Onlangs las ik het boek 'The Big Switch' van Nicholas Carr. Hij vertelt over hoe elektriciteit de wereld in een rap tempo veranderde en dat het voorafging aan fabrieken die eerst zelf hun stroom verzorgde en dat het een erg dure aangelegenheid was. Pas toen er centrales kwamen die stroom als een dienst leverden, kwam het gebruik van stroom ook in de huishoudens terecht en nam het een enorme vlucht.
Carr schrijft hierover, omdat hij veel overeenkomsten ziet met het gebruik van computers en het internet op dit moment. Elk bedrijf vindt zijn eigen wiel uit door dure computers, netwerken en software te onderhouden.
Door de opkomst van het internet zou dit wel eens in een heel rap tempo kunnen veranderen. Veel zaken, zoals e-mail, delen van agenda’s en veel software zoals CRM van SalesForce.com, kunnen al rechtstreeks via het internet worden afgenomen en blijken erg betrouwbaar te zijn. Als deze trend doorzet, lijkt het erop alsof je een zeer groot deel van de automatisering centraal kunt afnemen zoals je stroom afneemt. De wereld zal net zo snel veranderen als de komst van stroom (uit de muur) dat heeft gedaan.
Internetten door rietjes
Als je hier in meegaat, zou dit inderdaad grote gevolgen kunnen hebben voor de machtsverhoudingen van grote ict-bedrijven in de wereld. Pc's zullen namelijk enorm afslanken en daardoor ook hun besturingssysteem (een gratis Android-installatie is wellicht voldoende). Als de bandbreedte namelijk groot genoeg is en online opslag enorm goedkoop, is het ophalen (en uploaden) van foto's online sneller dan ze lokaal naar een harde schijf op te slaan. Daarnaast ben je niet alles kwijt als je computer wordt gestolen, afbrandt of gewoon crasht.
Huidige SAP-installaties worden vervangen door online varianten en veel ict-afdelingen van bedrijven zullen wellicht enorm afslanken en verdwijnen. Als je denkt dat je een krachtige grafische processor nodig hebt voor het afspelen van games, kom je ook bedrogen uit. Nu al zijn er alternatieven dat je "vet" kunt gamen zonder een dikke pc, door middel van een soort terminal sessie. En voordat je in de aanval gaat, kijk naar de snelheid waarmee alles verandert, een normale breedbandverbinding is al 500 keer sneller dan de modem van iets meer dan tien jaar geleden. Extrapoleer dit naar 2030 en besef dat we nu nog door rietjes internetten.
Normaliseren
Hoe zit het met business intelligence, datawarehousing, bpm en de ingewikkelde branchespecifieke software? Hiervoor is nog steeds analytische kennis nodig en veel handwerk. Toch zie ik het wel voor me dat ook dat normaliseert, of dat er een killeroplossing komt die het ineens een stuk toegankelijker maakt. Er blijven nog genoeg uitdagingen over in het ict-vak, alleen de uitvoering of implementatie zal een stuk eenvoudiger worden.
Zelf roep ik al jaren dat bedrijfsprocessen generiek te modelleren zijn en dat bedrijfsprocessen weliswaar per bedrijf verschillen, maar abstract gezien een zelfde structuur hebben. Het maken van een krachtige website was tien jaar geleden nog een kunst. Nu kan iemand, zonder te weten wat html is, al een site in elkaar sleutelen met foto's, video's en interactiviteit uit diverse bronnen… gratis!
Uit de cloud
Ik zeg niet dat het boek zaligmakend is. Bepaalde hoofdstukken zijn niet relevant, utopisch opgesteld of lijken in mijn ogen de plank mis te slaan. Als concept denk ik dat hij heel treffend aangeeft dat de wereld in een zeer rap tempo aan het veranderen is. Als ik zou moeten kiezen aan welke kant ik sta: de lokale ict-afdeling of de businessmanager die ervoor kiest om alles uiteindelijk uit de cloud te halen, dan kies ik voor de laatste.
Als de link naar SaaS en welke impact het gaat krijgen in de (nabije) toekomst niet heel duidelijk is, dan stel ik voor het boek ook zeker niet aan te schaffen. Zonde van uw tijd en geld. Hierbij wil ik nog wel vermelden dat SaaS wellicht in naam en inhoud aan verandering onderhevig is.
Een positief verhaal, en dat is fijn voor onze bedrijfstak. Waar de vergelijking (voor een significant deel) faalt, is het kostenaspect. Stroom zelf opwekken is duur, uit de muur is goedkoop. Overtuigend. Voor bedrijven geldt dit ook voor ICT: als het goedkoop kant-en-klaar geleverd wordt, is dit prima. Maar ICT is geen stroom. Stroom is stroom, en de enige variatie is de hoeveelheid. Maar in ICT heeft iedere organisatie eigen wensen. Vergelijk het met auto’s – mensen willen zich ermee onderscheiden. Ook al kan iedereen op zijn werk komen in een smart, rijden er toch tal van andere modellen. En een computer is – voor veel mensen – ook een emotieproduct, en dat speelt ook in de zakelijke wereld. Er zijn nog tal van bedrijven waar het leasen van een ‘japans’ of ‘chinees’ voertuig niet toegestaan is. Nou, dat is heus geen puur financi?le afweging. De psychologische dimensie moet je niet onderschatten als je over technologie praat: boys NEED toys. Het zal nog een hele tijd duren voor ICT geen toy meer is.
Voor de consumentenmarkt speelt iets anders nog, in een doorslaggevende rol: on-line gamen met dezelfde performance als thuis zonder een grafische processor zal zelfs als dit technisch onwaarschijnlijke hoogstandje gerealiseerd wordt, het niet worden. Immers, een ‘kopietje’ van de buurman kun je niet gebruiken. Dit geldt mutatis mutandis voor alle software. Het kan in de saas per definitie niet gratis & illegaal dus er is geen kostenvoordeel voor de consument.
“Huidige SAP-installaties worden vervangen door online varianten”
Wat is dan het verschil met nu precies ?
@Peter: De vergelijking met de auto vind ik mank gaan. Iedere auto is in essentie gelijk: motor, rem en stuur. De emotie zit in andere dingen: lak, spoiler of turbo. Doorgetrokken naar de ict, de ict-diensten komen generiek beschikbaar, maar de apparaten waarmee je deze afneemt (de devices) zijn onderscheidend: umts, touchscreen, grafische processor.
De toy blijft voorlopig.
Was in de begintijd van de stroom de stofzuiger niet de toy for girls?
@Peter: Ik snap je redenatie wel, maar om de essentie van de “switch” te begrijpen moet je de huidige wereld een beetje los laten. Denk je dat de krant en videotheek over vijftig jaar nog bestaan? Ik denk het zelf niet. Offline content is gewoon onpraktisch en duur, alleen op het moment zijn de alternatieven nog niet krachtig genoeg. Emotie? Emotie heeft er zeer weinig mee te maken. Prijs en gemak winnen de massa. Als de prijs en gemak online toenemen is die switch zo gemaakt. Wie had tien jaar geleden gedacht dat computers en kleren over het internet verkocht zouden worden? @Dirk: SAP is zo flexibel als graniet. SAP is opgezet uit een model waarin in principe het bedrijf zich aanpast aan de software (zo niet, dan is het een dure consequentie). Momenteel is er nog geen SAP uit de muur, misschien dat SAP de stap succesvol kan maken om wel uit de cloud te komen (tegen een aanzienlijk ander kostenplaatje en wel flexibel), maar grote kans dat er een andere grootheid ontstaat die enterprise resource planning uit de muur aanbied.
Toen ik voor het eerst hoorde dat je grafisch games kon spelen op een soort terminal sessie kon ik me nog steeds niet voorstellen dat je dat kan doen zonder zelf een grafisch sterke processor te hebben. Hoewel in prototype en vergezeld van vele uitdagingen (zoals internet latency) ben ik er wel van overtuigd dat ook die horde genomen gaat worden.
Fysiek een doosje in je handen hebben?. Is zo 2008! Snelheid, prijs en gemak. Als de muziekindustrie dit nu eens in zou gaan zien dan kan Brein vanzelf inpakken.
Excuus voor de late reactie. Ik mis nog een soort notify 😉