De noodlijdende netwerk- en telecomleverancier Nortel verkoopt een bedrijfsonderdeel aan Nokia Siemens Networks. Het betreft de divisie die zich bezighoudt met cdma-telefonienetwerken en de ontwikkeling van lte-technologie. De transactie levert Nortel ongeveer 650 miljoen dollar op, circa 470 miljoen euro. Tenminste 2500 medewerkers verhuizen naar hun nieuwe werkgever Nokia Siemens Networks. Dat is ongeveer 10 procent van het personeelsbestand.
De Fins-Duitse joint venture Nokia Siemens Networks is al langere tijd geïnteresseerd in onderdelen van Nortel. De onderneming zou daarmee in één klap zijn positie op de Noord-Amerikaanse markt versterken. Daar zijn concurrenten AT&T en Verizon nu heer en meester. Siemens, een van de partners in de joint venture, had de Nortel-divisie daarom enkele jaren geleden ook al op het oog, maar besloot toen uiteindelijk tot samenwerking met Nokia. Nokia Siemens Networks heeft zijn statutaire hoofdvestiging op Schiphol-Rijk.
Cdma is een standaard voor mobiele telefonie die voornamelijk in Noord-Amerika veel wordt gebruikt. Naar eigen zeggen is Nortel de op een na grootste leverancier van cdma-infrastructuren in de wereld. Lte (long-term evolution) is een mobielebreedbandtechnologie die nu nog in de kinderschoenen staat, maar waarin Nortel flink heeft geïnvesteerd. Het bedrijf voerde de afgelopen maanden succesvolle tests uit om op hoge snelheid een lte-verbinding op te zetten en in stand te houden.
Duidelijkheid
De overname biedt duidelijkheid aan Nortels klanten en werknemers, meldt ceo Mike Zafirovski in een schriftelijke toelichting. 'Klanten hebben onze producten en diensten de hele tijd gesteund en we willen hen verzekeren dat ze van onze technologie en know-how kunnen blijven genieten.'
Nortel kreeg begin 2009 surseance van betaling verleend van de rechter. Het bedrijf boekt al enige tijd forse verliezen en sloot het jaar 2008 af met een nettoverlies van 4,6 miljard euro, een verzesvoudiging van het verlies van het jaar daarvoor. De Canadese hardwareleverancier zoekt manieren om zich op te splitsen en bepaalde onderdelen te verkopen. Voor Nederlandse klanten van Nortel zou de surseance geen gevolgen hebben, vertelde de externe bewindvoerder van het bedrijf eerder aan Computable.