis in dit bedrijf en wil hiermee hun eigen producten (of een geheel nieuwe lijn?) verbeteren cq lanceren. Er gaan tevens geruchten dat het Sun Microsystems wil kopen, dus welke kant ze hiermee op willen?